Světový pohár v Le Grand-Bornand – předzávodní přehled

18. prosince, 2019

První trimestr Světového poháru uzavírá francouzské středisko Le Grand-Bornand, kde se elita představí teprve potřetí. I díky výkonům francouzských biatlonistů se dá očekávat bouřlivá atmosféra, se kterou si bude muset poradit omlazený český tým.

Novinky v týmu

Čeští biatlonisté jsou v Le Grand-Bornand od pondělního odpoledne. Přesněji řečeno v 6 kilometrů vzdáleném hotelu ve vesničce Saint-Jean-de-Sixt. Společnost jim tu dělá slovenský tým.

Schází Ondřej Moravec a Michal Šlesingr, kteří se po dohodě s trenéry připravují v rakouském Obertilliachu. Do Světového poháru naopak povýšil junior Vítězslav Hornig.

Závodníci se v Le Grand-Bornand vypořádávají s vysokými teplotami, které se blíží přes den k 10 stupňům. To je znát na trati, která je v některých místech dost měkká. O víkendu se má ochladit, ale je otázkou, jak velké škody způsobí předpovídaný páteční déšť.

V čem je Le Grand-Bornand speciální?

  • Areál v Le Grand-Bornand je specifický tím, že je z velké části mobilní. Stálá je střelnice, kolem které se vždycky na závody staví tribuny a další zázemí.
  • Tratě se tu táhnou po louce a jak říká Egil Gjelland, je to jako motokros. Nahoru a dolů.
  • Na posledním svěťáku lemovaly tratě tisíce frenetických fanoušků. Ti se ukázali už na tréninku, kde oslavovali každou povedenou ránu francouzských biatlonistů.
  • Střelnice patří mezi ty jednodušší. Příjezd je sice mírně z kopce, ale před ním je těžké stoupání.
  • Asi na žádné jiné trati není tolik velbloudů a nadchodů.
Tribuny po Světovém poháru hned zmizí

Zaostřeno na…

Eva Kristejn Puskarčíková

  • v Le Grand-Bornand absolvovala všech 5 závodů a pokaždé dojela na bodech

„Dva roky zpátky se mi tu úplně nedařilo. Jela jsem tu sice masák, ale už od prvního kola jsem ale ztrácela asi třicet minut a začala jsem dvojkou. Od začátku jsem jela sama, což nejsou nejlepší vzpomínky. Ale dala jsem tu poprvé v životě ve Světovém poháru dvě nuly, ještě v olympijské sezóně 2013/14. To jsem byla naopak šťastná. Trať je zajímavá, motokrosová. Není úplně typická. Připadám si trochu jako na přespoláku v Josefově Dole. Před střelnicí si moc neodpočinete. Je výjezd a pak sjezd, kde se musí hodně odšlapovat. Střelnice ale podle mě není tak problematická, co se týká větru.“

Celé příjmení se na dres nevešlo

Michal Krčmář

  • ve 28 letech je nejstarším členem mužského týmu pro Le Grand-Bornand

„Nechal jsem si narůst plnovous, abych i vypadal jako nejstarší. Převzal jsem štafetu od Bouška, ze kterého si kluci dělali srandu. Le Grand-Bornand mám rád. Je to tu skromné, malinké. Hodně lidí říká, že sem Světový pohár nepatří, ale já si myslím, že si ho Francouzi za ty výkony zaslouží. A pak jsou tu úžasní fanoušci. Už na tréninku vás zdraví, mávají vám. Při závodě fandí každému. Dojížděl jsem tu dvakrát stíhačku a vytvořili mi parádní kotel. Trať už už je horší. Člověk tu musí pořád pracovat, není čas si odpočinout. Možná na louce se dá na chvíli sednout do vajíčka. Mám radši prudší stoupání a sjezdy. Tady je to takové tahavější. Na střelnici se přijíždí z kopce, navíc druhá část trati je jednodušší. Co jsem tu zažil ty dva svěťáky, tak se tu střílí hodně rychle. Potěšilo mě, že se tu pojede i v dalších dvou letech.“

Sluší Bimbovi vousy?

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Le Grand-Bornand

Muži

  • Vítězslav Hornig (premiéra)
  • Michal Krčmář (22. místo, stíhací závod 2017)
  • Jakub Štvrtecký (premiéra)
  • Adam Václavík (83. místo, sprint 2017)
Víťu Horniga čeká ve 20 letech premiéra ve Světovém poháru

Ženy

  • Markéta Davidová (35. místo, sprint 2017)
  • Lucie Charvátová (70. místo, sprint 2013)
  • Jessica Jislová (24. místo, sprint 2017)
  • Eva Kristejn Puskarčíková (25. místo, sprint 2013 a stíhací závod 2017)
Makula na tréninku

Program závodů

19. 12. – 14:15 – sprint mužů

20. 12. – 14:15 – sprint žen

21. 12. – 13:00 – stíhací závod mužů

21. 12. – 15:00 – stíhací závod žen

22. 12. – 12:10 – hromadný start mužů

22. 12. – 14:15 – hromadný start žen

Spousta fanoušků přišla už na tréninky. A co teprve závody?

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda