Le Grand-Bornand v kostce: Další medaile Davidové a maximum Štvrteckého

23. prosince, 2019

Biatlonisté by si určitě dokázali představit lepší způsob, jak se naladit na vánoční svátky, než závodit v dešti ve francouzském Le Grand-Bornand. Nepříznivé počasí ale vynahrazovali entuziastičtí fanoušci. A taky bronz Markéty Davidové a další povedené výsledky.

Příběh z Le Grand-Bornand

Bude se ve Francii závodit? Le Grand-Bornand před Světovým pohárem sužovaly vysoké teploty, ale organizátoři poslali do Hochfilzenu zprávu, že to zvládnou. A tak Češi v pondělí ráno vyrazili směr Saint-Jean-de-Sixt, kde byli ubytování. Společnost jim dělal slovenský tým. Během týdne několikrát došlo i na federální derby ve fotbálku, který byl dole v hale.

Už tréninky si čeští reprezentanti hodně užívali, na tribunách a kolem tratí byly stovky fanoušků. Michel, Michel, zdravili třeba projíždějícího Michala Krčmáře.

Na fotce je miláček francouzských fanoušků Michel Krčmář

Na úvod zazářil Čtvrtek, jak jinak než ve čtvrtek. V té době stále ještě dvacetiletý patriot z Velkých Karlovic vynuloval terče a dojel si pro životní 16. místo.

V pátek měl podle předpovědi přijít silný déšť a ten skutečně přišel. Jak moc nepříjemné to bylo, dokládala věčně usměvavá Eva Kristejn Puskarčíková, která se neusmívala. Úsměv vykouzlila až po závodě, ve kterém si díky bezchybné střelbě doplavalo pro bronz její biatlonové dvojče Markéta Davidová.

Makula s bronzem a plyšáčkem

Sobotní stíhačky tolik důvodů k oslavám nepřinesly, nejlíp na tom byl 14. Michal Krčmář. Ale přece jen se večer decentně slavilo – Jakub Štvrtecký měl narozeniny.

Na nedělní masáky Češi nemohli zaspat. Na hotelu se totiž předešlý den ubytovaly rodiny se spoustou malých dětí. Lucka se po probuzení dozvěděla, že pojede masák. Při pohledu z okna se jí ani nikomu dalšímu na stadion nechtělo, venku se mísilo sněžení s deštěm.

Nakonec byla Lucka ráda, že se postavila na start. Předvedla kvalitní běžecký a střelecký výkon a za podpory Jiřího Holubce, který přeběhl ze střelnice k poslední zatáčce, finišovala jako 11. Navíc ji podpořila 15. Eva Kristejn Puskarčíková.

Lucka zvládla i střelbu

Nemělo by vám uniknout

  • Jakub Štvrtecký si 16. místem ve sprintu opět vylepšil své maximum.
  • Markéta Davidová pošesté v kariéře vystoupala na stupně vítězů, v celkovém pořadí je devátá.
  • Nejlepší výsledek v sezóně si 14. místem ve stíhačce zajel Michal Krčmář.
  • Pro Lucii Charvátovou je 11. příčka v hromadném startu třetím nejlepším výsledkem v kariéře.
  • Body z Francie odváží všichni Češi kromě juniora Vítězslava Horniga, který mezi elitou debutoval 71. místem ve sprintu.
Tento Čtvrtek neměl chybu

Očima trenérů

Zdeněk Vítek: „Pozitivní bylo, že čtyři ze tří kluků bodovali. Víťa si zkusil svěťák a získal cenné zkušenosti. Sprint se nám povedl především střelecky, Kuba dal dvě pěkné nuly a skoro se vešel do patnáctky, což je v jeho věku super. Škoda, že nepostoupil do masáku, ale už tak těch závodů objel letos hodně, skoro jako za celou minulou sezónu. Střelba se povedla i Adamovi. Tím asi končí to pozitivní. Stíhačka se nám naopak střelecky nepovedla, vypíchnout se dá jen solidní běh Bimba. Dalo se předpokládat, že by se mu mohl povést masák. Ale začal trojkou a bylo závodě. Tím bych to hodnocení uzavřel. Co se týká lyží, tak bylo velmi složité trefit správnou mázu a v několika případech se to úplně nepovedlo.“

Původně jsme chtěli Blekymu udělat reprezentativní fotku

Jiří Holubec: „Na každé zastávce jsme měli jednu holku na vyhlášení, takže jsme spokojení. Holky se dost vyrovnaly, snad to prodají i v některé štafetě. Zažili jsme v Le Grand-Bornand i jeden černý den, stíhačka se ve všech směrech nepovedla. V hromadném startu to ale holky podle mě trochu napravily, 11., 15. a 22. místo je v té konkurenci velmi dobré. Poslední dva dny nás trochu trápily lyže, pocitově to nebylo ideální. Ale je třeba říct, že podmínky na trati byly hodně složité a kluci ze servisu si užili své. Holky na tom každopádně nejsou běžecky zle, byly schopné být třeba i s trochu horší střelbou vysoko.“

Dobrácký úsměv trenéra Jiřího Holubce, kterému holky neřeknou jinak než Jířa

Fotofiniš

S nasazením života svých fotoaparátů pro vás v dešti zaznamenával dění Jaroslav Svoboda. Tady je první ochutnávka, na našem Facebooku se můžete těšit i na fotoreport.

Když ona se usmívala i v dešti
Týmové fotky jsou vždycky nejlepší
Přijede si na první svěťák a hned má nejlepší fotku
Stíhačky nám nevyšly, ale fanoušci byli opět skvělí
Fandilo se dešti navzdory
Lucka se postarala o pěknou tečku

Další plán

Hned po závodě odjeli čeští biatlonisté na letiště do Ženevy, odkud odletěli do Frankfurtu. Tam nestihli přípoj do Prahy, a tak v Německu přenocovali a domů se dostali v pondělí dopoledne.

Nyní budou mít sportovci krátké volno a individuální trénink, někteří vyrazí sami za sněhem. Zřejmě 28. prosince by se měl tým sejít na krátké soustředění, zatím však kvůli špatným sněhovým podmínkám není jasné kde.

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda