Markéta Davidová a Michal Krčmář se zúčastní exhibice na Schalke

27. prosince, 2019

Posedmé v řadě a podeváté v historii bude mít český biatlon zastoupení na tradiční exhibici World Team Challenge. V německém Gelsenkirchenu budou 28. prosince závodit Markéta Davidová a Michal Krčmář.

Co je World Team Challenge?

Jde o exhibiční závod na fotbalovém stadionu Schalke 04, kterého se účastní 10 smíšených dvojic. Ty se utkávají ve dvou poločasech – hromadném startu a následné stíhačce. Ženy v obou poločasech absolvují 4 kola o délce 1291 metrů, muži 5 okruhů. Každý střílí dvakrát vleže a vestoje, po chybě následuje 75 metrů dlouhé trestné kolo. Rozdíly pro stíhačku se půlí, maximální ztráta je 45 sekund.

Česká stopa

Během 17 ročníků se na startu vystřídalo 9 českých reprezentantů, Markéta Davidová bude letos desátá. Její kolega Michal Krčmář už totiž startoval loni s Veronikou Vítkovou, při premiéře dojeli šestí.

Nejúspěšnějším Čechem je Ondřej Moravec, který byl druhý v roce 2015 s Gabrielou Koukalovou a v roce 2017 s Evou Kristejn Puskarčíkovou.

Davidová si letos svými výkony vysloužila premiérovou pozvánku. „Chvíli jsem o ní přemýšlela, jelikož si myslím, že tenhle typ závodů není úplně pro mě. Ale myslím, že to bude dobrý trénink pro hlavu. Diváci jsou hodně blízko a atmosféra bude myslím parádní,“ těší se česká biatlonistka.

To Krčmář bude na exhibici podruhé. „Nemůžu ale říct, že bych úplně přesně věděl, co mě čeká. Loni to bylo hrozně rychlé. Letos to snad dokážu lépe vstřebat a budu mít komplexnější zážitek. Na to se těším.“

Jak k závodům čeští reprezentanti přistoupí? „Víceméně jako ke Světovému poháru. Samozřejmě jsem tomu nepřizpůsobil trénink, jdu do toho z plné přípravy, ale mentální nastavení je podobné. Zrovna Schalke je perfektním tréninkem rychlé střelby. To potřebuji jako sůl,“ v Krčmář.

Davidová to vidí podobně. „Bude to velmi dobrý trénink. Myslím, že budu muset taky trochu riskovat s rychlostí střelby. Uvidíme, pro mne to bude novinka.“

Český pár v Gelsenkirchenu doprovodí trenér Egil Gjelland a servisman Šimon Kubina. Do Německa Češi odcestují až v sobotu ráno, domů se vydají v neděli po obědě.

Soupeři

Exhibice bude současně rozlučkou Laury Dahlmeierové, která se představí po boku Philippa Nawratha. Druhou německou dvojici tvoří Denise Herrmannová a Benedikt Doll. Vítězství obhajují Italové Dorothea Wiererová a Lukas Hofer, velké ambice mají i Norové Marte Olsbuová Røiselandová a Vetle Christiansen. Na startu budou rovněž páry z Rakouska, Ruska, Francie, Ukrajiny a Švýcarska.

Startovní listina

Kde exhibici sledovat?

Hromadný start začíná v 18:15, stíhačka by měla navázat zhruba v 19:05. Od 18:00 můžete sledovat přímý přenos na německé televizi ARD, od 18:10 také na Eurosportu.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík