Davidová a Krčmář obsadili na exhibici v Německu osmé místo

28. prosince, 2019

Čeští reprezentanti Markéta Davidová a Michal Krčmář si na tradiční exhibici World Team Challenge v německém Gelsenkirchenu dojeli pro osmé místo. Na zaplněném fotbalovém stadionu Schalke 04 jelo deset párů nejprve hromadný start (první poločas) a pak stíhačku (druhý poločas).

První poločas

Čeští reprezentanti se na úvod prezentovali velmi rychlou střelbou. Zatímco Davidová na ležce minula jeden terč, tak Krčmář byl bezchybný a posunul český pár na čtvrté místo. Davidová se posléze dostala už na třetí příčku, ale dvě chyby vestoje znamenaly propad na osmou pozici.

Krčmář byl ovšem i napodruhé neomylný a vrátil český tým na čtvrtou příčku, vedoucí Doll s Dahlmeierovou byli vzdáleni pouze devět sekund. A šlo se do druhé poloviny.

Markétě Davidové nevyšla druhá ležka, když musela na dvě trestná kola. Naopak Michal Krčmář prodloužil svou úspěšnou sérii na 15 sestřelených terčů v řadě, navíc ve velmi slušném tempu.

Na závěrečné stojce chybovala Davidová jednou a klesla z pátého místa na sedmé. Krčmář ani při čtvrté střelbě nepolevil v rychlosti, ale udělal první dvě chyby a nakonec finišoval osmý.

Stojky dnes Makule nešly

S osmi trestnými koly byli Češi nejhůře střílejícím týmem. Naopak pouze dvakrát chybovali loučící se Laura Dahlmeierová a Philipp Nawrath. O průběžné vedení je ale připravil rychlejší italský pár Dorothea Wiererová a Lukas Hofer. Na Itálii ztrácela česká dvojice 48 sekund, do druhého poločasu se ztráty půlily.

Druhý poločas

Na začátku druhého poločasu se Markéta Davidová dočkala první bezchybné střelby a když na ni navázal i Michal Krčmář, tak z toho byl posun na druhé místo, o 6,6 sekundy za vedoucího Nawratha.

Davidová poté nastartovala turbo, ale zbrzdily ji dvě chyby. Češi zůstali v kontaktu s nejlepšími, ani Krčmářovi se však stojka nepovedla. Po dvou chybách se propadl na sedmé místo.

Pořadí se rychle přelévalo, po další nule Davidové vleže už z toho bylo páté místo a kontakt se čtvrtou Itálií. I Krčmář střílel čistě a udržel dobrou výchozí pozici do závěrečných dvou úseků.

Na ležkách byl Bimbo excelentní

Šance na dobrý výsledek se ovšem rozplynuly po třech chybách Davidové, česká dvojice byla osmá. Krčmář měl posléze velkou šanci na posun vpřed, ale minul poslední terč a finišoval jako osmý. Minulý rok obsadil s Veronikou Vítkovou šesté místo.

Z vítězství se poprvé od roku 2006 radovalo Norsko zásluhou Marte Olsbuové Røiselandové a Vetleho Christiansena, kteří ve finále minuli jen dva terče. Třikrát kroužila druhá Ukrajina a pětkrát třetí Francie a čtvrté Německo s číslem 2, v jehož barvách zářila loučící se Laura Dahlmeierová.

Ohlasy

Markéta Davidová: „Premiéru na Schalke jsem si užila, byl to docela hukot. Jen kdyby tam nebyly ty stojky. Šla jsem do závodu s tím, že musím střílet rychleji, protože s pomalou střelbou tu uspět nemůžete. Zkusila jsem to, ležky vyšly, ale stojky v takovém tempu bohužel ještě nezvládám. Musíme počkat. Na trati jsem si to moc užívala, lyže mi jely skvěle. Jen mě mrzí, že jsem to poslední střelbou tak zazdila Bimbasovi. Atmosféra na fotbalovém stadionu je mazec. Závod byl tak rychlý, že jsem sotva vnímala sebe, ale jak jel Bimbas poslední kolo, tak jsem atmosféru dokázala nasát trochu víc. Je to skvělý zážitek.“

Michal Krčmář: „Ležky byly super, rychlé i svižné. S nimi jsem maximálně spokojený. Stojky už byly horší, udělal jsem dohromady pět chyb. Šlo vesměs o těsné, v té rychlosti asi nedopracované rány. Odnáším si však pozitivní dojem, což platí i o běhu. Dokázal jsem jezdit s ostatními. Celkově jsem si exhibici užil mnohem víc než loni, bavilo mě to. Věřím, že i pro fanoušky to byla zajímavá podívaná.“

Karel Halberštádt
Foto: Jaroslav Svoboda