Kristejn Puskarčíková si ve sprintu v Oberhofu vyjela 17. místo a hromadný start

09. ledna, 2020

Eva Kristejn Puskarčíková otevřela nejlépe biatlonový rok 2020. Ve sprintu Světového poháru v Oberhofu dojela 17., o 6 míst za ní byla Markéta Davidová.

Report

Areál v Durynském lese tradičně zalila mlha, přes kterou toho tisíce fanoušků na tribunách moc neviděly. Alespoň že nepršelo, jak hrozila předpověď počasí.

Vypršelo se před závodem

Biatlonistky se místo toho praly s větrnými poryvy, jen tři dokázaly zastřílet čistě. Moc nechybělo a byla mezi nimi i Eva Kristejn Puskarčíková. Minula až desátý terč a zřejmě tím přišla o umístění v elitní desítce. Byla sedmnáctá.

Na trati měla Eva 31. čas

„Velká škoda, ta poslední rána byla těsně pod terčem. Viděli jsme tu i větší chyby,“ glosoval střelbu Kristejn Puskarčíkové trenér Jiří Holubec a narážel přitom na stojku Markéty Davidové.

Ta také začala čistou ležkou, ale vestoje dvakrát minula. Jednu ránu přitom Holubec nemohl najít na bílém platu, na kterém jsou terče. Davidová na své poměry ani tak dobře neběžela a obsadila 23. příčku.

Stojka nevyšla

Velmi smolně začal závod pro Lucii Charvátovou. Při ležce jí nespadly tři kalibry, vestoje přidala ještě jedno trestné kolo. I přes slušný běh (24. čas) se na body nepropracovala, dojela 43.

Nejkrizovější moment Lucky

Jessica Jislová minula na každé střelbě jeden terč a skončila 65. Juniorka Tereza Voborníková byla při svém debutu s bilancí 1+2 na 84. příčce.

Jess na body nedosáhla

S velkým náskokem 33 sekund zvítězila bezchybná Norka Marte Olsbuová Røiselandová. Druhým místem potěšila německé fanoušky Denise Herrmannová a stupně vítězů doplnila Julia Simonová z Francie.

Co to znamená?

Markéta Davidová se udržela v elitní desítce celkového hodnocení, aktuálně ji uzavírá. Eva Kristejn Puskarčíková se posunula na 22. místo a zajistila si tak účast v nedělním hromadném startu. Ten si zřejmě zajede i 27. Lucie Charvátová, a to díky absenci dvou nemocných biatlonistek.

V hodnocení národů byly Češky deváté a stejná pozice jim patří i celkově. Na osmé Italky ztrácí 21 bodů.

Mixzóna

Eva Kristejn Puskarčíková: „Nejsem úplně spokojená. Ztráta minuta padesát je strašně moc. Závod byl hodně roztrhaný, ale i tak mě to štve. Mlhu jsem tolik nevnímala, nebyla tak velká, když jsem střílela a ani mi tolik nefoukalo. Hodně jsem se soustředila na poslední ránu a o to víc mě ta chyba mrzí. Od druhého kola jsem cítila, že mám dřevěné nohy, takže mi trvalo, než jsem vůbec vystřelila. Ve třetím kole už jsem málem umřela. Doufám, že dnešek byl takové prošťouchnutí a dostaneme se po té pauze do závodního tempa.“

Markéta Davidová: „Počasí mi ani tolik nevadilo, ale nějak jsem nemohla běžet. Bylo to na trati trápení. Jsem z toho trochu přepadlá. Přes Vánoce jsem byla nemocná. Nevím, jestli se neprojevily tréninky, které jsem nemohla udělat. Je to zvláštní, protože na Schalke se mi jelo dobře, i když to nebyl regulérní závod.“ (Český rozhlas)

Tereza Voborníková: „Byla to hezká zkušenost a jsem moc ráda, že jsem tu mohla startovat. Byla jsem trochu nervózní, psalo mi hodně lidí. Ale těšila jsem se. Trenéři mi říkala, abych si závod užila, nedělala si z toho těžkou hlavu. Nobody kill you, říkal Egil. Můj dnešní výkon nebyl žádná sláva a doufám, že příště to bude lepší, když dostanu ještě šanci.“ (Český rozhlas)

Dnešní debutantka

Výsledkový servis

Příští závod

V pátek ve 14:30 je v Oberhofu na programu sprint mužů. Ženy čeká v sobotu ve 12:00 štafeta.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík