Nejlepší výsledek v sezóně a postup do masáku. Moravec dojel ve sprintu v Oberhofu 11.

10. ledna, 2020

Čistá střelba dovedla Ondřeje Moravce ve sprintu Světového poháru v německém Oberhofu k 11. místu, které mu zaručuje postup do nedělního hromadného startu. Body si dnes odnáší i 34. Tomáš Krupčík a 35. Michal Šlesingr.

Report

Kvůli nočnímu dešti se dnešní sprint mužů jen na kratší, dvouapůlkilometrovém okruhu. A českým reprezentantům se na něm příliš nedařilo. Bylo tak nutné spoléhat na přesnou střelbu.

Vleže se povedlo třem svěřencům Zdeňka Vítka odstřílet za nula, čistý štít ale na stojce udržel jen jediný Ondřej Moravec. Ten byl z našich také nejrychlejší (38. čas a ztráta 1:26) a atakoval elitní desítku. Osm desetin hrálo v jeho neprospěch, přesto z toho bylo velmi dobré 11. místo – nejlepší mužský výsledek v sezóně.

Ondra byl v cíli spokojen

Tomáš Krupčík a Michal Šlesingr sice museli po první střelbě na jedno trestné kolo, ale stojku zvládli shodně za nula a posunuli se na body. Krupčík skončil ve svém prvním závodě SP v sezóně 34., Šlesingr 35.

Boušek vidí, že z toho dnes budou body

Se silnými větrnými poryvy se na stojce nedokázal vyrovnat Michal Krčmář. K nule z ležky přidal čtyři chyby a dojel až 57. Jakub Štvrtecký na tom byl podobně, tři chyby vestoje ho poslaly na 60. místo.

Bimbo se na trati potkal s vítězným Fourcadem

S náskokem 25,5 sekundy na svého krajana Émiliena Jacquelina zvítězil Martin Fourcade. Střílel čistě, stejně jako Moravec a další čtyři biatlonisté. Bronz dnes patří domácímu Johannesi Kühnovi.

Co to znamená?

Michal Krčmář je v celkovém hodnocení i přes dnešní výpadek 22. a nemine ho nedělní hromadný start. Tam se podívá i 34. Ondřej Moravec, jako nejlepší biatlonista v Oberhofu mimo Top 25.

Češi dnes zaznamenali šestý nejvyšší součet do Poháru národů, upevnili si sedmé místo a stáhli 134 bodů na Italy, kteří drží páté místo. Nyní za nimi zaostávají o 142 bodů.

Body do Poháru národů zapisoval i Tomáš Krupčík

Mixzóna

Ondřej Moravec: „Jsem velmi spokojený. Šel jsem do závodu s tím, že si budu chtít pohlídat střelbu a to se povedlo. Usoudili jsme, že pro mě bude nejlepší, když vynechám závody ve Francii a místo toho potrénuji. Šel jsem dost dlouhých tréninků s nízkými intenzitami. Pořád to není paráda, ale myslím, že forma jde nahoru. Psychicky mi může dnešní závod hodně pomoct.“ (Český rozhlas)

Na trati je to lepší než na začátku sezóny

Tomáš Krupčík: „Říkal jsem, že by bylo hezké, kdyby to hned v prvním závodě vyšlo na body, takže jsem spokojený. Nebyl na mě žádný tlak a sám jsem nevěděl, co čekat. Některá místa na trati byla ke konci rozměklá a tím pádem pomalejší. “ (Český rozhlas)

Dobrý start pro Křupase

Michal Šlesingr: „Oberhof je záludný, nemám tuhle štaci nejradši. Trať při závodě ale jakžtakž vydržela. Bál jsem se, že se budu s vysokým číslem brodit po kolena. Bylo to místy rozšlapané, ale nejtěžší stoupání zůstalo tvrdé.“ (Český rozhlas)

Trať určitě nebyla v ukázkovém stavu

Výsledkový servis

Příští závod

V sobotu jsou v Oberhofu na programu štafety. Ženy startují ve 12:00, muži ve 14:15.

Připravujeme podrobnosti

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík