Biatlonové soutěže YOG 2020 zahájila nejlépe 12. Gabriela Masaříková

11. ledna, 2020

Dvanácté místo Gabriely Masaříkové z vytrvalostního závodu je nejlepším českým výsledkem úvodního dne biatlonových soutěží III. zimních Olympijských her mládeže ve švýcarském Lausanne. Abychom však byli přesní, biatlonové závody se odehrávají v nedalekém francouzském středisku Premanon. V kategorii dívek se na 10 km dlouhé trati mezi 97 startujícími dařilo i Zuzaně Doležalové, která obsadila 19. místo. Kateřina Pavlů skončila 40. a Svatava Mikysková obsadila 58. příčku. Jak si vedli kluci? Ti zůstali za očekáváním. Petr Hák skončil 53., Jakub Kudrnáč 54., Jan Semirád 63. a Luděk Abrahám, na trati ze všech 99 účastníků nejrychlejší, obsadil po 14 chybách na střelnici 68. pozici. V obou kategoriích triumfovaly ruské naděje, a to Alena Mochovová a Oleg Domiček.

Gabriela Masaříková závodila už před rokem na mistrovství světa dorostu ve slovenském Osrblie

VYTRVALOSTNÍ ZÁVODY POHLEDEM TRENÉRA LUKÁŠE DOSTÁLA

„S výkony holek jsme spokojení. A to jak s těmi staršími Gábinou a Zuzkou, tak i s těmi mladšími Katkou a Sváťou. Kluci, bohužel, udělali hodně chyb ve střelbě a až na Luďka nebyli tolik silní ani v běhu. Myslím si, že hodně podlehli nervozitě. Kvůli špatné zimě a odvolaným závodům to byl pro ně vlastně první start v sezóně, ke všemu reprezentační a na olympiádě k tomu. Věřím, že ve sprintu ukáží svoji skutečnou sílu.“

KDO NASTOUPÍ DO NEDĚLNÍCH SINGLŮ?

„Při nominaci jsme hodnotili více parametrů. Základem byla stabilita střelby, pak jsme vycházeli z kontrolních závodů v Obertilliachu, dalších měřených tréninků a trochu jsme přihlédli k sobotním vytrvalostním závodům. Proto důvěru do smíšených singlů mají Kateřina Pavlů a Jakub Kudrnáč,“ vysvětlil vedoucí trenér české biatlonové výpravy na YOG 2020 Lukáš Dostál.  Smíšené štafety startují v neděli v 10:30 hodin.  

 

Výsledky vytrvalostního závodu dívek na 10 km YOG 2020

Výsledky vytrvalostního závodu chlapců na 12,5 km YOG 2020

Tomáš Hermann

Foto: ČOV/Václav Pancer a Jiří Novotný