Češi byli v polovině štafety v Oberhofu třetí, nakonec dojeli osmí

11. ledna, 2020

Čeští biatlonisté měli skvěle rozjetou štafetu Světového poháru v německém Oberhofu. Na druhé předávce byli třetí, jenže pak přišla tři trestná kola a propad na konečné osmé místo.

Report

Na Oberhof znamenité počasí vydrželo i pro štafetu mužů. Jediné, co závodníkům znepříjemňovalo život, byly nárazy větru.

Michal Šlesingr se s nimi na prvním úseku popasoval slušně. Vleže dobíjel jednou, vestoje dvakrát. Na předávku dorazil jako desátý, ztráta na čelo byla pouze 23 sekund. Zaznamenal šestý běžecký čas.

Boušek je jistota prvních úseků

Poté začala stíhací jízda Michala Krčmáře. Podobně jako Šlesingr třikrát dobíjel, ale v porovnání s ostatními šlo o dobrou střelbu. Proto se Krčmář posunul na třetí místo a v závěru upláchl Rusovi Garaničevovi. Měl čtvrtý běžecký i celkový čas. Na vedoucí Norsko ztrácel půl minuty.

Garaničev neakceptoval Bimbovo tempo

V cílovém prostoru se Krčmář ještě ptal italského kamaráda Windische, zda je po nepříjemném pádu v pořádku. Naštěstí ano.

Na trati dneska měli biatlonisté problémy

Jakub Štvrtecký zvládl první zkoušku na střelnici dobře, s jedním dobitím. Na té druhé však trefil pouze dva terče a musel zamířit na tři trestná kola. „Asi se z toho trochu po…“ zamrzelo trenéra Zdeňka Vítka.

A bylo zle

Na závěrečný úsek nastoupil Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec se nakonec rozhodl pošetřit síly před hromadným startem.

Křupas před druhým startem v tomto ročníku Světového poháru

Krupčík dotáhl ze sedmého na úvodní ležku šestičlenný balík, ale po trojím dobíjení klesl na 11. příčku. Stojka mu vyšla mnohem líp, potřeboval jen jeden náhradní náboj, a polepšil české štafetě na 8. místo.

Na stojce si Křupas pomohl

Na vítězné Norsko ztrácelo Česko tři minuty. Druhá byla Francie a třetí domácí Německo. „Oh, wie ist das schön“ neslo se zaplněnou arénou.

Češi měli sedmý běžecký čas, na střelnici byli dvanáctí nejrychlejší.

Na trati to bylo velmi dobré představení

Co to znamená?

V hodnocení štafet se Češi posunuli z osmého na sedmé místo. V Poháru národů už jsou dokonce šestí, když o 18 bodů přeskočili Italy a na pouhých 9 bodů se dotáhli k pátým Švédům. Páté místo na konci sezóny znamená maximální kvótu šesti startujících.

Mixzóna

Michal Krčmář: „Neřekl bych, že to bylo noc a den. I včera by den, ale zkusil jsem na trati jet s Fučákem, došly mi síly a na stojce jsem to neustál. Jinak bych ten závod nehodnotil špatně. Dneska jsem si tempo pohlídal. Nechal jsem sice dvě rány na stojce, ale vítr byl nepříjemný. Jsem maximální spokojený.“

Jakub Štvrtecký: „Hodně do mě foukalo a já se s tím nedokázal poprat. Výsledek se mi hlavně nehonil, chtěl jsem se trefit, ale nějak to nešlo. Samozřejmě jsem vnímal, že je štafeta dobře rozjetá, ale podobné to bylo v Hochfilzenu a tam jsem to ustál. Spíš mi ta položka celkově nesedla.“ (Český rozhlas)

Tomáš Krupčík: „Mohlo to být o kus lepší, ani já jsem nepředvedl to, s čím bych mohl být spokojený. Máme na víc než na osmé místo. Dva závody ve dvou dnech není něco, co bych neměl zvládat. Musím vypilovat maximální závodní tempo a střelbu a bude to dobré.“ (Český rozhlas)

Výsledkový servis

Příští závod

Čtvrtý díl Světového poháru uzavřou nedělní hromadné starty. Ženy jedou ve 12:45, muži ve 14:30.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík