Češky dojely se třemi trestnými koly v Oberhofu desáté

11. ledna, 2020

Střelecky nepovedenou štafetu mají za sebou české biatlonistky. Lucie Charvátová dnes v Oberhofu musela na jedno trestné kolo, Markéta Davidová dokonce na dvě. Skvělý finiš Evy Kristejn Puskarčíkové přinesl alespoň desáté místo.

Report

Oberhof dnes ukázal, že umí být i výkladní skříní Světového poháru. Závodilo se bez mlhy a srážek, zato před skvělou diváckou kulisou.

Dnes diváci na biatlonistky dobře viděli

Pro českou štafetu začal závod dobře. Jessica Jislová nemusela použít ani jeden náhradní náboj a předávala jako desátá se ztrátou 46 sekund.

Tady byla česká štafeta ještě v kontaktu s nejlepšími

Lucie Charvátová poté akceptovala tempo Finky Mäkäräinenové a ani ležka s jedním dobitím nebyla špatná. Po stojce ale musela po těsných chybách na trestné kolo. „Všechny štafety nám ujely,“ mrzelo trenéra Jiřího Holubce. Ztráta šla přes dvě minuty, Charvátová předávala jako 15.

Na třetím úseku začala nejrychleji ze všech Markéta Davidová. Bohužel musela využít všechny náhradní náboje a ani ty na stojce nestačily v odvrácení dvou trestných kol. „Se třemi trestnými koly se závodit nedá,“ glosoval chyby Češek Holubec.

Před Makulou byla dvě trestná kola

„Takhle se to dělá,“ mohl si konečně říct, když finišmanka Eva Kristejn Puskarčíková ve velmi dobrém tempu sestřelila 10 z 10 terčů. Českou štafetu vytáhla ze 14. místa až na konečné 10. Byla sedmou nejlepší ženou závěrečného úseku.

Eva předvedla skvělý finiš

Češky dnes zaznamenaly shodně desátý běžecký i střelecký čas a byly mezi sedmi štafetami, které musely na tři a více trestných kol. Za vítěznými Norkami zaostaly české biatlonistky o více než tři a půl minuty. Druhé byly Švédky a třetí Francouzky.

Co to znamená?

V hodnocení štafet udržely české biatlonistky osmé místo. I v Poháru národů zůstaly na své deváté příčce, osmé Italky jsou vzdálené 31 bodů.

Mixzóna

Lucie Charvátová: „Nevím, co k tomu říct. Od rána jsem se necítila nejlíp, ve druhém kole mi docházely síly. I když dnes tolik nefoukalo, tak jsem neměla sílu stát stabilně. Střelba se mi bohužel nepovedla a poslední kolo už bylo běžecky tragické.“ (Český rozhlas)

Markéta Davidová: „Nejsem na tom teď nejlíp a to se promítá i do střelby. Může za tím být spousta faktorů, musíme se nad tím zamyslet. Závodů bylo strašně moc a na to nejsem zatím zvyklá. Tělo se tomu asi trochu brání. Musím to hodit za hlavu a soustředit se zítra na střelbu. Běžecky je to teď bída.“ (Český rozhlas)

Eva Kristejn Puskarčíková: „Jsem moc ráda, že jsem se trefila. To byla jediná šance, jak se posunout při té velké ztrátě dopředu. Necítila jsem se běžecky úplně dobře, tak aspoň ta jedna část vyšla. Nakonec jsme se rozhodli, že pojedu štafetu, i když jsem na tom nebyla zdravotně 100% v pořádku. Pro nás jdou důležitější body do národů, přinejhorším bych vynechala zítřejší masák.“ (Český rozhlas)

Výsledkový servis

Příští závod

V Oberhofu se dnes závodí v rychlém sledu, už ve 14:15 jdou do akce muži.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík