Oberhof v kostce: Mlha, vítr a maximum českých mužů

13. ledna, 2020

Oberhof nezklamal. Čtvrtý díl Světového poháru znepříjemňoval silný vítr s mlhou, trať zase zničil noční déšť. S těžkými podmínkami se vypořádali velmi dobře čeští muži, hůř už ženy.

Příběh z Oberhofu

České biatlonisty při příjezdu na penzion Waldschlösschen vítala velká česká vlajka vyvěšená na zápraží. Jenom byla naopak. Další den už visela správně, k činu se nám přiznal Michal Krčmář.

Na úvod fanoušky v LOTTO Thüringen ARENA am Rennsteig přes mlhu neviděli, jak si Eva Kristejn Puskarčíková dojela pro 17. místo. Rozmary počasí pokračovaly vytrvalým nočním deštěm, který udělal v trati díry a spláchl veškerý noční sníh.

Eva a mlha

Pořadatelé zvládli upravit pouze 2,5 km dlouhé kolo, a to ne zcela pečlivě. Na trati zůstávaly kamínky, které zničily spoustu párů lyží. Záhadou zůstává, proč místní nedovezli více sněhu z lyžařského tunelu (z kopy odčerpali jen část), aby vytvořili regulérnější podmínky.

Na trati zima, kolem ní jaro

Ty byly každopádně pro všechny stejné. Ondřej Moravec v nich ve sprintu vybojoval 11. místo. V sobotu bylo nejhezčí počasí, i když tu stále byl nepříjemný vítr. České štafety se nevyhnuly trestným kolům. Skvělý finiš trochu nachlazené Evy Kristejn Puskarčíková zaručil ženám 10. místo, muži byli osmí. Ještě v půlce závodu přitom po výborném výkonu Michala Krčmáře drželi třetí příčku.

V noci na neděli přišly do Oberhofu velké větrné nárazy. „Taky vás to budilo?“ ptala se ráno Markéta Davidová. Sice se nevyspala dobře, ale na trati hromadného startu to nebylo znát. I přes 7 chyb (chybovalo se hodně) skončila dvanáctá.

Ale bolelo to

Davidovou ještě trumfli muži. Ondřej Moravec byl před startem i přes nepříznivé počasí dobře naladěný. A podobně do bylo v cíli. Byl mezi nejpřesnějšími střelci a navázal 12. příčkou na Davidovou. Michal Krčmář se dlouho pohyboval kolem Moravce, ale v závěrečném kole zapnul své pověstné turbo a skončil devátý. Z Oberhofu odjížděl moc spokojený.

Nemělo by vám uniknout

  • Pro Michala Krčmáře je 9. místo nejlepším výsledkem od Kontiolahti 2018. Zároveň jde o nejlepší mužský výsledek v sezóně.
  • Ondřej Moravec si zase 11. místem zajel nejlepší výsledek od Nového Města 2018.
  • Tomáš Krupčík 34. příčkou bodoval hned ve svém prvním závodě SP v sezóně.
  • I on tak pomohl českým mužům k posunu na šestou pozici v Poháru národů. Na kýžené páté místo Švédů, které znamená maximální kvótu šesti startujících pro příští sezónu, Češi ztrácí pouze devět bodů.
  • Markéta Davidová si 12. místem vylepšila své maximum v Oberhofu, to platí i pro 27. Lucii Charvátovou.
  • Eva Kristejn Puskarčíková už je ve Světovém poháru na 133 bodech (24. místo), přitom kvůli nachlazení musela vynechat hromadný start. Za celou minulou sezónu získala 154 bodů.
Bimbo se na trati prezentoval skvěle

Očima trenérů

Egil Gjelland: „Bylo to trochu nahoru a dolů. Povětrnostní podmínky byly hodně obtížné, to platí i pro trať. Nedokázali jsme se s tím úplně poprat. Celkově jsou tedy výsledky v Oberhofu trochu zklamáním. Výsledek Makuly v masáku byl v pořádku, byla opět rychlá. Myslím, že její nemoc kolem Vánoc nehrála roli. Eva bojovala v Oberhofu s menším nachlazením, ale i to ke sportu patří. Musíme se poučit a v Ruhpoldingu se předvést v lepším světle.“

Egil se schovává před oberhofským nečasem

Zdeněk Vítek: „Oberhofské počasí bylo stejné jako každý rok. Vítr a mlha. Sníh bych černý jako bota a lidi si na tom ničili lyže. Ze začátku to vypadalo, že sníh ani nevydrží. Co se týká sportovního hlediska, tak sprint se povedl Ondrovi. Zkušení kluci ukázali, že na to pořád mají. I štafeta se klukům docela vydařila, chybělo pár sekund do šestého místa. V masáku startovali dva kluci, bylo z toho 9. a 12. místo, takže maximální spokojenost. Bimbo ukázal, že na to má běžecky i střelecky. Občas udělá nějakou zbytečnou chybu, ale dokáže jezdit s kýmkoliv. Je otázkou času, kdy se mu to sejde a bude to veselé.“

Bleky napjatě sleduje průběh štafety

Fotofiniš

I přes mlhu se podařilo Petru Slavíkovi ulovit hned několik zajímavých fotek.

Bez kapek by to v Oberhofu nešlo
Měli jsme tu i novou tvář
Snad jen tolik ke kvalitě trati
Na některých místech to nebyla sranda
Úsměv člena šestého nejlepšího týmu této sezóny

Další plán

České biatlonistky s trenéry vyrazily směr Ruhpolding už v neděli po závodech, stejně jako kamion. Muži absolvovali zhruba čtyřhodinovou cestu až v pondělí dopoledne. Sestava zůstala neměnná.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík