Moravec byl ve sprintu v Ruhpoldingu 30., Štvrtecký hned za ním

16. ledna, 2020

Tři čeští biatlonisté dosáhli ve sprintu Světového poháru v německém Ruhpoldingu na body. Útok na vyšší příčky jim zhatily chyby na střelnici, nejlépe na tom byl 30. Ondřej Moravec.

Report

Stejně jako včera se praporky na střelnici Chiemgau Areny skoro nehnuly. Daly se tedy očekávat nuly. Po celý závod udrželo čisté konto 26 závodníků, mezi nimi žádný český.

Na střelnici Češi nepatřili k nejlepším

Ondřej Moravec k tomu měl blízko. Devět ran našlo cíl, až ta desátá byla nepřesná. „Škubl s sebou. Už se tam viděl, ale ještě tam nebyl,“ glosoval počínání svého svěřence Zdeněk Vítek. Moravec dorazil do cíle jako 30.

Chyba při poslední ráně Ondru hodně mrzela

Stejně dobře odstartoval závod Michal Krčmář. Na stojce ale mířil dvakrát těsně vedle a skončil 38.

Michal Krčmář nemohl být spokojený

Opačný scénář napsal Jakub Štvrtecký. Vleže netrefil poslední terč, ale na stojce zazářil nulou za 19 sekund. Šlo o druhou nejrychlejší střelbu v celém startovním poli. „Tohle potřeboval,“ těšilo Vítka a vedle něj uznale pokyvoval hlavou i prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. Štvrtecký měl v posledním kole dost sil a zařadil se na 31. místo za Moravce.

Toto trio běželo velmi podobně, Krčmář měl 32. čas, Štvrtecký 35. a Moravec 38. Na nejlepší na trati i na střelnici ztráceli 76. Michal Šlesingr (0+2) a 97. Tomáš Krupčík (1+1), kteří se tak nekvalifikovali do stíhacího závodu.

Po úspěšné ležce přišla neúspěšná stojka

Potřetí v řadě vyhrál Martin Fourcade o tři sekundy před svým francouzským kolegou Quentinem Fillonem Mailletem. Bronzem potěšil domácí fanoušky Benedikt Doll.

Co to znamená?

Michal Krčmář drží v celkovém hodnocení 22. příčku, Ondřej Moravec je 28. a Jakub Štvrtecký 42. Vedení si upevnil Martin Fourcade, který navíc získal i červený trikot.

Čeští muži se nadále drží v těsné bitvě o páté místo v Poháru národů. Dnes zaznamenali osmý nejlepší součet, jen o bod nižší než v případě pátých Švédů. Na ty ztrácí 10 bodů. Sedmí Ukrajinci se přiblížili na 28 bodů.

Mixzóna

Ondřej Moravec: „Je to chyba jak od juniora, i když tu jsem už posedmnácté. Mrzí mě to, ale za blbost se platí. Ještě jsem tu poslední ránu hlídal, neriskoval jsem. Začal jsem přemýšlet o tom, že by mohl být dobrý výsledek. Jsem dost starý na to, abych si to pohlídal. Jde o školáckou chybu. Alespoň na trati to dnes za něco stálo, v posledním kole jsem neumíral. Ne že bych si to užíval, ale mohl jsem ještě bojovat. To je pro mě dobrá zpráva.“ (Český rozhlas)

Jakub Štvrtecký: „Střelba za jedna je celkem v pohodě, ale na trati to mohlo být lepší. Aspoň ze začátku. Rozjel jsem to standardně, ale úplně mi to neodsýpalo. Nevím. S jedničkou se dal udělat pěkný výsledek. Jede se ještě štafeta a stíhačka, takže je šance to vylepšit.“ (Český rozhlas)

Výsledkový servis

Příští závod

V pátek ve 14:30 je v Ruhpoldingu na programu štafeta žen, mužská štafeta se pojede v sobotu od 14:15.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík