Oslabené Češky dojely ve štafetě v Ruhpoldingu šestnácté

17. ledna, 2020

České biatlonistky ve štafetě Světového poháru v německém Ruhpoldingu neuspěly. Bez nemocné Evy Kristejn Puskarčíkové skončily až 16.

Report

V české sestavě pro dnešní štafetu sice figurovala Eva Kristejn Puskarčíková, ale ráno se po dohodě s trenéry rozhodla nestartovat. Stále ji trápí dozvuky nachlazení a bylo lepší neriskovat. Kristejn Puskarčíková tak vynechala první štafetu od sezóny 2015/16, v českém kvartetu nechyběla 18krát v řadě.

Bez tradiční opory to bylo těžké. O to víc, když Lucie Charvátová musela po stojce na tři trestná kola. Předávala až jako 22. z 23, ztráta na čelo byla více než dvouminutová.

V prvních dvou kolech se Lucka ještě pohybovala v čelní skupině

Markéta Davidová odvedla velmi dobrou práci, když pouze jednou dobíjela a zařídila posun na 18. příčku. Měla šestý běžecký čas, na střelnici patřila k těm pomalejším.

Makula jela dobře

Při svém štafetovém debutu určitě nezklamala 19letá Tereza Voborníková. Česká juniorka musela využít pouze dva náhradní náboje a předávala jako 19. Stejná pozice jí patřila i na úseku, běžecky totiž na nejlepší nestačila.

Terka premiéru zvládla se ctí

Ani jednou na střelnici nezaváhala finišmanka Jessica Jislová. Na svém úseku byla 11. nejlepší, stejně jako Davidová. České štafetě dopomohla alespoň k 16. místa, což je ovšem nejhorší výsledek od Anterselvy 2017.

Jess udělala na posledním úseku maximum

Počtvrté v sezóně a popáté za sebou vyhrály Norky. Druhé byly Francouzky a třetí Švýcarky, které se v tomto ročníku dostaly na pódium už potřetí.

Co to znamená?

Česky zůstávají v hodnocení štafet osmé, v Poháru národů zase deváté. Na rozdíl 25 bodů se k nim ale dotáhly desáté Rakušanky.

Mixzóna

Lucie Charvátová: „Přijížděla jsem na střelnici a bála jsem se. To je špatně, ale mám to tak vždycky. Přitom první úsek se mi líbí, baví mě. Ležka se povedla. Ale na stojce nebyla schopná dobít, vrtěla jsem se, špatně stále. Všechno špatně.“

Všechno bylo špatně

Markéta Davidová: „Špatně se poměřuje, jak se mi dneska jelo. Oproti soupeřkám, které byly kolem mě, to bylo dobré, ale to není ukazatel. Se střelbou jsem spokojená. Stála jsem tam moc dlouho. Úplně si teď nevěřím, tak jsem to musela vystát. Jsem ráda, že jsem dobíjela jen jednou.“

Tereza Voborníková: „Tím, jak jsme jely vzadu, tak ze mě trochu opadla nervozita. Neměla jsem ani tak špatný pocit z toho, že mi holky ujíždí. Byla jsem schopná vzadu závodit. Za ležku jsem moc ráda a na stojku jsem přijela nervózní. Přijely jsme tam tři a po první ráně jsem se začala klepat. Říkala jsem si, že se musím uklidnit. Aspoň, že to dobití dopadlo dobře.“

Jessica Jislová: „Se střelbou jsem spokojená, byla i rychlejší, než jsem tu střílela. Nejelo se mi ale úplně dobře. Jela jsem s holkami, které bych měla předjíždět. Pořád to není ono, ale jde to snad dobrým směrem.“

S běžeckou formou Jess spokojená není

Výsledkový servis

Příští závod

Muže čeká štafeta v Ruhpoldingu v sobotu ve 14:15. Ženy navážou v neděli ve 12:15 stíhacím závodem.

Připravujeme podrobnosti

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík