Páté kolo IBU Cupu mělo v Osrblie na pořadu sprinty: 23. Václavík, 24. Jurčová

17. ledna, 2020

Závody ve sprintu pokračovalo ve slovenském Osrblie V. kolo IBU Cupu. Z českých biatlonistů se nejvíce dařilo Adamu Václavíkovi (na úvodním snímku), který na desetikilometrové trati doběhl po třech chybách vstoje na 23. místě. Milan Žemlička obsadil 33. pozici, 42. Ondřej Hošek zůstal necelé dvě vteřiny za body. Junior Petr Kánský premiéru v IBU Cupu nezvládl střelecky a po třech chybách obsadil 84. místo. V kategorii žen zaslouží absolutorium Natálie Jurčová, která dnes jako jediná z celého českého týmu zastřílela bezchybně, v cíli byla klasifikována na 24. příčce. Skvěla rozběhla závod Anna Tkadlecová, po první položce osmá, ale tři chyby vstoje ji srazily až na 40. místo. Ludmila Horká po pěti chybách postoupila do sobotní stíhačky z 56. pozice.

Sprint mužů vyhrál Rus Seměn Suchilov, v kategorii žen nenašla přemožitelku Karoline Erdalová z Norska. Mezi účastníkynebyli čeští juniorští reprezentanti Tereza Vinklárková a Vítězslav Hornig, kteří se připojili ke svým vrstevníkům v Jablonci nad Nisou.

Natálie Jurčová zastřílela bezchybně a poprvé od prosincových závodů v Obertilliachu bodovala.

ZÁVODY VE SPRINTU POHLEDEM TRENÉRA ALEŠE LIGAUNA

„Dnes podala opravdu dobrý výkon jen Natka Jurčová a poprvé od prosince bodovala. Navíc si vybojovala slušnou výchozí pozici do stíhačky. U Anny Tkadlecové si mohu jen povzdychnout: velká škoda. Tak dobře už do závodu dlouho nevstoupila. Úvodní dvě kola měla běžecké časy kolem 15. místa a s bezchybnou střelbou vleže se pohybovala v elitní desítce. Ale 450 metrů navíc po stojce ji srazilo. Lída Horká zajela takovou svoji klasiku. O stojku se moc opřít nemůže, a tak když zastřílí vleže za dva, má takřka po závodě…

Adam Václavík podával až do stojky výkon, který od něho čekáme. Bojoval o pódium, ale ani dobrým během nemůže závod po třech chybách vstoje zachránit. Myslel jsem si, že bude v IBU Cupu podávat vyrovnanější výkony… Také Milan Žemlička neměl svůj den, na stojce trochu zmatkoval a i běžecky umí být lepší. Jediné pozitivum vidím v tom, že ve stíhačce budeme mít stále o co jet. S A to stejné platí také o Ondřeji Hoškovi, ten dnes sice nebodoval, ale body má na dohled. A Petr Kánský? Přišlo mi, že nyl úplně ve své kůži. Možná i proto, že mu utekla nominace na světový juniorský šampionát. O šanci postoupit do stíhacího závodu přišel hned po dvou chybách vleže.

Mám-li naše páteční vystoupení vyhodnotit jednou větou: bylo to nic moc.“

Milan Žemlička dokáže sprint zajet lépe než bylo páteční 33. místo

Výsledky sprintu mužů na 10 km    

Analytické výsledky sprintu mužů na 10 km    

Průběžné výsledky IBU Cupu v kategorii mužů po 11 závodech z 23     

Pohár národů mužů po 12 závodech z 21     

Výsledky sprintu žen na 7,5 km    

Analytické výsledky sprintu žen na 7,5 km    

Průběžné výsledky IBU Cupu v kategorii žen po 11 závodech z 23    

Pohár národů žen po 12 závodech z 21   

V. kolo IBU Cupu vyvrcholí v Osrblie v sobotu 18. ledna stíhacími závody. Muži vyběhnou na trať 12,5 km10:30, ženy čeká 10 km od 12:30 hodin.

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný