Světový pohár v Pokljuce 2020 – předzávodní přehled

22. ledna, 2020

Z Německa se Světový pohár přesunul do Slovinska. Malebná Pokljuka si na závodníky nachystala velmi pozměněné tratě, které svou náročností vzbuzují trochu rozpaky. Popasuje se s nimi i devět českých reprezentantů včetně navrátilce Adama Václavíka.

Novinky v týmu

Český tým je nově ubytovaný ve Šport Hotelu asi 4 kilometry od stadionu. Mezi spolubydlícími jsou Slováci, Japonci a také Norové. Dneska se tu vystřídalo několik televizních štábů a důvod je jasný – do Světového poháru se vrací čerstvý otec Johannes Thingnes Bø.

Ale zpátky k českému týmu. Zatímco Eva Kristejn Puskarčíková se uzdravila a mohla se ze samotky vrátit na pokoj k Markétě Davidové, tak zdravotní obtíže potkaly další dvě biatlonistky. Lucie Charvátová už je takřka v pořádku, nachlazená Jessica Jislová možná vynechá vytrvalostní závod.

Evča je zpět v plné zátěži

V čem je Pokljuka speciální?

  • Pokljuka je náhorní plošina, která leží v Triglavském národním parku. Je tak obklopena lesy a horami.
  • Samotný areál leží v 1345 metrech nad mořem, což závodníkům znepříjemňuje pohyb na trati.
  • Stadion je malebný, zázemí se nedá srovnat s moderními arénami. To ale vyvažuje přátelská atmosféra.
  • Na střelnici vede krátký prudký sjezd, který v kontaktních závodech znevýhodňuje závodníky přijíždějící na krajní stavy. Musí totiž brzdit.
  • Tratě jsou zcela nové a všichni se shodují, že velmi těžké a podivně vedené. V kontaktních závodech může být velmi těžký průjezd zatáčkou připomínající tobogán. Příjemný není ani nájezd z kopce do 180° zatáčky.
  • Pokljuka je druhým domovem českých biatlonistů, kteří tu často jezdí na soustředění. Největším milovníkem Pokljuky je Zdeněk Vítek, který tu po těch letech platí za veleváženého hosta.
Některé závodnice mají s tobogánem velké problémy, Lucka nám ho zvládla i natočit

Zaostřeno na…

Michal Krčmář

  • pětkrát v řadě byl v Pokljuce nejlepším Čechem, z toho třikrát se vešel do elitní desítky

„Mé poslední výsledky asi vypovídají o tom, že mám Pokljuku rád. Strávil jsem tu spoustu dní. Kdybych to spočítal, tak by to byl snad i rok z těch mých 29. I přes to všechno mi to tu neleze krkem a rád tu jezdím na soustředění i na závody.

Bimbo na Pokljuce umí

Abych řekl pravdu, tak tratě na Pokljuce jsem měl rád. Nebyly úplně nejlehčí, ale zase ani extrémně těžké. Hodnocení nových tratí bych nechal až po víkendu. Je něco jiného to jet při tréninku a při závodě. Dost mě to ale překvapilo, jsem z toho rozpačitý. Řekl bych, že jsou zbytečně zahnané do extrému. Třeba 180° otočky. Ta jedna zatáčka nejde vytočit bez toho, aby člověk nezastavil nebo neztratil rychlost. Ve finále to bude mít každý stejné a budeme se s tím muset popasovat. Jsem zvyklý na to, že tratě mají plynulost a dá se na nich jet bez toho, abych přemýšlel, kde zastavit nebo ubrat. Rozhodně můžu říct, že tratě jsou těžší a bude to bolet.“

Fotografové náročné sjezdy vítají

Markéta Davidová

  • v minulé sezóně se tu poprvé ve Světovém poháru prosadila na stupně vítězů

„Loni to byla úplně jiná situace, začínala tu sezóna. Pokljuka mi určitě nevadí, ale ani se nedá říct, že bych to tu milovala. Když je hezky, tak je to tu super. Ale to není pravidlem, umí tu být i hnusně.

Změna tratí je obrovská. Mně přišly strašně lehké, dlouhý okruh se prodloužil jen o rovinku a byl jinak stejný jak dvouapůlka. Teď je to úplně změněné a myslím, že dost těžké. Dokud to bude odjíždět, tak je to v pohodě, ale až do toho bude sněžit a trať bude pomalá, tak to bude hodně těžké. Navíc je tu vyšší nadmořská výška, takže světový šampionát za rok může být hodně výživný. S Jessicou jsme tu byly o den dřív a když jsme si projížděly trať, tak jsme si říkaly, že tu asi umřeme. Podruhé už to bylo milejší. Ve sjezdech se nebojím jako Evča, ale zase to nepouštím jako Jess. Nebojím se, ale nerada riskuji. Jsem na sebe opatrná.“

Bude se Makula v Pokljuce usmívat i letos?

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Pokljuce

Muži

  • Michal Krčmář (9. místo, sprint 2016)
  • Tomáš Krupčík (38. místo, stíhací závod 2016)
  • Ondřej Moravec (2. místo, stíhací závod 2012)
  • Michal Šlesingr (4. místo, vytrvalostní závod 2009)
  • Adam Václavík (50. místo, sprint 2016)
Adam je zpět

Ženy

  • Markéta Davidová (3. místo, vytrvalostní závod 2018)
  • Lucie Charvátová (15. místo, stíhací závod 2015)
  • Jessica Jislová (31. místo, sprint 2018)
  • Eva Kristejn Puskarčíková (3. místo, stíhací závod 2016)

Program závodů

23. 1. – 14:15 – vytrvalostní závod mužů
24. 1. – 14:15 – vytrvalostní závod žen
25. 1. – 13:15 – smíšené dvojice
25. 1. – 15:00 – smíšená štafeta
26. 1. – 12:15 – hromadný start mužů
26. 1. – 15:00 – hromadný start žen

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík