Ve vytrvalostním závodě v Pokljuce bodoval pouze 25. Moravec

23. ledna, 2020

Českým reprezentantům nevyšel vstup do šestého dílu Světového poháru ve slovinské Pokljuce. Nejlepší z nich Ondřej Moravec skončil se dvěma chybami 25. a unikl mu hromadný start.

Report

V Pokljuce dnes panovalo ideální biatlonové počasí, přesto se na střelnici chybovalo. Jelo se ve vysoké nadmořské výšce a poprvé na nových, náročnějších tratích. Biatlonisté však i nejkrizovější místa zvládali poměrně v pohodě.

Jako první z českých reprezentantů startoval Michal Krčmář. Bohužel začal dvěma chybami na úvodní ležce a stejně vypadala i druhá ležka. S celkem pěti trestnými minutami skončil až 61., byť si na trati nevedl vůbec špatně. Ve třetím kole se dlouho držel Johannese Bøho a zaznamenal 6. čas (celkově 26.).

Na trati dnes problém nebyl

Ani Ondřej Moravec nenavázal na výbornou střelbu z Ruhpoldingu. Dnes otevřel a uzavřel závod jednou chybou, se dvěma trestnými minutami bral 25. místo. Bohužel mu těsně unikl postup do nedělního hromadného startu.

Ondra nezopakoval čistou střelbu z Ruhpoldingu

Michal Šlesingr a Adam Václavík napodobili střelecký výsledek Krčmáře a dojeli až v osmé desítce (72. a 77. místo). Václavík bojoval až do poslední střelby o body, ale udělal tři chyby.

Závěr se Adamovi nepovedl

I Tomáš Krupčík sahal po bodech, ale jedna chyba na poslední střelbě (a třetí v závodě) ho poslala na 53. příčku.

V bitvě bezchybných šampionů porazil Johannes Thingnes Bø o 10 sekund Martina Fourcada. Rozhodl střelecký čas i zaškobrtnutí Fourcada při odjezdu ze druhé střelby. Poprvé v kariéře se dostal na stupně vítězů třetí Fabien Claude.

Dnešní medailisté

Co to znamená?

Michal Krčmář udržel v celkovém pořadí 22. příčku a kvalifikoval se do hromadného startu. Naopak Ondřej Moravec zůstal 27. a bude plnit roli prvního náhradníka.

Do Poháru národů dnes Češi přidali desátý nejlepší součet (284 b) a zůstávají sedmí. Od pátých Ukrajinců je dělí 63 bodů.

Mixzóna

Ondřej Moravec: „Měl jsem za cíl kvalifikovat se do masáku, což bohužel o chlup nevyšlo. Měl jsem štěstí, že jsem potkal Eberharda a to mi hodně pomohlo. Tři čtyři kola jsem se docela dobře svezl. Sníh byl skluzný a jelo to dobře. Už včera jsem tratě trochu přehodnotil. První den jsem si myslel, že je to šílenost. Dnes říkám, že se to dá. Sjezdy byly v klidu. Jde o trať, kde není moc místo na odpočinek, i ve sjezdech musíte pracovat. Samozřejmě to bude těžší, když bude pomalejší sníh.“

Fotograf Petr Slavík opět kouzlil

Michal Krčmář: „Dneska pro můj výkon není omluvy. Na střelnici byly ideální podmínky, dařilo se mi i na tréninku. Většinou aspoň tušíte nějakou příčinu, ale já dnes fakt nevím, co se stalo. Terče divně zvonily. Na trati jsem se necítil špatně a myslím, že tomu odpovídaly i časy. Ale když jsem dal druhou dvojku vleže, tak jsem absolutně neměl morál jet. Byl jsem na sebe naštvaný, s lepší střelbou by byl i běžák lepší. To říkám na rovinu. Když budeme hledat nějaké pozitivum, tak běžecky na tom snad krom dvou závodů nejsem špatně. Dneska jsem třeba objel dvě kola s Johannesem.“

Výsledkový servis

Příští závod

V pátek se v Pokljuce jede vytrvalostní závod žen, opět se startuje ve 14:15. Muži si zazávodí v sobotu, kdy jsou na programu mixy.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík