Čeští veteráni úspěšně reprezentovali na Zimních světových hrách masters

26. ledna, 2020

Celkem 16 českých závodníků se zúčastnilo Zimních světových her masters (veteránů), které proběhly v rakouském Innsbrucku. Biatlonová klání hostily olympijské tratě v Seefeldu. Závodilo se v pětiletých věkových kategoriích a na start se postavilo celkem 205 závodníků z celého světa. Soutěžilo se ve vytrvalostních závodech, sprintech a štafetách.

A jak se vedli Češi?

Dvojnásobnými mistry světa se ve svých kategoriích stali Simona Elvy (W40) a Jaromír Šimůnek (M60). Jaromír vybojoval i čtvrté místo se štafetou, kde ještě běželi Zdeněk Hák a Miloslav Zuzánek.  A co víc, úspěšný byl i v běhu na lyžích. Vyhrál 30 km klasicky a na 30 km volně doběhl druhý! 

Po jednom mistrovském titulu vybojovali Petr Čech (M55) ve sprintu, jenž byl také stříbrný ve vytrvalostním závodě, a také Eva Hejtmánková (W55), vítězka vytrvalostního závodu a třetí ve sprintu. Cenný kov bronzové hodnoty ze sprintu těší i Zdeňka Háka.

Medaile se dotýkala i štafeta mužů v kategorii M3 Petr Čech, Lubor Holubec a Martin Smetana, jež doběhla čtvrtá.   

Český tým v olympijském areálu v Seefeldu

 

„Díky nadšení, houževnatostí a bojovností dosáhla naše výprava opravdu výborných výsledků,“ potvrdil Miloslav Zuzánek a výsledky dalších veteránských reprezentantů to dokládají. 

Petr Janda 12., 15. a ve štafetě 13. místo

Lubor Holubec 14., 13.místo a ve štafetě 4. místo

Jaroslav Bedrník 10.,11. a ve štafetě 13. místo

Martin Smetana 15., 11. místo

Zbyšek Škrabal 21., 20. a ve štafetě 13. místo

Miloslav Zuzánek získal 14. a 13. místo

Miloslav Hojer 2x 6. místo

Jan Měšťák 2x 9. místo

Vít Smetana 15. a 10. místo

Zuzana Milnerová 2x 5. místo.

Start štafet a v popředí české barvy

Štěstí v neštěstí

Česká výprava měla i svého smolaře. Tím se stal koordinátor celé výpravy Petr Halberštát, kterého půl hodiny před prvním závodem srazil nepozorný soupeř. „Bylo to jako blesk z čistého nebe. Jediné, co jsem stihl udělat bylo, se trochu natočit, abych do zábradlí u trati nenarazil tělem, ale zbraní. To mě zachránilo od většího zranění, ale pažba byla na kusy,“ povzdychl si matador českých biatlonových tratí. „Rok přípravy byl tak během vteřiny pryč. Ale důležité je, že jsem zdravý, mohlo to dopadnout i hůře.“ Tým hned našel pro Petra Halberštáta využití. „Petr se vlastně stal naším trenérem. Zejména na střelnici nám moc pomohl,“ doplnil Miloslav Zuzánek.

Poděkování ČSB

Čeští veteráni si hodně váží pomoci Českého svazu biatlonu. „Svaz nám poskytl oblečení a další podporu. Opravdu to byla důstojná reprezentace České republiky a snad jsme tomu trochu pomohli i my našimi výsledky,“ dodal Petr Halberštát.

Výsledky biatlonu na Zimních světových hrách masters

Veselá a úspěšná výprava!

Tomáš Hermann

Foto: Český veteránský tým a innsbruck2020.com