Tereza Vinklárková pátá a Mikuláš Karlík desátý na MSJ v Lenzerheide!

27. ledna, 2020

Čeští reprezentanti na Mistrovství světa juniorů a dorostu ve švýcarském Lenzerheide zatím drží stále laťku velmi vysoko. Za čtyř závodů už mají na kontě šest umístění v Top Ten! Dnes se na 12,5 km dlouhé trati vytrvalostního závodu juniorek nejvíce dařilo Tereze Vinklárkové (na úvodním snímku s číslem 69), která vybojovala nádherné páté místo. Postavení mezi nejlepšími doslova vydřel junior Mikuláš Karlík, jenž uzavíral pořadí v elitní desítce, přitom ještě po závěrečné střelbě běžel osmnáctý… Vítězslav Hornig na 15 km dlouhé trati juniorů doběhl 17., Tomáš Mikyska skončil 53. a Jiří Mánek 82. Tereza Voborníková obsadila 36. příčku, Petra Suchá se umístila hned za ní na 37. pozici a Karolína Dusilová byla klasifikována na 51. místě.

Na mistrovské tituly dosáhli Max Barchewitz z Německa a Anastázija Chaljullinová z Ruska.    

Terka Vinklárková, rodačka z Brna, odchovankyně letohradského biatlonu, na trati svého zatím životního závodu

Jak závody probíhaly?

Junioři

Vítězslav Hornig, jeden ze spolufavoritů závodu, nastoupil hned v úvodu s číslem tři. A v popředí se, bohužel, po úvodní položce neobjevil. Jedna chyba znamenala až průběžné 39. místo. Pak se zlepšil, po první bezchybné stojce byl osmý, po druhé ležce 13. a do finiše běžel z 15. pozice. V závěru už neměl tolik sil a v cílem projel na 17. místě. Mikuláš Karlík odstartoval střelbu nulou, ale pak přidal vždy po jedné chybě. Po stupně se tak propadal na 11., 14. a 18. místo. Poslední okruh však zvládl ve třetím nejlepším čase a vrátil se do Top Ten, kde byl v úvodu závodu! Jak Mikuláš Karlík (1:55 a 19. místo), tak Vítězslav Hornig (1:47 a sedmé místo) velice svižně stříleli. Nejmladší člen juniorského výběru Tomáš Mikyska dobře běžel (21. čas), ale 5 netrefených terčů je moc. Jiří Mánek se svojí premiérou na velké akci protrápil.   

Mikuláš Karlík peláší do Top Ten!

Juniorky

České biatlonistky nezastihl závod v nejlepší střelecké kondici, čestnou výjimkou je Tereza Vinklárková. Ani ona se nevyvarovala chyb, hned dvě udělala na úvodní ležce, ale potom už trefila všechny terče! Z počátečního výsledkového podpalubí, byla 64. (!), tak začala rychle stoupat vzhůru, a to i díky kvalitnímu běhu. Na trati byla sedmá nejrychlejší. Po druhé položce běžela 40., po třetí už 15. a do závěrečného okruhu vyrazila ze šesté pozice! Druhým nejrychlejším finišem se pak vyšvihla na konečné, a krásné, páté místo! Velký výkon podala v běžecké části také Tereza Voborníková, která dosáhla 13. času. Nejmladší z českých juniorek ale srazilo pět netrefných terčů.  Výsledkem byla 36. příčka. Hned za ní doběhla Petra Suchá, jíž nevyšla úvodní stojka (2 chyby). Také Karolína Dusilová, sice z českého kvarteta nejrychlejší střílela (1:49 a osmý čas), ale také pětkrát chybovala a výsledkem byla 51. pozice.    

Tereza Voborníková, výborná na trati, na střelnici to umí o něco lépe 😉

Vytrvalostní závody pohledem trenérů

Michael Málek – junioři

„Závod v podání Víti Horniga mi přišel takový celý nervózní. Nástřel měl naprosto bez problémů, ale pak vršil jednu jedničku za druhou. Jedničky jsou dobré ve škole, ale nikoliv biatlonu. Celkem tři chyby je na závodníka jeho kvalit a ambicí dost. Myslím, že se si uvědomoval, že má za sebou hodně dobrou sezónu a sám si tak na sebe vytvořil velký tlak. Je to škoda, ale šampionát teprve začal. Naopak Mikuláš Karlík mě překvapil, protože od prosince kvůli nemoci nezávodil. Sice mě hodně mrzí jedna jeho zbytečná chyby na druhé ležce, ale stojky zvládl na své poměry dobře. Skvěle zaběhl závěrečné kolo a elitní desítka je mu zaslouženou odměnou.

Tomáš Mikyska se mi na trati líbil, ale pět chyb vytrvalostní závod neodpouští. Jirka Mánek absolvoval první závody na takové to úrovni a jeho výkon to jak v běhu, tak i na střelnici poznamenalo. Vím, že umí zazávodit lépe.“

Vítězslav Hornig možná myslel výše než na 17. místo… ale jeho čas na MS ještě přijde!

Aleš Lejsek – juniorky

„Terka nevstoupila do závodu vůbec šťastně. Minula dva terče, jednalo se o chyby na spoušti. Jedna rána byla dole, druhá nahoře. Úvodní střelecký neúspěch ji nesrazil, ale naopak nakopl. Dokázala se výborně zkoncentrovat a navíc  i v běhu stále stupňovala tempo. Výsledkem je páté místo, a to hovoří za vše. I Terka Voborníková běžela hodně dobře. Sama říkala, že na trati jí to odsýpalo. Nástřel měla naprosto perfektní, bohužel závod dopadl jinak. Pět chyb není málo, ale stát se to může. Vždyť juniorkou je teprve prvním rokem. Vím, že má navíc a jsem přesvědčený, že to ukáže ještě i tady.

Petra nic nepokazila, ani nezazářila. Podala bojovný výkon, za který se nemusí stydět, ale který není ani k jásání. Karolína se potřebovala pro lepší výsledek trefit, a to se jí nepovedlo.“

Karolína Dusilová ví, že zastřílet umí lépe než dnes v Lenzerheide

Výsledkový servis

Vytrvalostní závod juniorů na 15 km

Analytické výsledky vytrvalostního závodu juniorů na 15 km

Vytrvalostní závod juniorek na 12,5 km

Analytické výsledky vytrvalostního závodu juniorek na 12,5 km

Jiří Mánek si proložil emotivní test ohněm na velké světové akci

Nejbližší program MSJ&D 2020

Úterý 28. ledna

11:00 – štafety dorostenců na 3x 7,5 km

Startovní listina štafet dorostenců – 25 startujících

Češi: 10 – Ondřej Mánek, Josef Kabrda, Jonáš Mareček  

14:00 – štafety dorostenek na 3x 6 km

Startovní listina štafet dorostenek – 23 startujících

Češky: 12 – Tereza Jandová, Gabriela Masaříková, Kateřina Gotvaldová

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný