Nejlepší výsledek od roku 2009 - štafeta juniorek na MSJ ve Švýcarsku pátá! Junioři šestí

29. ledna, 2020

Další kvalitní výsledky si připsaly české naděje na Mistrovství světa juniorů a dorostu ve švýcarském Lenzerheide. Ve štafetách juniorů na 4x 7,5 km doběhl kvartet Vítězslav Hornig, Mikuláš Karlík, Tomáš Mikyska a Jakub Štvrtecký na šestém místě a stejná sestava tak zopakovala umístění z loňského roku ve slovenském Osrblie.  Děvčata, která startovala na 4x 6 km ve složení Petra Suchá, Tereza Voborníková, Klára Polednová a Tereza Vinklárková, doběhla dokonce na pátém místě, jenž 15 sekund od bronzové medaile. Je to nejlepší výsledek juniorek od mistrovství světa 2009 v Canmore, kde vyhrály Gabriela Koukalová, Veronika Zvařičová a Veronika Vítková.  

Štafety chlapců vyhráli Rusové před Němci a Francouzi. V kategorii juniorek byly nejlepší Francouzsky před Ruskami a Norkami.

Mikuláš Karlík vrátil českým juniorů na druhém úseku naději…

Jak štafety probíhaly?

Junioři 4x 7,5 km

Vítězslav Hornig vstoupil do závodu senzačně a po nulové ležce vybíhal na trať první! Bohužel vstoje musel na trestné kolo do závěrečného okruhu se vydal až ze 13. místa. Mikuláše Karlíka pak vyslal na trať z desáté pozic s odstupem 57 sekund. Druhý mladík české štafety sice během každé položky dvakrát dobíjel, ale přesto snižoval odstup na čelo závodu. Na předávce už byl pátý a ztrácel jen 32 sekund na vedoucí Bělorusy a 16 sekund na tehdy třetí Rusy. Na svém úseku měl druhý nejlepší čas.

Bohužel Tomáši Mikyskovi se na třetím úseku nevydařila hned úvodní ležka, po které musel na trestné kolo. Klesl na sedmou příčku, po stojce běžel osmý a do finiše vyslal Jakuba Štvrteckého z deváté příčky a s odstupem1:36,2 minuty. Nejmladšímu členovi českého kvarteta závod, i kvůli technickým potížím, evidentně nesedl. Výsledkem byl až 16. čas na úseku. Jakub Štvrtecký, ostřílený mnohými starty ve Světovém poháru, dělal, co mohl a do cíle přivedl český kvartet na šestém místě, a to i díky diskvalifikaci Italů.     

Jakub Štvrtecký už svými výkony juniorskou kategorii přerůstá. Dnes pomohl “dotlačit” štafetu na šesté místo

Juniorky 4x 6 km

Petra Suchá na prvním úseku nic nepokazila. Dobíjela pouze jednou vleže i vstoje. Na trati však nebyla tak silná, jako být umí. Na úvodní předávce byla Petra 12. s odstupem 1:38,2 minuty. Tereza Voborníková pak šlápla na plyn, navíc ani jednou nedobíjela, a Češky najednou běžely páté! Na svém úseku dosáhla nejmladší členka české štafety druhého nejlepšího času. Český odstup činil 1:34,7.

Potěšující bylo, že v podobné duchu pokračovala i Klára Polednová na třetí úseku. Vleže neminula a vstoje dobíjela pouze jednou. Udržela pátou příčku a vlastně i ztrátu na vedoucí štafetu – 1:33,2. Na svém úseku byla pátá nejrychlejší. Finišmanka Tereza Vinklárková bojovala. Jednou dobíjela vstoje, jednou vleže. V nejtěžším úseku závěrečného okruhu předběhla Němku Juliane Fruehwirtovou a dostala se na 4. místo, ale soupeřka jí v závěrečném sjezdu předjetí vrátila. I tak může české juniorky těšit páté místo!

Bravo a potlesk! Takové ocenění zaslouží dnešní bezchybný výkon Terezy Voborníkové na druhém úseku štafety juniorek

Štafety pohledy trenérů

Michael Málek – junioři

„Měli jsme na startu hodně silnou sestavu… Šesté místo je, ale stejné jako dosáhli Ti samí kluci před rokem na Slovensku. Myslím, že i oni chtěli skončit výše, než jak se nakonec závod vyvinul… Ztrátu už nabral Víťa Hornig po stojce, a potom jsme tak trochu honili kočku za ocas. Mikuláš Karlík kluky sice vrátil do hry, ale vzestup Tomáš Mikyska nepotvrdil. Přestože měl technické problémy s úderníkem a některé rány musel dobíjet jednotlivě, není to omluva pro další trestné kolo, tentokrát vleže. Ztráta hodně narostla. Kuba se snažil a ukázal, že mezi juniory je naprostá špička, ale odstup už byl moc velký. Pokud mám naše vystoupení shrnout, jsem zklamaný z výkonů, nikoliv z umístění.“

Tvář trenéra Aleše Lejska odrážela v průběhu závodu napětí. S konečnou pátou pozicí však převládl úsměv

Aleš Lejsek – juniorky

„Holky zajela svá maxima. To jsem po nich chtěl a těší mě, že to všechny zvládly. Páté místo je hodně dobrý výsledek. Vždyť až do finiše bojovaly o čtvrtou pozici a za medailí zůstaly jen o 15 sekund! Opravdu mám radost, a věřím, že holky taky. Nemají se za co stydět, naopak mohou být na sebe pyšné.“   

Po pátém místě ve vytrvalostním závodě, pátá příčka ve štafetách. Tereza Vinklárková umí!

Další program MSJ&D?

Na mistrovství světa juniorů a dorostu v Lenzerheide je čtvrtek 30. ledna volným dnem. V pátek čekají sprinty dorostenecké kategorie, v sobotu juniory a juniorky, v neděla pak MSJ&D vyvrcholí stíhacími závody.  

Výsledkový servis

Štafety juniorů na 4x 7,5 km

Analytické výsledky štafet juniorů na 4x 7,5 km

Štafety juniorek na 4x 6 km

Analytické výsledky štafet juniorek na 4x 6 km

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný