Také o tom, jak ze sebe Jakub Štvrtecký vydal více, než na co měl

01. února, 2020

Už je spíše členem áčka než juniorského výběru, a proto moc toužil důstojně se rozloučit s mládežnickou věkovou kategorií. Jakub Štvrtecký si v sobotu ráno u snídaně uvědomil, že už moc příležitostí, jak se mezi juniory prosadit, mít nebude. Pouze dnešní sprint a nedělní stíhací závod. „Povedlo se mi to takříkajíc za dvě vteřiny dvanáct. Je to o to krásnější, že se vlastně jedná o moji vůbec první velkou medaili,“ ulevilo se mu těsně před slavnostním vyhlášením výsledků v Biatlonové Areně Lenzerheide.

Nula se počítá!

Na start nešel v nejlepším rozpoložení. Naopak byl dost rozzlobený. „Mám tady 25 párů lyží ze Světového poháru. A v tom teple mi nejely ani jedny. Opravdu ani jedny. Zachránil mě až jeden pár lyží půjčených od Víti Horniga,“ ulevil si za cílem. „Na druhou stranu si říkám, že tahle příhoda byla i k něčemu dobrá. Nemyslel jsem totiž na střelbu,“ vykládal už ve stříbrném rozpoložení.

Na střelbu vleže se pekelně soustředil. „Trenér nám na večerní poradě říkal, že s nulou na úvod se závod začíná lépe. Tak jsem se toho chtěl držet, přestože tempo mojí střelby nebylo závratné,“ vysvětlil, proč ležku střílel za 38 sekund. „Ovšem nula se počítá! Dodá klid.“

Rychlost rozhoduje

Bezchybně si počínal i vstoje a pomyslel si, že si běží pro „placku“. „Jenže na prvním mezičase mi Milda Faltus ze servisu hlásil, že běžím šestý. To mě vážně naštvalo,“ líčil svůj příběh posledního kola. „Dal jsem do toho ne 100, ale 110 procent. Prostě jsem běžel ještě rychleji, než na co jsem ve skutečnosti měl. Úplný doraz.“ I proto nezůstal šestý, ale vybojoval stříbro!

Uvědomuje si, že jeho dnešní úspěch patří mnoha lidem. „Blízkým ve Velkých Karlovicích, všem v letohradském klubu, trenérům a klukům v áčku… Ale chci zmínit především trenéra Míšu Málka, který se mi věnoval už od dorostu, když jsem přišel z Beskyd do Orlických hor.“     

   

Úspěch přichází

Teď, když juniorské kategorii dává pomalu sbohem, má před sebou další výzvu. „Chci se zabydlet ve Světové poháru. Jestliže v juniorech závodím proti deseti, patnácti špičkovým závodníkům, tak ve svěťáku je to proti padesáti, šedesáti. A to je opravdu velký skok.“ Nejbližší zkouškou už projde za několik dnů. Má své místo v české reprezentaci pro Mistrovství světa v Anterselvě.    

Radost se násobí!

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Hermann a Jiří Novotný