Biatlonové mládí má za sebou úspěšný šampionát. Kam kráčí český biatlon?

03. února, 2020

Čísla nelžou, český mládežnický biatlon je na vzestupu. Na Mistrovství světa juniorů a dorostu ve švýcarském Lenzerheide vybojovali mladí Češi rekordních 19 umístění v elitní desítce, z toho byly čtyři stříbrné medaile. Dosavadním rekordem v počtu umístění v Top Ten představoval rok 2003. Tehdy čeští dorostenci a dorostenky skončili v polském Koscielsku 18x mezi absolutní elitou a dokonce dosáhli na 9 medailí. Podepsána pod tímto výsledkem je nejúspěšnější generace českého biatlonu v čele s Ondřejem Moravcem, Michalem Šlesingrem nebo Jaroslavem Soukupem. Otázka zní: Kam mohou dosáhnout biatlonové naděje z roku 2020?

Budoucnost českého biatlonu. Juniorský a dorostenecký tým na MSJ&D 2020 v Lenzerheide

Nesrovnatelné porovnání

„Tehdejší generace byla opravdu výjimečná,“ souhlasí prezident Českého svazu biatlonu (ČSB) Jiří Hamza. Současně ale dodává: „Biatlon od té doby zaznamenal obrovský krok kupředu. Zvedl se počet startujících závodníků i zemí, které dělají biatlon na vysoké úrovni. Myslím, že prosadit se dnes je mnohem těžší než tehdy před 17 lety.“ Jestliže na počátku milénia startovalo na MSJ&D 75-80 juniorů nebo dorostenců, nyní je to až o 30 více!

Níže nabízíme pohled na výsledky českých dorostenců a juniorů ze šampionátů počínaje rokem 2003 reflektující sezóny, ve kterých se prosadili později stabilní členové A týmu.   

Z detailnějšího prozkoumání umístění na MSJ&D, lze vyčíst, že poslední tři roky přinášejí v juniorských a dorosteneckých kategoriích lepší a lepší výsledky.

Prezident ČSB Jiří Hamza je současně i I. viceprezidentem Mezinárodní biatlonové unie

Výsledek boomu a systému

„Je to odraz boomu, který u nás odstartoval v letech 2012 – 2014,“ podotýká Jiří Hamza. „Tehdy se v klubech napříč republikou zvedl dramaticky zájem o biatlon. A my jako svaz jsme museli reagovat. Investovali jsme do zbraní, do lyží, do dalšího materiálů, začali jsme více podporovat jednotlivé kluby včetně provozu jejich areálů. Organizujeme kvalitní soutěže, v čem nám hodně pomáhají stovky dobrovolníků. Tomu říkám hardware. A software? To jsou trenéři a sportovci, včetně dětí, samozřejmě.“

Trenéry ČSB neustále vzdělává, například v úzké spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brně, a také k trenérské práci „lanaří“ bývalé špičkové závodníky. Tím nejznámějším je určitě Zdeněk Vítek, který vede A tým mužů. V centrech SCM nebo v klubech pak působí další. Například olympionik Tomáš Holubec je vedoucím trenérem SCM v Jilemnici, ve stejné roli působí v Letohradě někdejší juniorských reprezentant Lukáš Dostál, a jako trenéři pracují i další juniorští nebo seniorští reprezentanti nedávných let – Jitka Landová a Matěj Krupčík (oba SKP Kornspitz), Simona Maříková (Letohrad), Tomáš Vojík (Jilemnice), Martin Žák a Jan Burian (oba SK NMNM), atd.

„Jak dokládají stále lepší výsledky dorostenců a juniorů, vytvořili jsme systém, za který se nemusíme stydět,“ říká s hrdostí Jiří Hamza. A kvalitní výsledky českých nadějí přicházejí v pravý čas!

Michal Šlesingr, legenda, která se letos rozloučí s úspěšnou kariérou

Generační výměna

Reprezentace, výkladní skříň českého biatlonu, prochází generační výměnou. Kariéru už ukončily hvězdy předchozích let jako Gabriela Koukalová, Jitka Landová, Jaroslav Soukup nebo se na tento krok chystají, jako Michal Šlesingr.  

Noví pak postupně přicházejí. Oporou už se stala Markéta Davidová, stabilní místo v kádru má junior Jakub Štvrtecký„Přechod z juniorů do A týmu není jednoduchý. Sportovci potřebují čas na stabilizaci výkonnosti,“ vysvětluje sportovní ředitel Českého svazu biatlonu Ondřej Rybář. „Myslím, že doba, kdy úspěšní junioři byli hned úspěšnými i mezi seniory, již minula. I takový Martin Fouradce se dva tři roky nejprve rozkoukával v IBU Cupu. A Johannes je výjimkou potvrzující pravidlo,“ usmívá se Ondřej Rybář.

Tereza Vinklárková, Mikuláš Karlík, Vítězslav Hornig, Tereza Voborníková, Tomáš Mikyska, Jakub Kocián, Tereza Jandová, Ondřej Mánek, Jonáš Mareček a mnozí další… Ti všichni mají velkou perspektivu, ale změnit perspektivu ve skutečný výstup na vrchol představuje dlouhou a často i bolestivou cestu.

Tereza Vinklárková překonala dlouhé roky zdravotních trablů a s juniorskou kategorií se rozloučila špičkovými výkony

Úkol z nejtěžších

Český svaz biatlonu má před sebou nyní před sebou úkol z nejtěžších. „Musíme se snažit, abychom co nejvíce talentovaných sportovců u biatlonu udrželi, aby nám v dorostenecké nebo juniorské kategorii nekončili. Musíme pro ně být zkrátka atraktivní. A to tak, aby přes všechny možnosti současného světa měli kluci i holky nadále chuť do tvrdé práce,“ zdůrazňuje Ondřej Rybář.

Jiří Hamza je přesvědčený, že se tento krok (po)daří zvládnout. „Český biatlon stojí na pevných nohou. Máme základnu, máme úspěchy, máme jméno doma i ve světě, jsme zajištění, odhodlaní a chceme dále přinášet radost našim fanouškům.“      

Zaplněná Vysočina Arena, i ta je součástí úspěchu Českého biatlonu

Vybrané biatlonové úspěchy na světových šampionátech juniorů a dorostu

2003

9 medailí (1-2-6) a dalších 9 umístění v Top Ten

1. Tereza Hlavsová, dorostenka, vytrvalostní závod

2. Michal Šlesingr, junior, sprint

2. Michal Šlesingr, junior, stíhací závod

3. štafeta juniorek (K. Moravcová, Votočková, Rezlerová)

3. štafeta dorostenek (Dušková, P. Moravcová, Hlavsová)

3. štafeta juniorů (Balatka, Moravec, Soukup, Šlesingr)

3. Ondřej Moravec, junior, vytrvalostní závod

3. Ondřej Moravec, junior, stíhací závod

3. Magda Rezlerová, juniorka, stíhací závod

2009

2 medaile (1-1-0) a další 4 umístění v Top Ten

1. štafeta juniorek (Vítková, Zvařičová, Koukalová)

2. Veronika Vítková, juniorka, stíhací závod

2012

1 medaile (0-1-0) a další 4 umístění v Top Ten

2. štafeta juniorů (Vávra, M. Krupčík, Žák, Krčmář)

2016

3 medaile (0-1-2) a další 4 umístění v Top Ten

2. štafeta dorostenek (Jurčová, Davidová, Vinklárková)

3. Markéta Davidová, dorostenka, vytrvalostní závod

3. štafeta juniorů (Tolar, Žemlička, Hošek, Burian)

Markéta Davidová, představitelka nastupující generace

2018

4 medaile (1-2-1) a další 6 umístění v Top Ten

1. Markéta Davidová, juniorka, stíhací závod

2. Markéta Davidová, sprint

2. štafeta dorostenců (Hornig, Mikyska, Karlík)

3. Vítězslav Hornig, dorostenec, sprint

2019

3 medaile (0-2-1) a další 8 umístění v Top Ten

2. Tereza Voborníková, dorostenka, vytrvalostní závod

2. Tereza Voborníková, stíhací závod

3. Jakub Kocián, dorostenec, vytrvalostní závod

A těmto klukům budou možná patřit roky následující. Držme jim, i dalším, pěsti!

2020

4 medaile (0-4-0) a další 15 umístění v Top Ten

2. Jakub Štvrtecký, junior, sprint

2. štafeta dorostenců (Mánek, Kabrda, Mareček)

2. Ondřej Mánek, dorostenec, sprint

2. Ondřej Mánek, stíhací závod

Další výsledky v Top Ten v Lenzerheide

4. Mareček, dorostenec, vytrvalostní závod

5. štafeta juniorek (Suchá, Voborníková, Polednová, Vinklárková); Vinklárková, juniorka, vytrvalostní závod

6. štafeta juniorů (Hornig, Karlík, Mikyska, Štvrtecký); Vinklárková, sprint; Mareček, stíhací závod

7. Jandová, dorostenka, vytrvalostní závod; 7. Mánek, vytrvalostní závod

8. Jandová, stíhací závod

9. Karlík, junior, stíhací závod

10. Masaříková, dorostenka, vytrvalostní závod; Karlík, vytrvalostní závod; Karlík, sprint; Kabrda, dorostenec, stíhací závod; Hornig, junior, stíhací závod

Tomáš Hermann s přispěním Karla Halberštádta

Foto: Petr Slavík a Tomáš Hermann