Mistrovství světa v Anterselvě se zúčastní 10 českých reprezentantů včetně juniorky Vinklárkové

04. února, 2020

Čtyři muži, čtyři ženy, jeden junior a jedna juniorka. Takové obrysy má česká sestava pro Mistrovství světa v italské Anterselvě, které bude probíhat od 13. do 23. února. Poprvé v kariéře okusí atmosféru vrcholné akce dospělých Tereza Vinklárková.

Nominační kritéria byla u obou pohlaví předem daná: Tři nejlepší ze Světového poháru a dva na návrh trenérů.

Očekávaná pětice mužů

Mezi muži se nominovali 23. v pořadí SP Michal Krčmář, 28. Ondřej Moravec a 45. Jakub Štvrtecký. Toto trio trenér Zdeněk Vítek doplnil Adamem Václavíkem (68. ve SP) a Michalem Šlesingrem (72. ve SP).

„Adam byl čtvrtý nejlepší ve Světovém poháru. Bouška bereme pro štafetu,“ zdůvodnil Vítek svou volbu.

Zároveň bedlivě pozoroval mistrovství světa juniorů, kde ho potěšil nejen stříbrný Štvrtecký. „Kluci si vedli pěkně. Kuba tu bednu potřeboval, je to jeho první velká medaile. Víťa Hornig nebyl v jednoduchém postavení, patřil k favoritům. Je dobré, že si tuto pozici zkusil. Příště už bude vědět, jak s tím naložit. Ukázal, že na tom není špatně, i když bych mu přál ještě lepší výsledek.“

Kromě Štvrteckého v mužské nominaci pro světový šampionát další junior není. „Brát šestého člověka mi v tuto chvíli přijde zbytečné. Kluci mají dost svých závodů, čeká je mistrovství Evropy. Kdyby bylo potřeba, je možné si někoho stáhnout z IBU Cupu,“ říká Vítek s tím, že všem nahrálo přesunutí druholigového seriálu z německého Arberu do italského Martellu. Odtud je to do Anterselvy jen kousek, navíc obě střediska spojuje velká nadmořská výška.

Velká zkušenost pro Vinklárkovou

U žen si na základě postavení ve Světovém poháru zajistily nominaci 16. Markéta Davidová, 27. Lucie Charvátová a 31. Eva Kristejn Puskarčíková. Jasnou volbou trenérů pak byla Jessica Jislová (60. ve SP).

Vzhledem k vleklým zdravotním problémům Veroniky Vítkové se pak trenéři rozhodli sáhnout po momentálně nejlepší české juniorce Tereze Vinklárkové.

„Tereza se na juniorském šampionátu prezentovala velmi dobře. Teď to pro ni bude úplně nová zkušenost. Měla by si to užít, nestresovat se a učit se,“ říká k nominaci jednadvacetileté rodačky z Brna trenér žen Egil Gjelland.

Tereza Vinklárková na Mistrovství světa juniorů v Lenzerheide

Vinklárková si z právě skončeného mistrovství světa juniorů odváží páté, šesté a třinácté místo. V lednu si úspěšně odskočila i mezi dospělé. Na IBU Cupu v Osrblí skončila ve zkráceném vytrvalostním závodě dvacátá a spolu s Hornigem byla pátá ve smíšených dvojicích.

Od Vánoc až do Pokljuky se postupně na marodce vystřídaly všechny Gjellandovy svěřenkyně, teď už jsou snad zdravotní patálie zažehnány. „V posledním trimestru toho bylo moc, teď jsou všechny holky zdravé. Začínáme soustředění v Ridnaun a postupně ladíme formu ke světovému šampionátu,“ dodává optimisticky norský kouč v českých službách.

Závěrečná příprava v Ridnaun

V Ridnaun se momentálně připravuje celý tým. Zdejší areál nacházející se ve 1369 metrech nad mořem zároveň poslouží pro aklimatizace na Anterselvu, která je dokonce v 1634 metrech.

Ridnaun nedávno zasypaly dva metry sněhu, k tomu teď připadlo asi 15 centimetrů. Čeští reprezentanti tak mají naprosto ideální podmínky k přípravě, když vedle biatlonového areálu můžou využít dalších zhruba 10 kilometrů upravených tratí.

Česká nominace pro MS v Anterselvě

Muži: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eva Kristejn Puskarčíková, Tereza Vinklárková

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Tomáš Hermann