Tereza Vinklárková překonala zdravotní trable, uspěla mezi juniorkami a jede na MS!

04. února, 2020

Po Ondřeji Hoškovi, který válčí v reprezentačním B týmu, je další špičkovou biatlonistkou z moravské metropole Brna. Juniorka Tereza Vinklárková si na mládežnickém šampionátu ve švýcarském Lenzerheide vybojovala účast v A týmu pro Mistrovství světa v italské Anterselvě!

MSJ&D ji zastihlo ve výborné formě. Doběhla pátá ve vytrvalostním závodě i se štafetou juniorek. Vybojovalo šesté místo ve sprintu. Jen ve stíhačce skončila mimo elitní desítku. Obsadila třináctou pozici. „Moc jsem chtěla a moc jsem chybovala,“ řekla v cíli, do kterého se dostala až po čtyřech trestných kolech a 600 metrech navíc.

Tereza Vinklárková na střelnici během sprintu MSJ&D v Lenzerheide

Je stabilní střelkyní, i když sama ví, že právě v Lenzerheide ji ve vytrvalostním závodě i sprintu dělila vždy jedna přesnější rána od medaile… „Na druhou stranu, třeba ve vytrvalostním závodě jsem hned na první položce netrefila dva terče, ale pak se mi díky tomu podařilo lépe koncentrovat na ostatní položky.“

Z brněnské Střelky se dostala do Sportovního centra mládeže v Letohradě. A v barvách jeho klubu závodí dosud. Od dorostu sbírala pravidelně medaile na českých šampionátech a reprezentovala. Byla například členkou stříbrné české štafety dorostenek na MSJ&D 2016 v rumunském Cheile Gradistei. Tehdy společně s ní běžely ještě Natálie Jurčová (nyní v B týmu) a … Markéta Davidová!  

Tereza v letohradské kombinéze na MČR v NMNM 2018

Vedle úspěchů ji však provázely i trable, opakovaná zranění a nemoci. Dokonce vypadla z juniorské reprezentace a loňskou sezónu zachraňovala účastí na světové univerziádě. Současně ale získala chuť řešit radikálněji svůj zdravotní stav. „Byla jsem nemocná skoro permanentně, měla jsem špatné krevní testy, bojovala jsem s únavou, prostě to za moc nestálo. Vlastně to nestálo za nic.“ Během léta 2019 si nechala odstranit mandle… „A bylo to jako mávnutí kouzelného proutku. Je to poprvé včetně dorosteneckých let, kdy nejsem v zimě nemocná,“ divila se v Lenzerheide sama své proměně.

„Sledoval jsem Terku pozorně během podzimu a její výkonnost rostla doslova před očima,” podotýká trenér juniorské reprezentace Aleš Lejsek.

Terka Vinklárková na trati závěrečného kola sprintu MSJ&D v Lenzerheide, které zaběhla v druhém nejlepším čase!

I proto mohla ve Švýcarsku naznačit, jaký potenciál se v ní skrývá. „Tři závody a třikrát jsem stála na širším pódiu. Vůbec tomu nemohu uvěřit, ale jsem moc a moc spokojená.“

Čerstvé juniorské úspěchy vynesly Tereze nominaci na MS 2020 a nabízí jí první zkušenost s A týmem. „Jsem zvědavá, co mě čeká. Být v týmu s našimi nejlepšími holkami vnímám jako cennou zkušenost, jako možnost se učit. A to samé platí o světové špičce.“ O procesu učení bez stresu mluví také její „nový trenér“ Egil Gjelland. „Budu v Anterselvě vše sledovat, abych poznala, jak pracují ty nejlepší,“ uvědomuje si, že má před sebou mimořádnou příležitost.

Nová tvář v reprezentaci. Zapamatujme si ji!

Zdali v Anterselvě oblékne startovní číslo, zatím netuší. „Nad tím nepřemýšlím. Je mi jasné, že oproti dalším holkám mám natrénováno stále málo. V tom vidím své velké rezervy, ale také šanci, jak se zlepšovat.“  

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Hermann, Jiří Novotný a Igor Lána