Na chvíli doma a pak už do Itálie. Čeští biatlonisté se v Ridnaun připravují na vrchol sezóny

07. února, 2020

Po náročném lednovém programu se čeští biatlonisté dostali domů, ale jen na chvíli. Už minulý týden odcestovali do italského Ridnaun, které čeští trenéři vybrali pro závěrečné soustředění před Mistrovstvím světa v Anterselvě.

Kratičké volno

„Doma jsem si udělal tři dny volno, biatlon jsem vypustil z hlavy. Myslím, že se mi podařilo odpočinout. Pak jsme přijeli do Ridnaun a Bleky už nás pěkně zapřáhl. Takže je všechno v pořádku,“ směje se Michal Krčmář.

Muži do Itálie vyrazili už minulý týden ve čtvrtek, tedy čtyři dny po Světovém poháru v Pokljuce. Ženy se přidaly až v sobotu. Výjimkou byla Eva Kristejn Puskarčíková, která jela s muži. „Jak jsem marodila, tak jsme s Egilem vyhodnotili, že by bylo dobré začít dřív. Aklimatizovat se na tu výšku, navíc v Itálii byly i lepší podmínky,“ vysvětluje ta nejzkušenější z ženského výběru pro světový šampionát. Kristejn Puskarčíková si užila úplné volno v pondělí, na úterý už měla od trenéra domácí úkoly.

Ridnaun se osvědčilo

Italské Ridnaun bylo logickou volbou českých trenérů. Nachází se zhruba hodinu cesty od Anterselvy, navíc také ve větší nadmořské výšce. Ridnaun je ve 1369 metrech, Anterselva v 1634 metrech.

„Sněhové podmínky jsou skvělé, i v tomto bylo Ridnaun dobrá volba. Jsou tu lehčí i těžší profily, krásné lyžování,“ pochvaluje si Krčmář.

Biatlonisté si konečně užívají tu pravou zimu, Ridnaun před jejich příjezdem zasypaly dva metry sněhu „Je to tady krásné, užíváme si to. Ze začátku to bylo těžší, je tu nepříjemná nadmořská výška, ale jinak super,“ doplňuje Kristejn Puskarčíková.

Od pomalejších tréninků k rychlejším

Po pomalejším rozjezdu závěrečného kempu před světovým šampionátem se Češi dostávají do rychlejšího tempa.

„Na Pokljuce jsem cítil, že mi trochu chybí vytrvalost, schopnost vydržet v tempu. První čtyři pět dnů jsme měli v Ridnaun především tréninky ve vytrvalostním tempu. Už jsme se ale vrátili k rychlejším tréninkům, abychom byli připravení na začátek mistrovství světa. Nedá se toho tolik stihnout, spíš to jsou takové dodělávky,“ přibližuje Krčmář.

Ženy jsou na tom, jak potvrzuje Kristejn Puskarčíková. „Ze začátku jsme tu jezdily delší a pomalejší tréninky, abychom se nezatavily únavou v té nadmořské výšce. Už jsme do toho ale také začaly zakomponovávat rychlost.“

Šéfkuchař Krčmář

Michal Krčmář si střihl jednu tréninkovou fázi i v kuchyni, jak ho usvědčila fotka na sociálních sítích. „Měli jsme volnější den, tak jsem klukům nabídl, že udělám k snídani hemenex. Abychom se trochu odměnili. Jinak tu máme opět kuchaře Jardu Jíru z liberecké restaurace Black Horse, který se o nás stará,“ vysvětluje nejvýše postavený český muž ve Světovém poháru.

Češi v Ridnaun setrvají až do neděle, v pondělí se přesouvají do dějiště mistrovství světa. Prvním závodem v Anterselvě bude čtvrteční smíšená štafeta.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík