Ve sprintu IBU Cupu 11. Tomáš Krupčík, první body pro juniorku Karolínu Dusilovou

08. února, 2020

Jedenácté místo Tomáše Krupčíka je nejlepším výsledkem českých reprezentantů v úvodním dnu VI. kola IBU Cupu, které hostí italský Martell. V desetikilometrovém sprintu mužů doběhl dále Milan Žemlička na 28. místem, bezchybně střílející junior Jakub Kocián skončil 44., Ondřej Hošek obsadil 51. místo a junior Jiří Mánek byl klasifikován na 77. příčce. Na trati 7,5 km dlouhé sprintu žen potěšila „nulovou“ střelbou a 21. místem juniorka Karolína Dusilová. Anna Tkadlecová skončila 44.  a Lída Horká obsadila 62. místo.

Vítězi se stali Nor Endre Strømsheim a Ruska Uľjana Kajševová.

Jak se závodilo?

Tomáš Krupčík (na úvodním snímku) minul jeden terč vleže, stojku zvládl bezchybně a patřilo mu průběžné 12. místo. Na cestě do cíle ještě jednoho soupeře předstihl a nakonec zůstal jen čtyři desetiny vteřiny za TopTen. Škoda. Mezi elitu měl nakročeno i Milan Žemlička, ale dvě chyby vstoje jej v rozletu zabrzdily. Výborně však zvládl finiš a v závěrečném okruhu si polepšil z 39. místa na 28. příčku. Naopak poslední kolo sebralo naději na body Jakubu Kociánovi, když klesl o devět míst na konečnou 44. pozici. Český junior má ale díky bezchybné střelbě i tak za sebou vydařený vstup do IBU Cupu.

„Stejný kousek“, tedy bezchybná střelba, se podařil i juniorce Karolíně Dusilové. Novicka v IBU Cupu vybojovala při premiéře svých prvních 20 bodů za 21. místo. Přesto i ji závěrečné kolo hodně bolelo, protože do něho vbíhala dokonce z 9. místa.

POHLEDEM TRENÉRŮ

ALEŠ LIGAUN – trenér mužů

„Tomáš má pěkný výsledek za velmi dobrý výkon. Škoda jedné chyby vleže, ale 18. běžeckým časem ukázal slušnou formu. Myslím, že jeho výkonnost má vzrůstající tendenci. Skvěle začal Milan Žemlička, ale lepší výsledek si odstřelil na stojce. Potěšil mě velkým zrychlením v posledním kole, kde měl 13. čas, i rychlostí střelby. Když dvě položky zvládl ve třetím nejlepším čase za 48 sekund. Stejně jako Milan vstoje, tak Ondra Hošek a Jirka Mánek si pokazili závod ležkou. Kuba Kocián mně udělal radost nulovou střelbou, ale jak se mi sám přiznal, v závěrečném okruhu vyrupal. Je to tady 1750 metrů vysoko a jsme tu teprve tři dny. I to může být důvod.“  

KAMILA JIROUTEK RAJDLOVÁ – trenérka žen

„Karolína se už před závodem cítila dobře, věřila si. Jejímu výkonu pomohlo, že před Martellem strávila dva týdny ve výšce v Lenzerheide na juniorském šampionátu, a tak byla dobře adaptovaná. Mám radost, že tuto výhodu dokázala využít i na střelnici. Anča a Lída měly z tohoto pohledu určitý handicap. Obě však především ztratily závod na střelnici, a to jak chybami, tak i v rychlosti střelby.“

VI. kolo IBU Cupu v Martellu, 8. 2. 2020, sprinty

Výsledky závodu mužů na 10 km

Analytické výsledky závodu mužů na 10 km

Výsledky závodu žen na 7,5 km

Analytické výsledky závodu žen na 7,5 km

VI. kola IBU Cupu pokračuje v neděli 9. 2. 2020 závody s hromadným startem pro 60 účastníků v každé kategorii. Postupový klíč je: 15 nejlepších v průběžné klasifikaci IBU Cupu a 45 nejlepších ze sobotních sprintů. Ženy odstartují ve 12:00 hodin, muži o dvě hodiny později.

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný