V Jablonci to vyšlo. Skutečná zima přivítala účastníky II. kola Českého poháru žactva

10. února, 2020

Slunečné či polojasné počasí a pokrývka přírodního sněhu přivítaly účastníky II. kola Českého poháru žactva, které ve dnech 7. – 9. února hostil areál Mšeno – Břízky v Jablonci nad Nisou. Do sobotních sprintů bylo přihlášeno 243 dětí, do nedělních vytrvalostních závodů dokonce ještě o tři více.

„Vzhledem k tomu, jak se vyvíjela zima a co přišlo nyní v pondělí, tak musím říci, že jsem měli opravdu štěstí na počasí. Bylo nádherně a závody se povedly,“ říkal spokojeně, ale současně i s úlevou v hlase ředitel závodů Jan Matouš z pořádajícho klubu SKP Kornspitz.

Jak to probíhalo?

V mnoha kategoriích se bojovalo doslova až na cílovou metu. Aneta Novotná (žákyně W15) ze Starého Města pod Landštejnem zvítězila ve sprintu jen o dvě vteřiny před Hankou Randákovou ze Zadova. Lucie Jandurová (W13) z klubu Krkonoše Vrchlabí zaostala ve vytrvalostním závodě pouze o 3,2 sekundy za Eliškou Polonskou z Jilemnice. A to ještě nebylo nic oproti sprintu žáků, kde se Jindřich Koutný (Staré Město pod Landštejnem) a Lukáš Kroupa (Jilemnice) o prvenství podělili! Opačným extrémem byl triumf Lukáše Kulhánka mezi žáky W14 ve vytrvalostním závodě. Mladý talent z Vrchlabí vyhrál s převahou téměř dvě a půl minuty!

Hanka Randáková (žákyně W15) tentokrát nevyhrála. Z Jablonce si odvezla dvě stříbra

Jak to dopadlo?

Komu se na tratích v Břízkách dařilo nejvíce? Dvě vítězství má na kontě už zmiňovaná Eliška Polonská, a také Lukáš Kulhánek. Tuto dvojici doplnil dobře známý ze stupňů vítězů Antonín Hron (W15), oddílový kolega Lukáše Kulhánka.  

O 16 sad medailí tedy celkem 48 cenných kovů se podělili zástupci 14 klubů. Podle hodnoty medailí byl nejlepším klubem Krkonoše Vrchlabí (5-2-0) před Jilemnicí (4-0-5) a Starým Městem pod Landštejnem (3-1-2). Následovaly SK NMNM (2-0-1), KB Trefa (1-2-1), SK Rover Praha (1-1-0), Benátky n/J (1-0-0), Zadov (0-3-1), Klecany (0-2-1) a první desítky uzavíraly Halenkovice (0-2-0). Další pořadí? 11. Letohrad (0-1-2), 12. Střelka Brno (0-1-1) a o 13. pozici se podělily Krušné Hory a Liberec (0-0-1).

Výsledky II. kola ČP žactva 2020 v Jablonci nad Nisou 8. – 9. 2.

Stupně vítězů žáků M14. Uprostřed dvojnásobný vítěz Lukáš Kulhánek (Krkonoše), vlevo dvakrát druhý Štěpán Palla (Halenkovice), třetí je Patrik Plecháč z Jilemnice

Co čeká žáky dále?

Už za dva týdny to bude vrchol sezóny v podobě Mistrovství České republiky. Věřme, že vrtošivá zima 2020 dovolí šampionát uspořádat v Letohradě tak, jak je naplánováno.

Pro další informace sledujte weby biatlon.cz a evidence.biatlon.cz   

Pořadí sprintu v kategorii dívek W14: 1. Ilona Plecháčová (Krkonoše), 2. Lucie Kubová (Letohrad), 3. Inka Babánková (Střelka Brno)

Tomáš Hermann

Foto: Jan Matouš