Čeští biatlonisté dorazili do dějiště mistrovství světa. Servismani už tu několik dní testují

11. února, 2020

V pondělí ráno ještě v Ridnaun posnídali a pak vyrazili do zhruba hodinu a půl vzdálené Anterselvy. Čeští biatlonisté tak v dějišti mistrovství světa doplnili servismany, kteří už tu několik dní testují lyže.

Jako první do Anterselvy vyrazil kamion, a to hned z Pokljuky. Čeští servismani přijeli ve čtvrtek večer, od pátečního rána už jsou v plném zápřahu. Stejný model zvolili například i Norové.

Proč je třeba být na místě tak brzo? „Přijeli jsme dřív, abychom mohli důkladně vytestovat lyže sportovců, vyzkoušet pro nás ne tak známé (exotické) prášky a víc probrat struktury,“ vysvětluje šéf českého servisu Vojtěch Prášil.

„Hned první den jsme si zase uvědomili, jak ta zima umí být hezká. Krásné italské počasí a všude sníh,“ dodává Prášil.

Tady máte důkaz

Pěkné počasí vydrželo přesně do příjezdu českých biatlonistů. „Je tu hnusně. Padá sníh a je mlha,“ hlásil včera asistent trenéra žen Jiří Holubec.

To až tolik nevadilo, protože muži i ženy měli po náročném soustředění den odpočinku. „Příprava v Ridnaun byla bezproblémová. Měli jsme k dispozici pěknou střelnici a perfektně upravené tratě, i když pro mě byly spíš ty turistické,“ usmívá se Holubec.

Spokojený je s průběhem závěrečné přípravy i trenér mužů Zdeněk Vítek. „To, co jsme chtěli, jsme odtrénovali. Zároveň jsme obnovili síly po dvou náročných trimestrech. Snažili jsme se také co nejvíc adaptovat na výšku. Brzy uvidíme, jak se to povedlo.“

O týden později dorazil do Ridnaun nejzkušenější z českého týmu Michal Šlesingr. „Po Pokljuce mě začalo bolet v krku a pak to přešlo do rýmy. Dutiny pořád nejsou úplně v pořádku, ale lepší se to.“

První trénink zřejmě proběhl podle představ Terky Vinklárkové

Spolu se Šlesingrem přijela také Tereza Vinklárková, kterou zastihla zpráva o nominaci na světový šampionát doma. Jakub Štvrtecký přejížděl do Itálie podle plánu rovnou ze Švýcarska, kde vybojoval stříbro na juniorském mistrovství světa.

V úterý a ve středu absolvují biatlonisté v Anterselvě první tréninky. Ve čtvrtek šampionát odstartuje tradičně smíšenou štafetou.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík