Pohádkový start Mistrovství světa v Anterselvě. Česká smíšená štafeta je bronzová!

13. února, 2020

Český biatlon slaví hned v první den Mistrovství světa v italské Anterselvě cenný kov. Postarala se o něj bronzová smíšená štafeta ve složení Eva Kristejn Puskarčíková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář.

Report

Dnes jsme se opět přesvědčili, jak umí být v Anterselvě krásně. A to nemyslíme jen počasí. Úvodní smíšená štafeta se pro české biatlonisty vyvíjela od prvního úseku skvěle.

Eva Kristejn Puskarčíková dobíjela jen jednou a držela se na dostřel nejlepším. „Ty dvě se zbláznily, ale Evča bojuje,“ komentoval dění na trati trenér Jiří Holubec, když viděl ujíždějící norsko-italské duo. Kristejn Puskarčíková dorazila na předávku jako pátá, v kontaktu s třetí Italkou a 14 sekund za čelem.

Předávka s lehkým úsměvem

Na skvělé výkony Markéty Davidové ve štafetách už jsme si zvykli. Dnes navíc rychlý běh podpořila bezchybnou střelbou. Po stojce odjížděla šest sekund za Wiererovou. „Vidí ji, to je dobře,“ těšilo Holubce, který sledoval, jak jeho svěřenkyně postupně stahuje Italku a nakonec se dostává před ni na druhé místo. Stejné umístění patřilo Davidové i na úseku.

A už ji má

Ondřej Moravec vyjížděl se ztrátou 12 sekund na Norsko, ale tohle manko se postupně rozplývalo. Ostřílený biatlonista neminul ani jeden terč, velmi dobře běžel a předával pouze pět sekund za stále vedoucím norsko-italským duem. Pomohl tak poslední pokyn Ondřeje Rybáře do vysílačky: „Jeď!“ Moravec byl na svém úseku třetí nejlepší.

Povzbuzení od Egila

Finišman Michal Krčmář měl za sebou díru 28 sekund, medaile se blížila. Vleže si český biatlonista počínal bravurně, ani jednou neminul. A když úspěšně dobil jeden náboj při stojce, začalo se stadionem rozléhat hlasité „jooo!“ Jiřího Hamzy.

Pro zlatou medailí si v poklidu jelo Norsko, podobně jistá pozice byla stříbrné Itálie a bronzové České republiky. Krčmář si před nájezdem do cílové rovince stihl plácnout s Hamzou a Rybářem.

Bezprostřední radost v cíli

Čeští biatlonisté byli se střelbou 0+2 nejpřesnější ze všech a také nejrychlejší. Medaili ze světového šampionátu slaví po třech letech a potřetí v historii této disciplíně. Pro Moravce je to šestá medaile, čímž vyrovnal historický zápis Gabriely Koukalové.

Radost českého týmu

Co to znamená?

Čeští muži se posunuli v Poháru národů na šesté místo, o 102 bodů za páté Rakousko. Ženy drží desáté místo, stejná pozice patří českému týmu i v hodnocení disciplíny. Ve všech třech případech je na čele Norsko.

Mixzóna

Eva Kristejn Puskarčíková: „Mé pocity nebyly úplně ideální, ale naštěstí to takhle dopadlo, takže doufejme, že to jde směrem dopředu. Lyže jely skvěle, musím pochválit servis. Upřímně jsem Bimbovi tu situaci vůbec nezáviděla. Mě tak tuhly nohy, když jsem seděla v převlékačce a čekala. Pořád nevěřím, že se to povedlo. Ale jsem strašně šťastná.“

Markéta Davidová: „Hnalo mě, že za mnou ještě jedou další dvě holky, v té štafetě si člověk hrábne jinak než v individuálním závodě. Jsem ráda, že nám vyšla zrovna ta mixka. Ukázali jsme, že jsme také pořád silný tým a můžeme bojovat o nejvyšší příčky.“

Ondřej Moravec: „Jsem strašně rád a hlavně chci všem poděkovat, že jsem toho byl součástí, protože to je fakt jako paráda. Na začátku sezony bych v to nedoufal. V tu dobu jsem nevěděl, jestli na MS vůbec nastoupím. Na štafetách je krásné, že může uspět tým, který není papírově nejsilnější, čímž nechci snižovat naše výkony. Střelba nejlepší ze všech, ale ani běžecky jsme neztráceli, jeli jsme s nejlepšími. To je klíč k úspěchu.“

Michal Krčmář: „ Pro mě to bylo poprvé, co jsem ve štafetě střílel o medaili, ten stres tam byl fakt velký. Dneska jsem možná zužitkoval to, že jsem šel v Pokljuce na trestné kolo. Přesně tyhle situace jsem si přemítal, že můžou přijít, včera i dneska ráno. Pak jsem si tu dobitou ránu dvakrát prodýchnul, abych měl jistotu, že ji hned napoprvé dobiji a vyplatilo se. Říkal jsem si: Celou dobu chceš závodit o medaile, tak teď to tady máš, tak se ukaž. Prožitek a úspěch v týmovém závodě je mnohem hezčí. Jsem za to neskutečně rád.“

Výsledkový servis

Příští závod

Mistrovství světa pokračuje v rychlém tempu. Už zítra ve 14:45 je na programu sprint žen.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík