Vysočina Arena hostila Mistrovství České republiky v biatlonu dorostu a dospělých

17. února, 2020

Nové Město na Moravě bylo od čtvrtka 13. února do neděle 16. února dějištěm Mistrovství České republiky v biatlonu pro kategorie dorostu a dospělých. Po tratích Vysočina Areny se během tří závodních dnů prohánělo více než 200 sportovců, mezi nimi i závodníci z Kanady nebo Spojených států. Do štafetových závodů dvojic nastoupilo 144 biatlonistů, ve sprintech bojovalo o cenné kovy 209 sportovců a v kláních s hromadným startem vyběhlo na trať 205 závodníků. Pro juniorské kategorie představoval šampionát současně nominační boje o účast na juniorském mistrovství Evropy potažmo v závodech Junior IBU Cupu.

V kategoriích dorostu a juniorů je pravidlem tzv. “společné mazání”

Teplé počasí těchto únorových dnů udělalo šampionát velice náročným, protože sníh byl pomalý, nezkluzný. Sportovci tak na trati strávili mnohem více času než obvykle. Mládežnické kategorie, kde se v dorostu a juniorech představili i úspěšní reprezentanti z MSJ&D v Lenzerheide, měly několik svých hrdinů.

Lucie Kánská z Letohradu vyhrála sprint i hromadný strat v kategorii W16

Mladí “hrdinové”

Mezi dorostenkami W16 vybojovala dva mistrovské tituly v individuálních závodech letohradská Lucie Kánská. Zmínku si ve stejné kategorii určitě zaslouží i Diana Doležalová, která si do Ostravy odvezla dva bronzy a stříbro, což je skvělý počin pro dívku mimo systém sportovních center mládeže (SCM). V kategorii mladších dorostenců M16 dosáhl na medailový hattrick(dvě stříbra a bronz) Ondřej Jiránek z SKP Kornspitz. Titulem ve sprintu zaujal Jiří Blaha (SK Rover Praha), další mladý sportovec mimo SCM.  

Dokonalý sprinterský triumf dorostenek W17 SKP Kornspitz – zleva: Anna Dušková (2.), Kateřina Gotvaldová (1.) a Kateřina Pavlů (3.)

Vždy zajímavé je sledovat závody ve vyrovnané kategorii M17. Tam se o největší překvapení postaral Jakub Vondráček z Letohradu, vítěz závodů s hromadným startem a třetí ve sprintu. Dva bronzy (jeden ze štafet) a stříbro bral jeho oddílový kolega Jan Semirád. Mezi stejně starými děvčaty vládly dorostenky SKP Kornspitz, Kateřina Gotvaldová a Kateřina Pavlů se střídavě podělily o zlato a bronz.    

Jedno z překvapení MČR. Letohradský Jakub Vondráček (M17)

Na formu z MSJ&D ve Švýcarsku, odkud se vrátil s třemi stříbry, navázal v kategorii M19 Ondřej Mánek. Závodník SKP Kornspitz získal double za vítězství ve sprintu i v závodě s hromadným startem. Dva cenné kovy mezi dorostenkami M19 těší domácí Zuzanu Doležalovou (zlato s hromadného startu a stříbro ze sprintu) a Terezu Jandovou z SKP Kornspitz (první ve sprintu, třetí v hromadném startu).

Zuzana Doležalová z pořádajícího SK NMNM vyhrála závod s hromadným startem a ve sprintu doběhla druhá. Na snímku pod dohledem ředitele soutěží ČP a MČR D+D Vlastimila Vávry

Dvojnásobným mistrem v individuálních závodech se v kategorii juniorů stal Tomáš Mikyska z Letohradu. Další z juniorů Vítězslav Hornig si z Vysočina Areny odvezl do Jilemnice zlato ze štafetového závodu dvojic a dvě stříbra (sprint a hromadný start).

Junior Tomáš Mikyska z Letohradu vyhrál sprint i stíhací závod. Po sprintu mu na stupních vítězů dělali společnost i jilemničtí Vítězslav Hornig (2.) a Jakub Kocián (3.)

Ve sprintu ani v závodě s hromadným startem nenašla přemožitelku domácí Klára Polednová, jež své úspěšné vystoupení na MČR podtrhla stříbrem ze štafet dvojic.   

Domácí juniorka Klára Polednová se pyšní dvěma mistrovskými tituly z individuálních závodů a navrch stříbrem ze štafetového klání dvojic

Jak si vedly kluby?

Kdo se stal podle výsledků z individuálních závodů (tedy bez štafet) nejúspěšnějším klubem v mládežnických kategoriích? V pořadí podle hodnoty cenných kovů zvítězil Letohrad (6-2-2) před SKP Kornspitz Jablonec (5-5-7), SK NMNM (3-5-1), Jilemnicí (1-3-5), SK Rover Praha (1-0-0) a Ostravou (0-1-1). Jak z výčtu vyplývá nejvíce medailí získaly mladé naděje z SKP Kornspitz, a to celkem 17.

Simona Elvy z Kapslovny ovládla oba individuální závody žen W41. Ve sprintu ji na stupně vítězů doprovodily Jana Farská z Liberce (vlevo) a Radka Coufalová z Ostravy (vpravo)

Dospělí a Masters

Závodilo se i v kategoriích dospělých a veteránských. Vzhledem k probíhajícímu mistrovství světa v Anterselvě a IBU Cupu v Martellu chyběla na startu česká špička. A tak mezi muži vládl host z Kanady Alexandre Dupuis, přičemž mistrovský titul ve sprintu brak Ondřej Šantora (SKP Kornspitz) a v hromadném startu Jiří Franz (Říčany). Mezi ženami nenašla přemožitelku Pavla Schorná ze Starého Města pod Landštejnem, byť kvůli nízkému počtu startujících se nemůže pyšnit „mistrovským titulem“. Přemožitele nenašel kategorii M36 ani její manžel Luboš, ten má však tituly hned dva. Ze dvou zlatých se mohou i těšit Simona Elvy z Kapslovny (W41) a Jaromír Šimůnek (M46) z SKP Korsnpitz.

Luboš Schorný ze Starého Města pod Landštejnem opanoval závody kategorie M36. Pouhé dvě chyby ve čtyřpoložkovém závodě s hromadným startem jsou střelbou na úrovni Světového poháru 😉

Výsledky MČR v kategoriích dorostu a dospělých 2020    

Talentovanou Terezu Voborníkovou z Jilemnice, účastnici závodů SP, nezastihlo MČR v dobrém střeleckém rozpoložení. A tak na stupních vítězů v individuálních závodech chyběla…

A Vysočina Arena? Ta už se nyní připravuje VII. kolo Světového poháru v biatlonu 4. – 8. března 2020!    

…to naopak dorostenec Ondřej Mánek z SKP Kornspitz roli favorita potvrdil a tři světová stříbra ve své sbírce letošních úspěchů doplnil o dva české tituly

Tomáš Hermann

Foto: Tomáš Hermann, Matěj Hermann