Povedený vytrvalostní závod na MS: Davidová skončila 8., Kristejn Puskarčíková 10.

18. února, 2020

České biatlonistky mají za sebou úspěšný vytrvalostní závod na Mistrovství světa v Anterselvě. Obě medailistky ze smíšené štafety se vešly do elitní desítky, Markéta Davidová dojela osmá a Eva Kristejn Puskarčíková desátá. Oběma to stačí na postup do hromadného startu.

Report

Ženy odstartovaly do vytrvalostního závodu na první pohled v ideálních podmínkách. Hned zkraje však přicházely chyby. „Jednoduché podmínky nejsou, i když to vypadá,“ říkal Ondřej Rybář při pohledu na praporky, které se občas pohupovaly.

O to cennější byly dvě přesné střelby Evy Kristejn Puskarčíkové, po kterých figurovala na čtvrté příčce. Na třetí střelecké zastávce česká reprezentantka jednou chybovala, na závěr byla opět přesná. S jednou chybou uzavřela elitní desítku, což je její nejlepší individuální výsledek na vrcholné akci. Kristejn Puskarčíková byla mezi pěti nejpřesnějšími střelkyněmi.

Markéta Davidová střílela třikrát za jedna, po nule na závěrečné stojce se ale posunula na 11. příčku a v cíli dokonce na 8. Davidová za to vděčila pátému běžeckému času.

Třemi trestnými minutami začala závod Lucie Charvátová. Ve zbytku závodu udělala další tři chyby a skončila 46. Měla 25. běžecký a 2. střelecký čas.

Juniorka Tereza Vinklárková při své premiéře minula čtyři terče, obsadila 62. příčku a porazila 38 závodnic.

Premiérová závodní fotka od Petra Slavíka

Mistryní světa se v Anterselvě podruhé stala domácí Dorothea Wiererová. I přes dvě chyby porazila jednou nepřesnou Němku Vanessu Hinzovou, rozdíl byl pouze 2,2 sekundy. Marte Olsbuová Røiselandová z Norska získala i ve čtvrtém závodě medaili, tentokrát bronzovou.

Dnešní medailistky

Co to znamená?

Markéta Davidová se v celkovém hodnocení Světového poháru posunula na 14. příčku a zajistila si účast v nedělním hromadném startu. Tam se představí i Eva Kristejn Puskarčíková, která se kvalifikovala jako poslední na základě výsledků v Anterselvě. Jako medailistka měla postup jistý Lucie Charvátová. Poprvé v historii se v hromadném startu představí tři Češky.

Postup do masáku je doma!

Malý křišťálový glóbus za vytrvalostní závody získala Švédka Hanna Öbergová. Davidová skončila 14., Kristejn Puskarčíková 18.

Letošní královna vytrvalostních závodů

V Poháru národů dnes byly Češky čtvrté, celkově jsou desáté. Na deváté Rakušanky ztrácí 99 bodů.

Mixzóna

Markéta Davidová: „S běžeckým časem jsem spokojená. Myslím, že mě dnes podržely lyže. Jsem ráda, že když se to sejde s lyžemi a mým dobrým vyspáním, tak z toho může být dobrý závod. Jsem spokojená i s tím, že jsem na žádné položce neudělala víc než jednu chybu a ustála závěrečnou střelbu.“

Eva Kristejn Puskarčíková: „Na trati to bylo hodně těžké, měla jsem poslední zbytky sil, ale jsem ráda za tu střelbu. Na střelnici to bylo hodně proměnlivé a náročné. Dala jsem jednu chybu, jak jsem tam cvakala nadvakrát. Ještěže mě to nerozhodilo. Jsem ráda i za tu poslední stojku.“

Výsledkový servis

Příští závod

Ve středu je na programu světového šampionátu vytrvalostní závod mužů (14:15), ve čtvrtek závod smíšených dvojic (15:15). Pak den volna a víkendové štafety a hromadné starty.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík