Moravec ve vytrvalostním závodě na MS vybojoval 16. místo a hromadný start

19. února, 2020

Ondřej Moravec atakoval ve vytrvalostním závodě na Mistrovství světa v Anterselvě nejvyšší příčky, ale dvě chyby na závěrečné střelbě ho poslaly na 16. příčku. I tak si zajistil účast v závěrečném hromadném startu. To s bohužel nepovedlo 23. Michalu Krčmářovi.

Report

Lehce pofukující vítr znepříjemňoval biatlonistům nejdelší závod šampionátu. Mezi 104 startujícími se našel jediný bezchybný střelec, osmý Američan Nordgren.

Velmi dobře si na střelnici do závěrečné zastávky vedl Ondřej Moravec. S bilancí 0+1+0 držel 9. místo, po dvou chybách se ale propadl na 18. příčku. V závěrečném kole předvedl Moravec 14. běžecký čas a posunul se na 16. pozici. Bronzový medailista ze smíšené štafety byl nejrychlejším Čechem na trati (25.) i na střelnici (12.).

Ondrovi se dařilo stupňovat tempo

Michal Krčmář začal závod nulou, následovaly ale tři jedničky. Mrzel kalibr vleže i netrefený poslední terč. „Všechny rány si hlídá a ta poslední mu uletí,“ kroutil hlavou trenér Zdeněk Vítek. Jeho svěřenec tím přišel o 10. místo.

Bimbo absolvoval poslední individuální závod a šampionátu

Krčmář zaznamenal 36. běžecký čas, byl o čtyři sekundy pomalejší než Jakub Štvrtecký. Ten ale po šesti chybách skončil 70. Michal Šlesingr přičítal ještě o jednu trestnou minutu víc a byl až 89.

Po běžecké stránce to od Kuby nebylo špatné

Podvanácté se stal mistrem světa Francouz Martin Fourcade. Udělal jen jednu chybu a o 57 sekund porazil dvakrát nepřesného Nora Johannese Thingnese Bøho. Bronz slaví Rakousko díky Dominiku Landertingerovi.

Dnešní medailisté

Co to znamená?

Ondřej Moravec se jako 25. kvalifikoval do hromadného startu. V elitní disciplíně se na velké akci (MS či OH) představí už posedmé, bude zároveň nejstarší účastníkem. O sedm bodů utekl postup Michalu Krčmářovi.

Martin Fourcade si zajistil malý křišťálový glóbus za vytrvalostní závody, Moravec je v hodnocení disciplíny 14.

Češi byli dnes v Poháru národů devátí, celkově se propadli na osmé místo. Šestí Ukrajinci jsou vzdálení o 26 bodů.

Mixzóna

Ondřej Moravec: „Závod nebyl rozjetý špatně, s tou jednou nebo se dvěma se dalo závodit o super výsledek. To jsem věděl a moc o tom přemýšlel. První kolo bylo běžecky dobré, pak ve druhém a třetím to nebyl úplně zázrak. Od půlky třetího kola to bylo lepší a ve čtvrtém a pátém kole jsem dokázal slušně zabojovat. Chtělo se to trefit, to je všechno.“

Michal Krčmář: „Střelba nebyla jednoduchá, ale já se necítil špatně a ty jedničky mě mrzí. S těma dvěma bych byl spokojený, tři už jsou moc. Škoda no, odstřelil jsem si poslední ranou vestoje masák. Trať se ke konci zpomalila jako prase, tam jsem promrskal tak půl minuty na čtvrtém a pátém kole. To mě štve. Já se rozjel, že v posledním kole nechám všechno, že tam budu stahovat, ale jel jsem po čerstvém sněhu. Lyže drhly, musel jsem s tím furt pracovat.“

Výsledkový servis

Příští závod

Šampionát pokračuje ve čtvrtek závodem smíšených dvojic, do kterých se čeští trenéři rozhodli nasadit Markétu Davidovou a Michala Krčmáře.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík