Dvojice Markéta Davidová a Michal Krčmář skončila na mistrovství světa 14.

20. února, 2020

Čeští biatlonisté v historicky druhém klání smíšených dvojic na mistrovství světa neuspěli. Markéta Davidová a Michal Krčmář obsadili v italské Anterselvě 14. místo.

Report

Český pár se držel nejlepších jen v prvních dvou kolech. Po tom, co Markéta Davidová rychle dobila jeden terč na ležce, byli trenéři spokojení. Jenže po stojce musela česká reprezentantka na trestné kolo. Z něj vyrážela na 24. místě se ztrátou 51 sekund.

Velký balík 30 dvojic na startu závodu

„Je tam ještě hodně střeleb, pojďme do toho,“ burcoval do vysílačky Ondřej Rybář. Ani Michalu Krčmářovi se však první úsek nepovedl. Musel pětkrát dobíjet a zůstal na 24. příčce. Ztráta vzrostla skoro o půl minuty.

Druhá polovina závodu byla od české dvojice mnohem lepší. Markéta Davidová mohla jen litovat jedné chyby při každé střelbě. Na úseku byla 11., ale posunula se jen na 22. pozici.

Druhý úsek byl mnohem lepší

Ztráta na nejbližší dvojice se ale zmenšila, a tak mohla začít stíhací jízda Michala Krčmáře. Ten na ležce také jednou dobíjel, na stojce už nezaváhal. Navíc střílel za skvělých 20 sekund a posunul se na 14. příčku.

Krčmář byl na závěrečném úseku čtvrtý nejlepší, už však neměl český tým kam posunout. Do cíle tedy dorazil na 14. místě, což je o 5 pozic horší výsledek než loni v podání Evy Kristejn Puskarčíkové a Ondřeje Moravce.

Zlaté medaile obhájili favorizovaní Norové Marte Olsbuová Røiselandová a Johannes Thingnes Bø. Stříbro putuje do Německa a bronz do Francie.

Dojezd vítězného Nora

Co to znamená?

V hodnocení smíšených závodů stále vede Norsko a Česko je desáté. Nezměnila se ani osmá pozice českých mužů a desátá pozice českých žen v Poháru národů.

Pódium dnešního závodu

Mixzóna

Michal Krčmář: „Jak jsem na prvním úseku riskoval, tak jsem tam sám tropil chyby a tím jsem tu situaci ještě zhoršil, než abych jí pomohl. Ta první polovina byla fakt hrozná. Strašně špatně se mi to hodnotí. Není to o tom, že bychom to neuměli, ale kdyby začal s 1+9 kdokoliv, bude stejně vzadu jako my. Nezvládli jsme to na prvních úsecích, to byl kámen úrazu. Ten druhý úsek s jedním dobíjením snesl docela dobrá měřítka. I Markéta ho nejela špatně, takže to v nás je, jen to takhle musí přijít každou položku a nejen v polovině závodu.“

Markéta Davidová: „Ležka je v pohodě, to jsem schopná zvládnout. Na stojce nesmím bláznit a musím si střílet to své. Dnes jsem pospíchala a to se promítlo. Na druhou stranu musím říct, že se mi nepovedla jen jedna položka a ty další tři se dají považovat ještě za docela úspěšné, takže na to musím koukat i pozitivně. Na trati se toho popravdě nedalo moc sjet. Mrzelo mě, že mi to v tom prvním kole cuklo a já jsem nebyla schopná s tím něco dělat. Bohužel se nedalo někudy procpat. Pokoušela se o to i Doro, ale té se to také nepodařilo. Ujelo to hned v tom prvním kole.“

Výsledkový servis

Příští závod

V pátek je v Anterselvě na programu druhý den volna. V sobotu se pokračuje štafetami, od 11:45 budou závodit ženy a od 14:45 muži.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík