Skvělý výkon českých biatlonistek. Na MS v Anterselvě dojely čtvrté ve štafetě

22. února, 2020

České biatlonistky pokračují na Mistrovství světa v italské Anterselvě ve skvělých výkonech. V dnešní štafetě se po celou dobu pohybovaly na předních příčkách a nakonec dojely čtvrté. K medaili scházelo 13 sekund.

Report

I v předposlední den světového šampionátu vyšplhalo nad Anterselvu tradičně slunce. Ideálních podmínek využila na úvodní ležce mimo jiné Jessica Jislová, která vyčistila terče a odjížděla čtvrtá.

Ve druhém okruhu se Jislová snažila akceptovat tempo soupeřek. „Možná jela trochu rychleji, než měla,“ komentoval kouř Jiří Holubec dvě chyby své svěřenkyně.

Jislové každopádně zbylo dost, v závěrečném okruhu excelovala druhým běžeckým časem (celkově sedmý) a posunula se ze 14. příčky až na 10. Ztráta navíc nebyla nijak velká, a tak po čisté ležce patřilo Markétě Davidové už čtvrté místo.

Jess to jelo výborně

Davidová patřila tradičně k nejrychlejším a povedla se jí i stojka, na které si vystačila s šesti náboji. Až v závěrečném kole Češce trochu docházely síly, přesto předávala současně se třetí Ruskou. Na svém úseku byla druhá nejlepší a třetí nejrychlejší.

Na Makulu je spoleh

Lucie Charvátová rozjela druhý úsek velmi rychle, kritické chvíle přišly ovšem na střelnici. Vleže musela třikrát dobíjet, navíc se jí rozsypaly náhradní náboje. Trestnému kolu se však vyhnula.

Ondřej Rybář dával do vysílačky pokyn Egilu Gjellandovi. „Zeptej se jí, jestli má všechny náhradní náboje.“ Měla a také je do posledního kusu využila. Charvátová se však i na stojce vyhnula trestnému kolu a odjížděla ze střelnice jako čtvrtá, 11 sekund za druhou Polkou.

Lucka dobíjení zvládla

„Řekněte jí do vysílačky, že bude předávat jako druhá,“ úkoloval trenéry prezident ČSB Jiří Hamza. Lucie jeho slova jako by vyslyšela, po trati letěla a skutečně předávala z druhého místa. Na třetím úseku byla v běhu lepší jen Norka Eckhoffová.

Finišmanku Evu Kristejn Puskarčíkovou čekala velmi těžká práce, na posledním úseku měla většina štafet to nejlepší. Po jedné chybě vleže byla Kristejn Puskarčíková pátá, po dokonalé, za 24 sekund odstřílené stojce poskočila opět na třetí příčku.

Tlaku suverénně nejrychlejší Němky Herrmannové však česká reprezentantka odolat nemohla. Pro šesté vítězství v řadě si dojely norské biatlonistky, na druhou příčku se v posledním kole posunuly Němky a bronz připadl stejně jako před rokem Ukrajinkám.

Radost norské finišmanky Olsbuové Røiselandové

Eva Kristejn Puskarčíková finišovala jako čtvrtá, o 13 sekund za Ukrajinkou Pidhrušnou. Česká biatlonistka byla na závěrečném úseku pátá nejlepší.

Češky vyrovnaly čtvrté místo z Mistrovství světa v Hochfilzenu 2017, kde ještě byly v sestavě Gabriela Koukalová a Veronika Vítková. Ze současné čtveřice je doplnily Kristejn Puskarčíková a Jislová.

Česká štafeta dnes zářila hlavně na trati, kde zaznamenala druhý nejlepší čas. Jen Norky byly o 18,5 sekundy lepší. Na střelnici byly Češky v rychlosti 11., na Ukrajinky zde ztratily minutu.

Co to znamená?

V hodnocení štafet jsou české ženy osmé, v Poháru národů desáté. Malý křišťálový glóbus za štafety si v předstihu zajistily Norky.

Mixzóna

Jessica Jislová: „Je to super, jsem jen smutná, že nám to nevyšlo tak, jak bychom si, myslím, zasloužily. Celý rok tvrdě pracuje, i když to asi ostatní. Letos je i celkově skvělá nálada v týmu a tímhle by to bylo super zakončit. Měla jsem naprosto bezkonkurenční lyže. I když jsem trochu ztrácela na kopci, tak z kopce jsem všechny dojela. Ale cítila jsem se hodně dobře a myslím, že je to i kvůli tomu, že jsme se s Egilem rozhodli vynechat individuál a soustředit se na štafetu.“

Markéta Davidová: „Myslím, že jsme všichni spokojení, ale ona to Evka řekla hezky v cíli. Měly jsme všechny v hlavě, že Jess se kvůli té štafetě obětovala a chtěly jsme to jet kvůli ní, tak nás trochu mrzí, že to o takový kousíček nevyšlo. Neřekla bych, že bych na střelnici byla úplně klidná, ale vyšlo to. Střelnice dnes nebyla tak složitá, tolik tam nefoukalo. Ustály jsme to bez kola, ale chtělo to méně dobíjených. Deset je pořád moc.“

Lucie Charvátová: „Dvakrát jsem utekla hrobníkovi z lopaty a nadělala tam spoustu chyb, s tím spokojená nejsem. Při ležce jsem tam první náhradní náboj vůbec nemohla dát, dvakrát se mi vysypal z komory, nechala jsem tam dost vteřin. Ke kvalitnímu výsledku to ještě mělo daleko, ale snažila jsem se odvést své maximum a hlavně jsem ráda, že jsem se vyhnula trestnému kolu, i když ta střelba byla špatná. Na trati jsem nechala všechno, odvedla dobrou práci a hodně dlouho v cíli hekala.“

Eva Kristejn Puskarčíková: „Poslední kolo bylo strašné, hrozně mě mrzí, že jsem to nezvládla lépe. Už jsem ty síly neměla, Herrmannová je hrozná dračice a Pidhrušná bohužel nezkapala, jak jsem doufala. Ještě zabojovala, ta medaile ji nahecovala a já jsem pak už neměla šanci. Mrzí mě ta dobíjená vleže, ale mohlo to tam být i horší. Takže za střelbu můžu být ráda. Chtěla jsem vybojovat tu medaili pro Jessicu.“

Výsledkový servis

Příští závod

Ještě dnes se v Anterselvě jede štafeta mužů. Start je naplánován na 14:45.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík