V Minsku – Raubiči startuje Otevřené mistrovství Evropy. Devět Čechů na startu

25. února, 2020

Ozvěna mistrovství světa v italské Anterselvě ještě ani neodezněla a řada špičkových biatlonistů už zná svá startovní čísla Otevřeného mistrovství Evropy, které hostí Raubiči u Minsku v Bělorusku. Už ve středu se 123 mužů a 105 žen postaví na start závodů v supersprintu. Mezi účastníky bude i devět českých reprezentantů – čtyři ženy a pět mužů.

Česká nominace na OME 2020

Ženy: Natálie Jurčová, Anna Tkadlecová, Tereza Vinklárková (juniorka), Tereza Voborníková (juniorka)

Muži: Vítězslav Hornig (junior), Mikuláš Karlík (junior), Tomáš Krupčík, Adam Václavík, Milan Žemlička

Je to zima?

Ach, ta zima 2020!!!

Otevřené mistrovství Evropy bylo do Běloruska přeloženo z estonského Otepää, které se muselo šampionátu vzdát kvůli nedostatku sněhu. Ovšem i v Bělorusku si sahají až na dno svých sil. „Technickým sněhem je pokrytý pouze 2,5 kilometru dlouhý okruh. Stadion a střelnici dodělávali pořadatelé teprve přes noc z pondělí na úterý. I zde na severovýchodě Evropy jsou teploty vysoké a ani v noci nemrzne,“ povzdychne si trenér české výpravy Aleš Ligaun.      

Trénink znamenal i improvizaci…

Kvalita na startu

Před rokem, shodou okolností na stejném místě, startovali na Otevřeném mistrovství Evropy Ondřej Moravec nebo Jakub Štvrtecký, ale také třeba Tarjei Boe nebo Hanna Oebergová. I letos je na OME řada špičkových závodníků. Zejména země z východu Evropy posílají do Raubiči to nejlepší, jako Bělorusko, Ukrajina, Bulharsko, Lotyšsko a další.

„Máme zde tým, který se může měřit s každým. Tomáš Krupčík nebo Adam Václavík už mají dostatek zkušeností, Milan Žemlička závodí stabilně po celou sezónu. A oba junioři Mikuláš a Víťa už nejednou ukázali svůj potenciál,“ věří svému výběru Aleš Ligaun. Ženy mají výrazně mladší sestavu. „Ale třeba supersprint je pro Natálii Jurčovou optimálním závodem. Anna Tkadlecová dokázala loni na OME porazit nejen Lucii Charvátovou, ale třeba i Jekatěrinu Jurlovovou-Perchtovou z Ruska. A hodně zvědaví jsme na výkony juniorek Terky Vinklárkové a Terky Voborníkové,“ dodává trenér.

Na tratích se však intenzivně pracovalo

Program OME 2020, Minsk-Rabiči, 26. 2. – 1. 3. 2020

Středa 26. 2.

11:00 – kvalifikace, supersprint, muži

13:00 – kvalifikace, supersprint, ženy

15:30 – finále, supersprint, muži

16:00 – finále, supersprint, ženy

Čtvrtek 27. 2.

12:00 – singl štafety

15:00 – mix štafety

Sobota 29. 2.

10:30 – sprint, muži

13:30 – sprint, ženy

Neděle 1. 3.

10:30 – stíhací závod, muži

12:30 – stíhací závod, ženy

Závodit na sněhu se bude!

Startovní listina kvalifikace supersprintu mužů

Startovní listina kvalifikace supersprintu žen

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný