První velká medaile pro velkého kluka. Adam Václavík vicemistrem Evropy

26. února, 2020

Minulou sezónu ani jednou nebodoval ve Světovém poháru, letos byl odvolán z mistrovství světa, přesto se z toho Adam Václavík nepoložil. Ukázal, že už je “VELKÝ” kluk a nemusí být stále jen považovaný za věčný talent českého biatlonu! V supersprintu Otevřeného mistrovství Evropy v běloruském středisku Raubiči u Minsku vybojoval dnes stříbro, nebo, chcete-li, titul vicemistra Evropy!

Ve finále se dařilo i Tomáši Krupčíkovi, který obsadil 8. místo, Vítězslav Hornig skončil 14. a v kategorii žen doběhla Natálie Jurčová na 21. pozici. Mikuláš Karlík, Milan Žemlička, Anna Tkadlecová, Tereza Vinklárková ani Tereza Voborníková z kvalifikace nepostoupili.

Adam Václavík, vlevo, na stupních vítězů supersprintu OME 2020

Pro zlaté medaile si dospurtovali domácí Sergej Bočarnikov a Jevgenija Pavlovová z Ruska.

Jak se závodilo

Čeští muži vstoupili do závodu razantně. Všichni pěti ranami trefili na úvodní ze čtyř položek pět terčů! Adam Václavík vybíhal na trať sedmý, Tomáš Krupčík osmý a Vítězslav Hornig desátý! Pak se jejich cesty rozdělily. Adam Václavík po další položce už neopustil pódiové umístění, Tomáš Krupčík se pohyboval mezi pátou a devátou příčkou a Vítězslav Hornig v první polovině druhé desítky. A tak vlastně i proběhli cílem.

Adam Václavík (číslo 18) a Tomáš Krupčík (24) spolu na trati finále supersprintu

Natálie Jurčová v následujícím závodě žen byla jedinou českou finalistkou. Po dvou položkách se dokonce pohybovala na třetím místě, ale pak musela na trestné kolo… Do finiše ještě mířila ze 13. příčky, ale v závěru jí, bohužel, došly síly a skončila na 21. místě.

Natálii Jurčovou povzbuzovaly i Tereza Voborníková (zcela vlevo) a Anna Tkadlecová

Pohledem trenéra

Aleš Ligaun

„Výkony kluků a vlastně i Natky ve finále byly parádní. Adam dobře střílel, rychle dobíjel a na trati ukázal sílu. Přesto si myslím, že mohl bojovat klidně i o zlato, ale před finišem se nechal zavřít… Radost máme i tak velkou! Šampionát jsme zahájili medailí, a to je super. I když, upřímně, čekal jsem, že do finále postoupí ještě více našich závodníků, protože všichni, kteří tady startují, na to kvality mají.“

Pohledem Adama Václavíka

„To je najednou krásných pocitů! Příprava byla všelijaká, mistrovství světa se mi nepovedlo a rychle jsem se pakoval domů. Dnešní výkon a výsledek mi ukázaly, že ta práce má smysl. Je to pro mě opravdu velká úleva a nová krev do žil. S odstupem času vidím, že finiš jsem mohl zvládnout lépe… Díky klukům ze servisu jsem měl fakt výborné lyže, věřil jsem si, že Bočarnikova předjedu zleva, ale ještě mě stihl zavřít. Skoro jsem se zastavil a byl jsem rád, že jsem udržel náskok před Pidručným. Skalp mistra světa je každopádně cenný. A stříbro považuji za svůj největší úspěch. Jednoznačně.“

Týmová radost je nejvíc!

OME 2020, Minsk – Raubiči, supersprinty 26. února  

Výsledky závodu mužů

Analytické výsledky závodu mužů

Výsledky závodu žen

Analytické výsledky závodu žen

Ve finále supersprintu se neztratil ani junior Vítězslav Hornig

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný