Ve sprintech Otevřeného mistrovství Evropy se Češi srovnali ve čtvrté desítce

29. února, 2020

Nepříliš povedený sprint mají dnes za sebou čeští biatlonisté na Otevřeném mistrovství Evropy, které hostí běloruský areál v Raubiči u Minsku. Na desetikilometrové trati mužů obsadil Milan Žemlička 31. místo, Adam Václavík doběhl 32., Tomáš Krupčík 37., Vítězslav Hornig 51. a Mikuláš Karlík 92. ze 119 startujících. V kategorii žen skončila v závodě na 7,5 km 33. Natálie Jurčová, Tereza Vinklárková (na úvodním snímku) se umístila hned za ní jako 34.  a záda oběma z 35. pozice kryla Tereza Voborníková. Anna Tkadlecová byla klasifikována na 42. příčce mezi 104 startujícími.

V kategorii mužů byl nejlepší Rus Matvej Elisejev, mezi ženami nenašla přemožitelku  Elisabeth Hoegbergová ze Švédska.    

Boj Milana Žemličky – s tratí, soupeři i únavou

Jak se závodilo?

Milan Žemlička začal jednou chybou a po úvodní ležce běžel 67., po bezchybné stojce vybíhal do finiše ze 42. pozice. Dvanáctým časem v závěrečném okruhu se probil až na konečnou 31. pozici. Adama Václavík začal nulou a byl 21. v pořadí, dvě chyby vstoje jej seslaly na 33. příčku, ve finiši si ještě o jednoho soupeře předčil. Tomáš Krupčík potěšil sedmou nejrychlejší střelbou, ale na každé položce vždy jednou chyboval. V konci mu pak i došly síly a klesl z 30. na 37. místo.

Natálie Jurčová bojoval o nejlepší patnáctku. Neminula ani jeden terč, měla nejrychlejší střelbu mezi ženami, ovšem v závěrečném kole ztratila na nejrychlejší běžkyni více než 1:20 minuty. Neomylná na střelnici byla i juniorka Tereza Vinklárková, která doběhla hned za Natálií Jurčovou. Tereza Voborníková, druhá z juniorek na startu, minula dva terče vleže a byla průběžně 71., po stojce a jednom trestném kole jí patřila 51. příčka. V závěru dokázala zrychlit a zlepšila se o 16 míst na konečnou 35. pozici.      

Ukázkový sjezdový postoj Terezy Voborníkové

Pohledem trenéra

Aleš Ligaun

„Naši závodníci mají poměrně vyrovnané výsledky, ale o dvacet, třicet míst vzadu, než bychom si všichni představovali a na co nás tak trochu naladily i výkony v supersprintu. V noci tady napadla taková krupice, která hodně změnila podmínky. Kluci i holky měli velký problém vybrat správné lyže a jako ukazují běžecké časy, moc se jim to nepovedlo. Obyčejně sáhli vedle. Navíc je nepodržela ani střelba. Mluvím o Adamu Václavíkovi, Tomášovi Krupčíkovi, Mikuláši Karlíkovi, Tereze Voborníkové nebo Anně Tkadlecové. Střelby za dva, za tři nebo dokonce za pět, jsou ve sprintu moc. Věříme, že po stíhacích závodech budeme moci mluvit veseleji.“  

OME 2020, Minsk – Raubiči, 27. 2., závody ve sprintu

Výsledky závodu mužů na 10 km  

Analytické výsledky závodu mužů na 10 km  

Výsledky závodu žen na 7,5 km

Analytické výsledky závodu žen na 7,5 km

Tomáš Krupčík absolvuje na OME kompletní program

OME v Bělorusku vyvrcholí v neděli 1. 3. stíhacími závody. Muži startují v 10:30 hodin, ženy se vydají na trať ve 12:30 hodin.

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný