Adam Václavík zakončil Otevřené mistrovství Evropy 5. místem ve stíhacím závodě!

01. března, 2020

Do Otevřeného mistrovství Evropy v běloruském Raubiči u Minsku vstoupil Adam Václavík skvěle. V supersprintu vybojoval stříbro! Parádním výkonem pak evropský šampionát také zakončil. V nedělních stíhacích závodech na 12,5 km se zlepšil o 27 míst (!) a cílem projel na pátém místě, když během čtyř položek minul pouze jeden terč. Neztratil se ani Milan Žemlička, který si z 31. místa na startu polepšil na 28. v cíli. Naopak se nedařilo 55. Tomáš Krupčíkovi (devět chyb na střelnici) ani 57. Vítězslavu Hornigovi (osm netrefených terčů). V kategorii žen doběhla Anna Tkadlecová 31., když na trať vyrážela ze 42. pozice. Natálie Jurčová na 10 km dlouhé trati se čtyřmi položkami 35. v pořadí. Juniorky Tereza Vinklárková a Tereza Voborníková nestartovaly.

Závěrečný den šampionátu zcela opanovaly domácí závodníci. Mezi muži vyhrál Sergej Bočarnikov, v kategorii žen zaútočila na titul z 11. místa na startu bezchybně střílející Jelena Kručinkinová.

Adam Václavík na trati stíhacího závodu, ve kterém se zlepšil o 27 míst!

Jak se závodilo?

V neděli jako by to byl na trati jiný Adam Václavík než o den dříve ve sprintu. Jestliže v sobotu měl 28. běžecký čas a v závěrečném kole 25., tak ve stíhacím závodě byl na trati 11. nejrychlejší a v závěrečném kole dosáhl dokonce pátého času! Kde však pětadvacetiletý biatlonista zářil především, byla větrná střelnice. Minul pouze jeden z 19 terčů, a to při druhé ležce. Startovním polem postupoval neustále kupředu, postupně běžel 22., 16., 10., 4. … Jen na cílové čáře rozhodl fotofiniš ve prospěch Nora Andresena. Ze čtvrtého místa tak bylo páté, přesto krásné! Milan Žemlička možná neměl tolik sil na trati, ale i on zvládl střelbu. Minul vždy po jednom terči na obou stojkách. Dobře pak zafinišoval. Čtrnáctým nejrychlejším během dokázal předstihnout čtyři soupeře.

…až na konečné pátou příčku! Na snímku druhý zprava

Anna Tkadlecová podávala v průběhu celé stíhačky konstantní výkon (střelba 1-1-0-1) a krok za krokem se zlepšovala. Do finiše vybíhala z 28. pozice, ale ve vyrovnaném dojezdu nestačila na tři soupeřky. Natálie Jurčová běžela po bezchybné úvodní ležce dokonce 23., ovšem při následující položce minula tři terče a klesla až téměř na konec čtvrté desítky. V závěru dosáhla na 35. místo.

Milan Žemlička za ním Tomáš Krupčík ještě předtím, než je střelnice rozdělila

Pohledem Adama Václavíka

„Dát za jedna ve čtyřpoložkovém závodě, z toho mám opravdu radost. Závod mě ohromně bavil. Dnes jsem měl i více štěstí, sáhl jsem si totiž po lyžích s lepší strukturou než v sobotu a na trati to bylo od prvních metrů znát. Vezu si z Běloruska domů svoji první velkou „dospěláckou“ medaili a další umístění na širokém pódiu. Je to sice stále jenom Evropa, ale takové výsledky a výkony mi dodávají chuť a energii. Ukazují, že práce, kterou v přípravě děláme, má smysl. Na hodnocení sezóny je ještě brzy, ale určitě jsem oproti loňsku udělal pokrok. Stabilizoval jsem střelbu, bodoval ve Světovém poháru… a teď budu startovat doma v Novém městě na Moravě. A třeba konečně i ve Světovém poháru nebudu závodit v křeči a dokáži se uvolnit tak, jako se mi to už daří v IBU Cupu.“

OME 2020, Minsk – Raubiči, 1. 3., stíhací závody

Výsledky závodu mužů na 12,5 km 

Analytické výsledky závodu mužů na 12,5 km 

Výsledky závodu žen na 10 km

Analytické výsledky závodu žen na 10 km

Anna Tkadlecová dosáhla ve stíhacím závodě na 31. místo

Program IBU Cupu 2019/2020 vyvrcholí závěrečným VIII. kolem, které se odehraje na tratích OME v běloruském Raubiči u Minsku. Od středy do soboty jsou na programu dva závody ve sprintu a klání s hromadným startem pro 60 účastníků.

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný, Aleš Ligaun