Světový pohár v Novém Městě na Moravě 2020 – předzávodní přehled

04. března, 2020

Je před námi nejsmutnější Světový pohár v Novém Městě na Moravě. Po rozhodnutí Bezpečnostní rady státu se bude závodit před prázdnými tribunami Vysočina Areny. Fandit můžete alespoň na dálku u televizních obrazovek. Program závodů a další důležité informace shrnujeme v tomto článku.

Zároveň ještě jednou apelujeme na všechny fanoušky, aby se nepokoušeli dostat do Vysočina Areny, která je kompletně oplocena a uzavřena. To bude v tuto chvíli největší pomoc pro organizační tým.

Novinky v týmu

Už v pondělí se po tratích Vysočina Areny společně proháněli Ondřej Moravec a Michal Krčmář. Většina týmu přijela v pondělí večer, v úterý už muži i ženy absolvovali tréninky.

K týmu se po úspěšném Mistrovství Evropy v Raubiči ve středu připojil Adam Václavík, ženy páté místo nevyužijí. Členky B týmu pokračují na IBU Cupu v Bělorusku, juniorky čekají pohárové závody v německém Arberu. V případě nouze by trenéři povolali pro štafetu právě některou z mladých závodnic.

Na poslední závody v kariéře se chystá Michal Šlesingr, který už nebude s týmem pokračovat na sever.

Jeden z posledních tréninků Michala Šlesingra

V čem je Nové Město speciální?

  • Nové Město na Moravě je samozřejmě spojeno se skvělou diváckou kulisou, o kterou letos bohužel přijdeme.
  • Co se týká tratí, tak ty patří k těm náročnějším. Například velmi prudký výjezd nad tubusy závodníky pořádně prověří.
  • V prvním dnech navíc biatlonisté zápolili s rozbředlou a místy špinavou tratí. Pořadatelé však usilovně pracují na její úpravě. Pomoct by mělo i počasí, protože by konečně mělo začít mrznout. Šéf tratí Martin Holec je směrem k závodům poměrně optimistický.
  • Střelnice v Novém Městě na Moravě patří k velmi zrádným, prakticky pořád tu fouká.
  • Samotný areál se řadí k těm nejmodernějším na světě. Skvělé zázemí tu nachází závodníci, činovníci Mezinárodní biatlonové unie i novináři.
Vpředu jaro, vzadu sníh a na něm Evča s Makulou

Zaostřeno na…

Adam Václavík

  • čerstvý vicemistr Evropy z běloruského Raubiči

„Jsem rád, že jsem teď mohl strávit aspoň dva dny doma. Mrzí mě, že se v Novém Městě pojede bez diváků, moc jsem se těšil na tu atmosféru. Člověk se na to musí připravit. Bude to podobné IBU Cupu. Chtěl bych se udržet v tom režimu, který jsem měl nastavený v Bělorusku a kterými vyhovoval. Nesmím sám sebe dostat pod tlak a jet křečovitě. Pak z toho může být opět pěkný výsledek.

Nové Městě je pro mě nevyzpytatelné. Zažil jsem tu závody, které se mi povedly a naopak i ty, které se naprosto nepovedly. Střelnice je otevřená, vítr tu dělá hodně. Favorité se na ní často trápí. Souvisí to i s příjezdem. Jedete kus po stadion a musíte správně nastavit tempo. Často to svádí k přepálení. Trať je náročná, nad tubusy se člověk vydá hodně. Osobně se mi ale líbí, je zajímavá.“

Tubusy, poznávací znamení Nového Města

Lucie Charvátová

  • bronzová medailistka ve sprintu z letošního mistrovství světa

„Tuhle sezónu už teď můžu hodnotit jako tu nejlepší, kterou jsem zažila. Do dalších závodů můžu jít s klidem a pokusit se je užít. Musím ale říct, že sezóna už je hodně dlouhá. Tím, že jsem jela skoro všechny závody, cítím, že začínám být unavená. Na závody do Nového Města jsem se tentokrát tolik netěšila, jak tady nebudou diváci, bude to smutnější. Potom Kontiolahti na tom není o moc líp, navíc je to daleká cesta. Teď mi připadá, že jsem moc unavená na to, abych tohle všechno ještě zvládla.

Smutný pohled na prázdnou Vysočina Arenu

Doufám, že se trochu srovná trať v Novém Městě. O víkendu by mohla přimrznout. Na druhou stranu umělý sníh je rychlý a docela jede, i když je mokrý. Tratě se tolik nebojím. I loni, kdy se mi vůbec nedařilo, jsem tu zajela slušně. Musím se spíš vyvarovat chyb na střelnici, s tím jsem tady vždycky bojovala. Včera jsem se o tom přesvědčila na tréninku, nedařilo se mi. I v Anterselvě se mi vlastně povedly jen dvě položky, ty nejdůležitější. Konečně jsem měla taky štěstí. Vždycky jsem poslouchala: To byl kalibr, zase kalibr, máš smůlu. Teď můžu konečně říct, že jsem měla jednou štěstí.

V Novém Městě se závodí večer a musíte celý den čekat, než budete závodit nebo půjdete na trénink. Hodně se to táhne.“

Věřme, že Lucka vydoluje zbytky sil

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Novém Městě na Moravě

Muži

  • Michal Krčmář (10. místo, stíhací závod 2016 a hromadný start 2018)
  • Ondřej Moravec (4. místo, vytrvalostní závod a hromadný start 2013, hromadný start 2016)
  • Michal Šlesingr (5. místo, sprint 2015)
  • Jakub Štvrtecký (48. místo, sprint 2018)
  • Adam Václavík (86. místo, sprint 2018)

Ženy

  • Markéta Davidová (67. místo, sprint 2018)
  • Lucie Charvátová (29. místo, sprint 2018)
  • Jessica Jislová (premiéra v NMNM)
  • Eva Kristejn Puskarčíková (14. místo, stíhací závod 2015)
Servismani testují hlavně ve večerních hodinách, aby měli podobné podmínky, jako budou při závodech

Program závodů

5. 3. – 17:35 – sprint žen
6. 3. – 17:30 – sprint mužů
7. 3. – 14:00 – štafeta žen
7. 3. – 17:00 – štafeta mužů
8. 3. – 11:45 – hromadný start žen
8. 3. – 13:45 – hromadný start mužů

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík