České biatlonistky ve štafetě v NMNM chybovaly a dojely desáté

07. března, 2020

Českým biatlonistkám se zejména střelecky nepovedla štafeta Světového poháru v Novém Městě na Moravě. S bilancí 3+18 dojely desáté.

Report

Na prázdné tribuny ve Vysočina Areně dnes střídavě sněžilo a pršelo. Podmínky ještě znepříjemňoval nárazový vítr. Trenér žen Jiří Holubec tak mrzl na střelnici a bohužel ho nezahřály ani výkony českých biatlonistek.

Byť Jessica Jislová nezačala špatně. Po ležce už se zvedala, když si všimla jednoho nesestřeleného terč. Úspěšně dobila, stejně jako dvakrát na stojce. Díky velmi slušnému běhu se v závěrečném kole dostala z 12. příčky na 8.

Jess byla z Češek nejpřesnější

Markéta Davidová poté atakovala medailové příčky. K čisté ležce ovšem přidala trestné kolo po střelbě vestoje. Díky nejrychlejšímu běžeckému času ale udržela osmou příčku.

Makula měla na trati podporu

Na rozdíl od mistrovství světa se Lucie Charvátová nedokázala vyvarovat trestného kola. Poprvé ho navštívila po ležce, když při dobíjení natřikrát minula. Druhé trestné kolo následovalo po stojce. I Charvátová si pomohla dobrým během, měla pátý čas, a předávala jako desátá.

I Lucka běžela dobře

Finišmanka Eva Kristejn Puskarčíková sice nemusela na trestné kolo, ale využila všechny náhradní náboje a na velký posun vpředu to nebylo. V posledním kole však skvěle vystupňovala tempo a až fotofiniš rozhodl o tom, že těsně prohrála bitvu o devátou příčku se Švýcarkou Häckiovou.

Evča těsně před svým startem

Posedmé v řadě zvítězily Norky, které byly mezi třemi štafetami bez trestného kola. Stupně vítězů doplnily Francouzky a Němky.

Co to znamená?

Malý křišťálový glóbus za štafety už dříve získaly Norky, za nimi figurují Švýcarky a Němky. Českým biatlonistkám patří osmé místo. V Poháru národů dál v poklidu hlídají desátou příčku, navíc se na 21 bodů přiblížily devátým Rakušankám.

Mixzóna

Markéta Davidová: „Jsme na to čtyři a je potřeba, když jedna chybuje, aby ty další už nechybovaly. A bohužel, já jsem na sebe fakt naštvaná, že jsem to nezvládla. Fakt mě to mrzí. Chtěla bych se tam vrátit a udělat to jinak. Byly to rány dole, hlídám si to, protože většina mých chyb je nahoře, že to přejedu. Tady jsem si to bohužel tak hlídala, až jsem na ten terč nedojela. Udělala jsem to trochu jinak, než to dělám normálně. Snažila jsem se rány hlídat a možná to bylo víc na škodu.“

Lucie Charvátová: „Samozřejmě si vyčítám, že jsem si s podmínkami měla poradit líp. Bylo to zajímavé, protože podmínky jsou opravdu těžké, na tom trestném kole jsme neskončily samy. Vítr tady je těžko odhadnutelný, do toho něco padá. Ležka mě mrzí, nedobít jednu ránu na tři pokusy, to je velká chyba, to jsem ani nechtěla věřit, že se mi to nepovedlo. Tam jsem odjížděla úplně na dně a říkala si to ne. Dvakrát většinou do stejné řeky nevstoupíš a už jsem se nechtěla vidět znova na tom trestném kole, a co se nestalo, byla jsem tam znova, aniž bych vůbec chtěla.“

Eva Kristejn Puskarčíková: „Podmínky byly na střelnici docela náročné. Mrzí mě, že jsem dobíjela tolik, ještě by se to bývalo dalo o něco stáhnout, ale bohužel, nevyužila jsem šanci. A ještě mě do cíle dojela o špičku prstu Lena Häckiová. Doufala jsem, že mě nechytne, ale ona je lepší sprinterka a síly našla do cíle. Možná trošku využila toho vakua za mnou.“

Výsledkový servis

Příští závod

Ještě dnes v 17:00 se v Novém Městě jede štafeta mužů, která bude posledním závodem v kariéře Michala Šlesingra.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík