Mezinárodní charakter i novinky na SCM Open v Jablonci nad Nisou

09. března, 2020

Světový pohár ve Vysočina Areně i nečekané trable, které jej v souvislosti s koronavirem provázely, upozadily dění na domácí sportovní scéně. Špatné sněhové podmínky neumožnily na přelomu února a března uspořádat závody SCM Open v Jilemnici ani v náhradní variantě Letohradu. Nejlepší závodníci a závodnice dorosteneckých a juniorských kategorií se tak sešli v Jablonci nad Nisou.

Poděkování

„Naše poděkování patří klubu SKP Kornspitz a jmenovitě Janu Matoušovi za vstřícný přístup,“ říká vděčně ředitel soutěží Českého poháru dorostu a dospělých Vlastimil Vávra. „Moc si toho vážíme.“ V mládežnických kategoriích měly klání SCM Open letos poprvé charakter závodů Českého poháru.

Vysoká úroveň i mezinárodních punc

Na programu byly závody ve sprintu a sprinty se štafetovou střelbou. „Sněhové podmínky této zimy jsou kritické, ale my jsme byli opravdu moc rádi, že jsme mohli závodit. Díky práci výpočtářů a možnosti nasadit čipy se výrazně zvedla i úroveň závodů, které navíc měly mezinárodní punc.“

Do Jablonce nad Nisou totiž přijela i početná skupina polských dorostenců a juniorů. „Myslím, že naši severní sousedé byli v Jablonci spokojení. Chválili nejen samotnou možnost si zazávodit, v Polsku byly závody zrušené, ale ocenili i organizaci a sportovní úroveň,“ podotkl Vlastimil Vávra.

Zajímavá novinka

Zajímavou novinkou byl štafetový závod jednotlivců resp. sprint se štafetovou střelbou. „Byl to nápad Honzy Matouše,“ zdůraznil ředitel soutěží D+D. Vždyť počet závodů s dobíjením neustále stoupá. Vedle klasických štafet jsou tu mixy, přibyly singly a supersprinty. „A tyto závody tvoří i významný podíl v zisku medailí na vrcholných akcích.“

Diskvalifikace versus koncentrace

Závodilo se na 1600 metrů dlouhé okruhu se specifickými průjezdy přes střelnici. „Ne každý sportovec to zvládl, špatně počítal, a proto došlo k nejedné diskvalifikaci,“ vysvětlil Vlastimil Vávra. „Líbil se mi názor jednoho z polských trenérů, který řekl: Kdo se nekoncentruje na trati, nemůže se koncentrovat ani při střelbě.“      

O nominace

Nejlepší dorostenci a junioři byli nominováni na Junior IBU Cup do Arberu, o jehož výsledcích jsme Vás na biatlon.cz informovali, a poté na Otevřený evropský juniorský šampionát do Hochfilzenu.

V. kolo ČP: rozhodnutí ve středu

Domácí kalendář má na programu ještě V. kolo Českého poháru D+D. Kde se uskuteční, zdali v Harrachově nebo v NMNM se rozhodne ve středu odpoledne.

Výsledky SCM Open 2020  

Tomáš Hermann

Foto: Jan Matouš