Nové Město v kostce: Loučící se Šlesingr, prázdné tribuny a úspěšné sprinty

09. března, 2020

Celý biatlonový svět se těšil na fantastickou kulisu, kterou umí vytvořit jen fanoušci v Novém Městě na Moravě. Michala Šlesingra zase měla čekat velkolepá rozlučka. Po rozhodnutí Bezpečnostní rady státu však zůstala Vysočina Arena zavřená. O to srdečnější a vroucnější podpory se závodníkům dostalo od dobrovolníků a fanoušků za plotem.

Příběh z Nového Města

V pondělí ráno zastihla všechny zpráva o tom, že Světový pohár v Novém Městě na Moravě bude kvůli riziku nakažení koronavirem bez diváků. Ve Vysočina Areně okamžitě zavládla pochmurná atmosféra. Michal Krčmář a Ondřej Moravec, kteří dorazili do areálu s předstihem, to vydýchávali během společného tréninku. Pořád tomu nechtěli věřit, doufali ve zvrat.

Ten nepřišel. První závod bez diváků byl smutný a zvláštní. Trenér Jiří Holubec ani nepostřehl, že už se odstartovalo, což je všeříkající. Brzy si ale jeho pozornost získala Markéta Davidová, která po parádním běžeckém i střeleckém výkonu slavila bronz. I když slavila… Pocity z úspěchu před prázdnými tribunami byly smíšené.

Radost z medaile ale přišla

Úplně bez podpory fanoušků ale biatlonisté nezůstali. Na některých místech se za ploty utvořily hloučky těch nejoddanějších. Zvlášť skupinka pod cílovým stoupáním byla hodně slyšet, což ocenily i české reprezentantky.

V tomhle museli fanoušci stát. Dobrovolníci na další dny nanosili na tato místa palety

Davidová iniciovala akci s názvem: Kartičky pro fanoušky. Závodníci ještě večer podepsali desítky kartiček a členové týmu spolu s organizátory je šli rozdávat těm, kteří dlouhé hodiny stáli v bažině a neúnavně povzbuzovali všechny projíždějící biatlonisty.

Fanoušky „v bažině“ poté potěšil i Michal Krčmář, který ve sprintu po heroickém výkonu v závěrečném kole obsadil čtvrtou příčku. Velké uznání zasloužil i Jakub Štvrtecký, který po pádu i s náhradní zbraní vyčistil stojku a obsadil 31. místo.

Sobotní štafety vypadaly z českého pohledu velmi slibně, pak ale přišly chyby na střelnici. Hlavní pozornost však byla směřována na Michala Šlesingra, který absolvoval poslední závod v kariéře. Bylo velmi sympatické, když vítězní Norové v čele s Johannesem Thingnesem Bøm po medailovém ceremoniálu zůstali na placu a sledovali fragmenty z kariéry biatlonové legendy, jak nazval na sociálních sítích Šlesingra Martin Fourcade.

Šampus nesměl chybět

Český reprezentant nebyl ochuzen o krásnou rozlučku, během které ho všichni obestoupili a zazpívali Jiřím Ludvíkem speciálně upravenou píseň C’est la vie.

Tečku za Světovým pohárem na Vysočině udělaly hromadné starty, mezi kterými Michal Šlesingr překvapil fanoušky v „bažině“ a přišel jim osobně poděkovat. Dycky biatlon, dycky fanoušci a dycky Boušek.

Nemělo by vám uniknout

  • Markéta Davidová posedmé ve Světovém poháru vystoupala na stupně vítězů a z toho počtvrté získala bronz.
  • Čtvrté místo Michala Krčmáře ve sprintu je jeho druhým nejlepším výsledkem v kariéře ve Světovém poháru (ZOH v Pchjongčchangu byly mimo SP).
  • Krčmář se zároveň postaral o nejlepší individuální výsledek českých mužů v sezóně. Dosud jím bylo jeho deváté místo v hromadném startu v Oberhofu.
  • Jakub Štvrtecký byl i přes pád ve sprintu 31. a pošesté v kariéře a v sezóně bodoval.
  • Ondřej Moravec ve štafetě vyhrál svůj úsek, když byl o desetinu lepší než Slovinec Fak.
  • České ženy skončily v hodnocení štafet osmé, muži devátí.
  • Markéta Davidová, Jessica Jislová, Michal Krčmář, Michal Šlesingr a Jakub Štvrtecký nevynechali ani jednu ze šesti štafet.
A mám to za sebou

Očima trenérů

Zdeněk Vítek: „Když vezmu sportovní stránku, tak myslím, že první půlka se nám povedla, a to doslova první půlka. Ve sprintu to vytáhl výborný výsledek Bimba, vydařila se i první polovina štafety. Od té doby to s námi šlo trochu z kopce, i když střelba v masáku špatná nebyla a řekl bych, že nás úplně nepodržely lyže. Co se týká chybějících diváků, tak to bylo smutné. I na Českém poháru je víc lidí.“

Takhle to viděl Bleky

Jiří Holubec: „Máme medaili, což je vždycky příjemné. Další výsledky jsme si ale odstřelili, především ve štafetě. V masáku nám zase nepomohly lyže. Makula to měla perfektně rozjeté a kdyby měla dobré lyže, tak se se soupeřkami vpředu v pohodě klouzala. Když už vidíte, že to nejede, tak jde všechno do kytek. Psychika, síla, všechno. Není šance. Klesala by i s nulami. Myslím si, že Makula tu měla výbornou formu. Při štafetě byla naštvaná sama na sebe, že rány brzy spouštěla. Zkouší teď rychleji střílet. Fanoušci strašně chyběli, každému. Sportovcům, trenérům a samozřejmě pořadatelům. Udělali tady strašný kus práce, všechno připravili a přišlo to vniveč. Mrzí to.“

Kdyby snad někdo nevěděl, který tým Jiřík trénuje

Fotofiniš

Petr Slavík měl strach z toho, jak se budou fotit závody bez fanoušků. Nakonec se toho zhostil velmi dobře, byť zaplněné tribuny Vysočina Areny by samozřejmě fotil raději.

Krásná a smutná fotka zároveň
Tady jedna veselejší. Týmovky my rádi
Když necháte na trati úplně všechno
Král Nového Města na Moravě
Tohle jsou naši hrdinové
Jasné poselství: Boušku, děkujeme!

Fotogalerie ze všech závodů

Další plán

Bezprostředně po závodech v Novém Městě na Moravě nasedli trenéři a servismani do aut a vydali se na den a půl trvající cestu do Finska. Závodníci za nimi přiletí. Světový pohár v Kontiolahti odstartuje ve čtvrtek sprintem mužů.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík