Biatlon versus koronavirus. Jak to vidí lékař českého týmu?

10. března, 2020

Koronavirus v posledních týdnech dramaticky zasahuje do prostředí sportu a biatlon není výjimkou. Bezpečnostní rada státu rozhodla o tom, že Světový pohár v Novém Městě na Moravě bude bez diváků a pokud budou v Norsku konzistentní, tak po lyžařských závodech na Holmenkollenu sáhnou po stejném opatření i u těch biatlonových. Jak se na aktuální situaci dívá lékař české reprezentace profesor Libor Vítek?

„Je to těžké, pro oba názory (závody s diváky či bez diváků) jsou argumenty. Pravdou je, že to, co se kolem koronaviru děje, je velmi pravděpodobně přehnané. Hysterie nabírá enormních rozměrů. Velmi podobné zdravotní problémy se tu vyskytují po celou zimu s chřipkou a nikdo to neřeší,“ zamýšlí se Vítek.

A dává příklad: „Před dvěma lety zemřelo ve Spojených státech 79 tisíc lidí na chřipku. Kdyby tam zemřelo tolik lidí na koronavirus, tak je tam nouzový stav. Je to nepoměr, čímž to nechci zlehčovat. Kdyby se státní orgány řídily stejnými pravidly pro všechny zdravotní problémy, které tu máme, tak budeme zaprvé super zdraví a zadruhé by nám nestačily prostředky.“

I Libor Vítek v Novém Městě na Moravě smutně sledoval prázdné tribuny „Je určitě dobře mít preventivní opatření. Na druhou stranu, pokud bychom měli být důslední, musely by se utnout všechny veřejné akce, koncerty, divadla. Byl jsem teď ve Stavovském divadle, na jednom místě bylo 1000 lidí a ti si tam pokašlávali. Muselo by se všechno zavřít a to se neděje.“

Bezpečnostní rada státu právě dnes dopoledne zakázala hromadné akce nad 100 účastníků, na což Český svaz biatlonu zareagoval zrušením všech zbývajících soutěží této sezóny.

Podle uznávaného hepatologa je největším problémem neznalost infekce a také to, že nikdo neví, jakých nabere rozměrů. „Když se řekne HIV infekce, tak se nikdo nebojí, protože se nás to netýká. Ale tohle se nás týká,“ doplňuje Vítek.

Během rozhovoru opakuje, že nechce současnou situaci zlehčovat. „Možná je to závažné, nevím. Ale v tuhle chvíli to neodpovídá těm opatřením, které máme. Tohle je můj názor a podobně to vidí i mí kolegové, se kterými se bavím.“

Pořadatelé ve finském Kontiolahti zatím zvou fanoušky na Kaisu Mäkäräinenovou a další hvězdy. V norském Oslu o víkendu probíhaly lyžařské Světové poháru se zavřenými tribunami, byť davy diváků se do areálu stejně dostaly. Rozhodnutí ohledně finálového podniku biatlonistů zatím nepadlo.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík