V rakouském Hochfilzenu startuje evropský šampionát juniorů

10. března, 2020

Po světovém šampionátu v Lenzerheide na přelomu ledna a února mají před sebou junioři a juniorky druhý z vrcholů sezóny. Rakouský Hochfilzen hostí ve dnech 10. – 15. března Otevřené mistrovství Evropy juniorů (OMEJ) 2020. Na programu šampionátu jsou vytrvalostní závody, smíšené štafety – singly a mixy, sprinty a stíhací závody. Mezi více než 200 účastníky bude i 12 českých nadějí trenérů Michaela Málka a Aleše Lejska.

Dorostenec Jonáš Mareček je příjemným překvapením sezóny. Mezi juniory se již opakovaně prosadil do elitní desítky. Naposledy doběhl sedmý minulý týden v supersprintu Junior IBU Cupu

Česká nominace na OMEJ 2020

Juniorky: Karolína Dusilová (SKP Kornspitz), Tereza Jandová (dorostenka – SKP Kornspitz), Klára Polednová (SK NMNM), Petra Suchá (SKP Kornspitz), Tereza Vinklárková (Letohrad), Tereza Voborníková (Jilemnice)
Junioři: Vítězslav Hornig (Jilemnice), Mikuláš Karlík (Letohrad), Jakub Kocián (Jilemnice), Ondřej Mánek (dorostenec – SKP Kornspitz), Jonáš Mareček (dorostenec – SK NMNM), Tomáš Mikyska (Letohrad)

Juniorky Tereza Voborníková a Klára Polednová během úterního tréninku. Tereza Voborníková má už za sebou i zkušenost ve Světovém poháru

Pohledem trenérů

Michael Málek – junioři

“Tratě jsou tady náročné nejen profilem, ale také sněhovými podmínkami. Když jsme do Hochfilzenu přijeli, byl sníh mokrý. Teď je mokrý, ale navíc do stopy napadalo velké množství čerstvého sněhu. Taková vata, která není vůbec skluzná. Bude to pro všechny opravdu hodně těžké. Přestože v Poháru národů držíme třetí místo, jakákoliv umístění se těžko predikují. Každopádně průnik do elitní desítky by pro starší kluky byl známkou vysoké kvality. A pokud mladí skončí v první třetině startovního pole, bude to pro ně totéž. Zkrátka bude platit jako vždy: rychle běžet a přesně střílet ;-).”

Aleš Lejsek – juniorky

“Základem je, že holky jsou zdravé. Současně si myslím, že jsou i dobře připravené. Dnes udělaly poslední kvalitní trénink, s dobrou střelbou a poznaly, že se ve středu nemají čeho bát. Věřím, že prodají to, na co celý rok trénovaly.”

PROGRAM OMEJ 2020, Hochfilzen, 10. – 15. března

Středa 11. 3.

10:00 – vytrvalostní závod juniorů na 15 km

13:30 – vytrvalostní závod juniorek na 12,5 km

Čtvrtek 12. 3.

10:00 – smíšené štafety – singly

12:00 – smíšené štafety – mixy

Sobota 14. 3.

10:00 – sprint juniorů na 10 km

13:30 – sprint juniorek na 7,5 km

Neděle 15. 3.

10:00 – stíhací závod juniorů na 12,5 km

12:00 – stíhací závod juniorek na 10 km

Nepříznivé počasí přidělává práci i servismanům Milanu Faltusovi (vpředu) a Jiřímu Novotnému. Do práce se tak zapojila i trenérka Kamila Jiroutek Rajdlová (vzadu)

Startovní listina vytrvalostního závodu juniorů

Startovní čísla českých juniorů: 22 – Tomáš Mikyska, 47 – Mikuláš Karlík, 55 – Vítězslav Hornig, 87 – Jonáš Mareček, 99 – Ondřej Mánek, 109 – Jakub Kocián

Startovní listina vytrvalostního závodu juniorek

Startovní čísla českých juniorek: 2 – Tereza Vinklárková, 7 – Petra Suchá, 39 – Tereza Voborníková, 51 – Klára Polednová, 73 – Karolína Dusilová, 85 – Tereza Jandová

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný