Světový pohár v Kontiolahti 2020 – předzávodní přehled

11. března, 2020

Světový pohár se po sezónní odmlce vrací do finského Kontiolahti, kde se zpravidla daří Ondřeji Moravcovi. Letos bude mít možná na případný úspěch více pokusů. Finálové závody v Oslu jsou kvůli koronaviru v ohrožení a na stole je i varianta se setrváním ve Finsku.

Novinky v týmu

Realizační tým odjel do Finska hned po závodech v Novém Městě na Moravě. Závodníci přiletěli v úterý, kdy už absolvovali první tréninky. „Chčije a chčije“, popsal Zdeněk Vítek filmovou hláškou, jaké počasí biatlonisty v Kontiolahti přivítalo. Pořadatelé však mají dostatečné zásoby sněhu, o víkendu by navíc měly teploty klesnout až k minus 10. Dá se očekávat zledovatělá trať.

Michala Šlesingra, který se v Novém Městě rozloučil s kariérou, nahradil Tomáš Krupčík. Jinak zůstávají sestavy neměnné, ženy tak odcestovaly i na sever ve čtyřech.

Vítáme Křupase zpátky ve Světovém poháru

V čem je Kontiolahti speciální?

  • Závodí se prakticky doma u Kaisy Mäkäräinenové. Ta bydlí v Joensuu, hlavním městě provincie Severní Karélie, odkud je to do biatlonového areálu jen 14 kilometrů.
  • Stadion se nachází pouze ve 120 metrech nad mořem, na břehu jezera Höytiäinen. Kolem jsou lesy, lesy a lesy.
Příroda v Kontiolahti
  • Na tribunách, které pojmou až 15 000 lidí, mívají převahu ruští fanoušci, kteří to mají do Finska kousek.
  • Trať patří mezi ty vůbec nejnáročnější, výmluvný je název jednoho stoupání: „Zeď“.
  • Střelnice je osázená terči finské značky Kurvinen a často na ní biatlonisty zlobí vítr.
V reálu je to ještě prudší

Zaostřeno na…

Ondřej Moravec

  • v Kontiolahti čtyřikrát na stupních vítězů v individuálních závodech, na MS 2015 byl členem zlaté smíšené štafety

„Asi neexistuje místo, kde bych měl tak dobré výsledky. Na druhou stranu včera na tréninku tu pršelo, sníh byl strašný. Ale počasí by se mělo umoudřit. Na střelnici foukalo, ale šlo mi to. Nemám to tu úplně v lásce, byť výsledky tu mám dobré. Straší tu kopce, ale trať mi docela sedí. Za předpokladu, že bude sníh, který aspoň trochu pojede, bych měl být schopen udělat celkem slušný výsledek. Střelnice tu bývá většinou těžká, ale to mi hraje do karet. Většinou s tím dokážu bojovat.

V Kontiolahti to bude před diváky

Jsou tu terče Kurvinen, které se sklápí normálně a na kterých jsem vyrostl v Letohradě. I tohle pro mě při střelbě hraje roli. Vidíte padat terče, to pro mě byl na tréninku balzám na duši. Jsou dvě firmy, které dělají terče. Terče HoRa se zaklapávají zboku, jsou kompletně elektronické. Pak je právě Kurvinen, kde terč padá. Je to taky elektronika, ale zásah probíhá na mechanickém principu. Je třeba určitá síla, aby ten terč spadl. U HoRy není rozdíl, jestli je to kalibr nahoře nebo dole. U Kurvinenu je, při kalibru dole kulka terč většinou nepřetlačí. Myslím si, že terče Kurvinen jsou spravedlivější.“

Tyhle terče Ondra rád

Jessica Jislová

  • v Kontiolahti čtvrtá na dorosteneckém MS 2012

„Na juniorské závody si pamatuji, ale jinak mám Kontiolahti spíš spojené s tím, že je tu ošklivo, fouká nebo je zima. I přesto to tady mám docela ráda, ani nevím proč. Na druhou stranu, když se tu udělá hezky, je to super. Areál je na konci světa, máte tu klid, nic vás neruší. Je tady strašně dlouhý stadion a než se jím člověk prokouše, tak to trvá. Pak když potkáte kopec, tak je extrémně prudký a dlouhý. Je to tu taková houpačka. Tím, jak je tu těžká střelnice, tak je tu při dobré střelbě o to větší šance na dobrý výsledek.

Připadá mi, že se teprve rozjíždím. Přes Vánoce a pak na Pokljuce jsem byla nemocná, takže jsem začínala úplně od znova. Nejsem tak unavená jako holky, které jely o hodně víc závodů než já. Doufám, že budu mít možnost závodit ještě v Oslu, že to nezruší. Ráda bych ještě něco zajela.“

Ve štafetě v Novém Městě ukázala Jess slibnou formu

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Kontiolahti

Muži

  • Michal Krčmář (8. místo, hromadný start 2018)
  • Tomáš Krupčík (26. místo, vytrvalostní závod 2015)
  • Ondřej Moravec (2. místo, hromadný start 2015 a sprint 2017)
  • Jakub Štvrtecký (premiéra)
  • Adam Václavík (44. místo, sprint 2018)

Ženy

  • Markéta Davidová (premiéra)
  • Lucie Charvátová (34. místo, stíhací závod 2017)
  • Jessica Jislová (22. místo, sprint 2018)
  • Eva Kristejn Puskarčíková (24. místo, vytrvalostní závod 2015)

Program závodů

12. 3. – 15:30 – sprint mužů
13. 3. – 15:30 – sprint žen
14. 3. – 13:45 – stíhací závod mužů
14. 3. – 15:45 – stíhací závod žen
15. 3. – 13:15 – smíšené dvojice
15. 3. – 15:15 – smíšená štafeta

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík