Ve vytrvalostním závodě juniorek OMEJ 2020 4. Tereza Voborníková a 9. Klára Polednová

11. března, 2020

Jestliže tři čeští junioři doběhli ve vytrvalostních závodech OMEJ v Hochfilzenu do 12. místa, tak čtyři juniorky skončily mezi nejlepšími 16! Tereza Voborníková vybojovala nepopulární 4. příčku, Klára Polednová doběhla 9., Petra Suchá 11. a Tereza Vinklárková obsadila 16. místo. Neztratila se ani dorostenka Tereza Jandová, jež skončila 32., Karolína Dusilová byla klasifikována na 45. místě. Vyhrála domácí Anna Gandlerová, jež střílela bezchybně.

Jak se závodilo?

Češky byly vidět v průběhu celého vytrvalostního závodu. Petra Suchá (startovní číslo 7) atakovala ještě před závěrečnou stojkou medailové pozice. Tereza Voborníková po dvou položkách vedla. A Klára Polednová mířila mezi elitní šestku. Každá ale „vyrobila“ nějakou tu chybu navíc. Konečné 9. a 11. místo ukazují, že české juniorky umí! To potvrdila 3. nejlepším během Tereza Vinklárková nebo 4. nejrychlejší střelbou Karolína Dusilová.

Tereza Voborníková běžela tak rychle, že nebyla na trati skoro vidět 🙂

Pohledem trenéra Aleše Lejska

„Dnes to byl výborný výkon od celého týmu. Čtyři holky doběhly do 16. místa, to mi přejde až neuvěřitelné! Terka Voborníková rozjela závod na medaili a po dvou položkách byla ve vedení. Bohužel tři chyby na druhé ležce znamenaly propad až do druhé desítky. Myslím, že to bylo špatnou polohou, protože všechny rány měla téměř v jednom místě, ale na hraně terče. Obdivuhodně se ale zkoncentrovala a poslední položku opět vynulovala. Když si k jejímu výkonu přidám čtvrtý nejlepší běh, podala na juniorku prvním rokem obdivuhodný výkon. Jsem přesvědčený, že v jejím podání se dočkáme ještě velkých věcí! Klára Polednová a Petra Suchá mají za sebou životní závody. Klára trefila 19 ranami všechny terče, až ta dvacátá mířila těsně vedle. Byla to psychická rána v situaci, v jaké ve své kariéře ještě nebyla. Myslím, že získala hodně zkušeností a umístění v Top Ten navrch. Také Petra začala excelentně a po třech položkách byl ještě průběžně třetí, ovšem s úbytkem sil přišly i chyby. Škoda, ale i tak je 11. místo úspěchem. Terka Vinklárková má na kontě celkem pět chyby a také jednu nepovedenou položku. Při druhé ležce minula tři terče. Třetím běžeckým časem ukázala, že je dobře připravena na přechod do kategorie žen. Svoji perspektivu naznačila i dorostenka Tereza Jandová.“

Klára Polednová na cestě za svým zatím největším úspěchem

OMEJ 2020, Hochfilzen – Rakousko, vytrvalostní závody 11. 3.       

Výsledky závodu juniorek na 12,5 km

Analytické výsledky závodu juniorek na 12,5 km

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný