Vítězslav Hornig nepřestává udivovat. Dnes 2. ve sprintu OMEJ, Tomáš Mikyska osmý

12. března, 2020

Vítězslav Hornig závodí na Otevřeném juniorském mistrovství Evropy stále ve velkém stylu. Po středečním triumfu ve vytrvalostním závodě vybojoval dnes stříbro ve sprintu! A v rakouském Hochfilzenu opět uspěl i český tým. Tomáš Mikyska dosáhl na osmé místo a Mikuláš Karlík doběhl 12. v pořadí! Ostatní trochu doplatili na zhoršující se podmínky nebo vlastní nepozornost. Jonáš Mareček skončil 34., Jakub Kocián 43. a Ondřej Mánek byl klasifikován na 57. pozici. Všichni tak postoupili do nedělních stíhacích závodů. Po bezchybné střelbě vyhrál Aleš Císař ze Slovinska.

Jak se závodilo?

Ráno byla trať umrzlá, ale s přibývajícím časem měkla a zpomalovala se, jak potvrdil trenér českých juniorů Michael Málek. A Vítězslav Hornig dokázal nižšího startovního čísla 12 využít. Po úvodní ležce byl 3., a totéž platilo i po stojce, přestože v ní jeden terč minul. Třetí nejlepší běžecký čas v závěrečném okruhu jej vynesl ke stříbru. Tomáše Mikysku (číslo 50) lze zařadit do skupiny smolařů, závod už absolvoval na odměklé trati. Ještě před finišem se držel na šestém místě, ale v posledním kole byli rychlejší soupeři s nižšími startovními čísly (Němec Riethmueller 15 a Rus Šerochvostov 17). Mikuláš Karlík začal excelentní nulou a držel se na druhém místě, jen sedm sekund za vedoucím Hartwegem se Švýcarska, později bronzovým medailistou. Ovšem tři chyby vstoje znamenaly konec nadějí. Dobrým finišem se posunul ještě ze 17. na konečné 12. místo. Zcela jiný příběh napsal Jakub Kocián. Bezchybně zvládl ležku a byl 10., svým způsobem zvládl bezchybně i stojku… jenže střílel na sousední stav. Pět trestných kol jej probudilo ze snu o elitní desítce. Dorostenci Jonáš Mareček a Ondřej Mánek doplatili na vyšší startovní čísla, se kterými neměli naději uspět.

Stříbrná stojka

Kolem OMEJ obchází také hrozba šíření koronaviru. Bude se v Hochfilzenu o víkendu závodit? Dnes už dějiště šampionátu opustil Čechoameričan Václav Červenka, který musel kvůli uzavření hranic mezi USA a EU narychlo odcestovat domů.

Pohledem trenéra Michaela Málka

„Ráno mrzlo, ještě v průběhu nástřelu byla v areálu mlha, ale vzápětí začaly úřadovat sluneční paprsky. Rychlá tvrdá stopa se před očima měnila v hlubokou břečku. Kdo měl startovní číslo nad 40, byl už odsouzen prohrát. Závod tak určitě nebyl spravedlivý. Víťa ukázal, že na šampionátu je v optimální formě. Cením si výkonů i ostatních kluků. Možná bych u každého nalezl drobnosti, které mohu vytknout, ovšem převládá u mě radost z celkového projevu našeho týmu. Kluci byli opět silní.  Zastavím se jen u Kuby Kocián, který bohužel střílel na vedlejší stav. Když odjížděl ze střelnice, chybu zaregistroval a zamířil na pět trestných kol. Tím si zachránil účast ve stíhacím závodě. Otázkou ale zůstává pokračování šampionátu.“         

Druhý závod a druhá medaile pro Vítězslava Horniga

Pohledem Vítězslava Horniga

„Na mé straně bylo ve sprintu především štěstí, a to už při losu. Běžel jsem hned v úvodu, kdy trať byla první dvě kola ještě ve slušném stavu, než se začala hodně zpomalovat a bořit. Proto jsem třeba v závěru předběhl Niklase Hartwega, který střílel bezchybně, ale měl číslo 40. Za sebe mám radost, jak jsem si rozložil síly a že jsem ještě v závěru dokázal zrychlit. Na lyžích se teď cítím opravdu dobře, a taky, a to bylo další štěstí, nám kluci ze servisu opět připravili skvělou mázu. Díky! Taky jsem si potvrdil, že opravdu umím střílet. Po únorové krizi je to pro mě velká úleva. Další závody máme mít v sobotu, tak uvidím, jak po dvou náročných závodech zregeneruji. I když v tuto chvíli ještě netušíme, zdali se bude vůbec závodit.“        

OMEJ 2020, Hochfilzen – Rakousko,sprinty, 12. 3.       

Výsledky sprintu juniorů na 10 km

Analytické výsledky sprintu juniorů na 10 km

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný