Markéta Davidová vybojovala v posledním sprintu sezóny páté místo

13. března, 2020

Markétě Davidové v této sezóně sprinty jdou. Třikrát v nich brala bronz a při dnešní derniéře ve finském Kontiolahti skončila pátá. Bodovala i 23. Lucie Charvátová.

Report

V Kontiolahti se dnes změnily podmínky. Teplota klesla pod nulu, začalo sněžit a také pořádně pofukovat. Čistě dnes odstřílely jen tři biatlonistky.

Po úvodní střelbě držela čistá Markéta Davidová třetí místo, po jedné chybě vestoje byla čtvrtá. V posledním kole už ale nenašla síly na medailový atak a naopak klesla na páté místo. I tak jde o její pátý nejlepší výsledek v sezóně.

Dojezd české reprezentantky

Davidové patřil 12. běžecký čas, jen o čtyři sekundy pomalejší byla Lucie Charvátová (15. čas). Při ležce ovšem minula poslední terč a další dvě chyby přidala na stojce. I tak se její bodové konto slušně rozrostlo, obsadila totiž 23. příčku.

Fanoušci se opět mohli dívat jen přes plot

Čtyři desetiny dělily od bodů 41. Jessicu Jislovou, kterou mohly mrzet dvě chyby vestoje. Eva Kristejn Puskarčíková nasbírala tři chyby, navíc na střelnici strávila dost času a skončila 58. I ona se však kvalifikovala do sobotní stíhačky.

Závod patřil Němkám. Denise Herrmannová zvítězila o 20 sekund před Franziskou Preußovou, obě udělaly po jedné chybě. Bronz bere i přes dvě chyby Tiril Eckhoffová.

Šest nejlepších závodnic dnešního sprintu

Co to znamená?

Denise Herrmannová získala malý křišťálový glóbus za sprinty, Markéta Davidová obsadila v této disciplíně osmé místo. V celkovém pořadí stále vede Dorothea Wiererová, po odpočtu dvou nejhorších výsledků už ale jen o 8 bodů před Tiril Eckhoffovou. Markéta Davidová se posunula na 14. příčku.

V Poháru národů si Češky polepšily na devátou příčku. Dva závody před koncem mají na Rakušanky k dobru 51 bodů. Už je však jasné, že i v příští sezóně budou moct jezdit české ženy v pěti.

Mixzóna

Markéta Davidová: „Se střelbou jsem moc spokojená. Za jedna je to v těchto podmínkách dobré. Bohužel za jedna střílelo víc lidí a na trati to dopadlo tak, jak to dopadlo. Tím sněžením se trať trošku zpomalila, ale to mi nedělalo takové problémy. Strašně foukalo a několikrát jsem měla pocit, že mě to povalí. Pak se jede strašně blbě, fouká to do vás ze všech stran a je těžké to vyrovnávat.“ (ČT sport)

Se střelbou spokojenost

Lucie Charvátová: „Od začátku se mi jelo velmi dobře. Až jsem byla překvapená, že jsem se chytla v balíku rychlý běžkyň. Zbrzdila mě stojka, na kterou jsme přijela s Kaisou Mäkäräinenovou. Změnily se podmínky, začalo nám foukat a ani jedna jsme tu položku nezvládly. Navíc začalo víc sněžit a odnesl to běh v posledním kole. Mohl to být pěkný výsledek, takhle to je průměrný výsledek.“ (ČT sport)

Výsledkový servis

Příští závod

V sobotu se v Kontiolahti jedou stíhací závody. Muži mají start naplánován na 13:45, ženy na 15:45. Nedělní závody smíšených dvojic a štafet byly naopak zrušeny.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík