Češi v akci, 14. 3. – Sezónu uzavřou stíhačky v Kontiolahti, všichni vyhlíží klidný návrat domů

14. března, 2020

Definitivní tečku za biatlonovou sezónou 2019/2020 udělají stíhací závody Světového poháru ve finském Kontiolahti. Zasáhne do nich sedm Čechů.

Původně se mělo závodit i v neděli, kdy byly na programu závody smíšených dvojic a štafet. „Byla trenérská porada, kde se řeklo, že stíhačky ještě budou, ale pak se končí,“ referuje z Finska asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Jak by popsal aktuální situaci ve Finsku? „Jako svízelnou. Každý má strach, aby se dostal domů. Pro Slováky letí vládní speciál, už ani dneska nebudou závodit. Domů cestují předčasně i Rakušané.“

Český realizační tým nasedne do aut a odcestuje domů bezprostředně po skončení závodů. Sportovci poletí v neděli z Joensuu přes Helsinky do Prahy.

Ještě předtím absolvují stíhací závody. Nejlepší výchozí pozici má ve sprintu pátá Markéta Davidová, ale ve stíhačkách v této sezóny nebyla lepší než 24. To Michal Krčmář si polepšil ve všech čtyřech dosavadních stíhačkách, nyní ale vystartuje až jako 30.

Vrcholí také boj o glóby. Johannes Thingnes Bø bude hájit náskok 19 bodů na Martina Fourcada, kterého čeká poslední závod kariéry. Dorothea Wiererová má na Tiril Eckhoffovou k dobru dokonce jen 9 bodů.

Svou roli by mohl sehrát i očekávaný vítr. Teplota by měla klesnout až k -5°.

13:45 – Světový pohár – stíhací závod mužů

15:45 – Světový pohár – stíhací závod žen

  • Česká čísla: 5. Markéta Davidová, 23. Lucie Charvátová, 41. Jessica Jislová, 58. Eva Kristejn Puskarčíková
  • Startovní listina
  • TV přenosy: 15:15 ČT sport, 15:30 Eurosport 1
  • Online výsledky

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík