Davidová v závěrečném závodě sezóny vedla, nakonec byla osmá. Celkově vítězí Wiererová

14. března, 2020

Markéta Davidová má za sebou povedené loučení s letošním ročníkem Světového poháru. V polovině stíhacího závodu ve finském Kontiolahti dokonce vedla, nakonec dojela osmá. Velký křišťálový glóbus obhájila Dorothea Wiererová.

Report

I ženy musely v posledním závodě sezóny bojovat s větrnými poryvy. Skvěle se to v první polovině dařilo Markétě Davidové, která s bilancí 1+0 po ležkách vedla s náskokem více než 20 sekund na nejbližší pronásledovatelky.

K úvodní stojce tedy Davidová přijížděla na stav číslo jedna. Bohužel měla smůlu na vítr, který se opět zvedl, a musela na tři trestná kola. Po návratu z nich se zařadila na osmé místo a tato pozice jí vydržela i přes další trestné kolo na závěrečné stojce. Pro českou reprezentantku je to nejlepší výsledek v této disciplíně v kariéře.

Běžecká forma zůstala až do konce sezóny

Davidové se vedlo velmi dobře na trati (7. běžecký čas), což se opět dalo říct i o Lucii Charvátové (16. běžecký čas). Šest trestných kol ale znamenalo mírný propad z 23. na 28. místo.

Lucka táhne vláček

Naopak se posunula Jessica Jislová, která v 11. nejrychlejším časem sestřelila 17 z 20 terčů a polepšila si z 41. příčky na 33. Jde o její třetí nejlepší výsledek v sezóně.

Jess se díky dobré střelbě dostala na body

Eva Kristejn Puskarčíková vystartovala do závodu jako předposlední, udělala šest chyb, nechala za sebou čtyři soupeřky a obsadila 50. příčku.

Únava už byla znát

Poprvé v kariéře zvítězila Francouzka Julia Simonová před zkušenou Švýcarkou Selinou Gasparinovou a Lisou Vittozziovou z Itálie. Kaisa Mäkäräinenová se rozloučila s kariérou čtvrtým místem.

Kaiso, děkujeme!

Co to znamená?

Dorothea Wiererová dojela na 11. místě, těsně za Tiril Eckhoffovou, a uhájila tak velký křišťálový glóbus. Norce patří zase ten malý.

Markéta Davidová skončila v celkovém hodnocení na 14. příčce. Nikdy předtím nebyla výš, což platí i o 27. Lucii Charvátové.

Mixzóna

Markéta Davidová: „Trošku mě mrzí ta třetí položka. Jedna rána mohla padnout, kdybych ji vystřelila tak, jak jsem měla. Pro mě je to ale obrovská zkušenost. Když jsem po druhé položce odjížděla první, tak jsem si říkala wow, jedu dobře. Jsem spokojená, i když tam ta trojka byla. Myslím si, že mě to zase posune dál. Chtěla bych také poděkovat klukům ze servisu, protože ty lyže byly perfektní a že se to občas nepovede, to se stane. Jsme tým a jedeme v tom společně.“ (ČT sport)

Škoda jedné stojky

Lucie Charvátová: „Byl to náročný závod. Na třetí položce nás dost zastihl vítr, čekaly jsme. Měla jsem štěstí, že jsem minula jen jednou. O to víc jsem si chtěla užít poslední položku, protože jsem cítila, že může být rychlá a dobrá. Neustála jsem to, ale s výsledkem jsem spokojená. Vítr byl nepříjemný i na trati, bylo důležité se s někým svézt a schovat se za něj. Dvě kola jsem ale jela sama a i ta dlouhá rovina na stadionu byla hodně nepříjemná.“ (ČT sport)

Výsledkový servis

Příští závod

Příští sezóna začne tam, kde končí ta letošní – na konci listopadu 2020 ve finském Kontiolahti. O medaile se ale bude bojovat i v létě, v srpnu se česká reprezentace zúčastní Mistrovství světa v letním biatlonu v německém Ruhpoldingu.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík