Na závěr sezóny v Kontiolahti bodovali všichni tři Češi. Celkový triumf slaví Johannes Bø

14. března, 2020

Všichni tři čeští reprezentanti bodovali v závěrečném stíhacím závodě Světového poháru ve finském Kontiolahti. Ondřej Moravec si polepšil na 29. příčku, Adam Václavík na 30. Naopak Michal Krčmář si pohoršil na 36. pozici. Poslední závod kariéry ovládl Martin Fourcade, velký křišťálový glóbus však bere Johannes Thingnes Bø.

Report

V Kontiolahti už tradičně znepříjemňoval biatlonistům práci nárazový vítr, v případě dobré střelby tak dnes byla velká šance na posun vpřed.

Z českých reprezentantů se této příležitosti nejlépe chopil Adam Václavík. Závod sice načal a ukončil dvěma chybami, ale i se čtyřmi trestnými koly se prokousal s číslem 52 až na 30. místo, což je jeho třetí nejlepší výsledek v kariéře.

Václavík byl z Čechů nejrychlejší na trati, zaznamenal 26. čas a stejná pozice mu patřila i v pořadí stíhačky bez rozestupů ze sprintu.

O jednu pozici výš než Václavík byl v cíli Ondřej Moravec, který sice chyboval jen dvakrát, ale na konci sezóny už nenašel tolik fyzických sil. Moravec naopak získával čas na střelnici, tam byl 12. nejrychlejší. Václavíkovi patřil 18. střelecký čas.

Sil už moc Ondrovi nezbylo

Nejlepší výchozí pozici z Čechů měl ve sprintu 30. Michal Krčmář, dnes ale nasbíral šest trestných kol a propadl se na 36. příčku.

Tím nejlepším způsobem se rozloučil s kariérou Martin Fourcade, který zvítězil před svými krajany Quentinem Fillonem Mailletem a Émilienem Jacquelinem.

Žlutý trikot napořád!

Co to znamená?

Ani vítězství Martinu Fourcadovi nestačilo k zisku velkého křišťálového glóbu. Ten o dva body uhájil dnes čtvrtý Johannes Thingnes Bø. Émilien Jacquelin zase získal malý křišťálový glóbus za stíhací závody.

Michal Krčmář zakončil sezónu na celkovém 21. místě, Ondřej Moravec na 26.

Gratulujeme vládci této sezóny

Mixzóna

Adam Václavík: „Dnes to bylo na střelnici hodně těžké, dost lidí chybovalo. Věděl jsem, že bude šance se posunout. Začal jsem špatně, skončil jsem špatně, ale ve výsledku jsem se posunul o 22 míst, jsem na bodech, je to druhý nejlepší výsledek v sezóně. S tímhle jsem spokojený. Samozřejmě mě mrzí střelba, ale celkově to musím hodnotit pozitivně.“ (ČT sport)

Michal Krčmář: „Byl to hrozný fofr. Jak to přimrzlo, tak to jelo strašně rychle. Závod nebyl špatný, docela jsem si ho užil, ale můj výsledek byl špatný. Nedokázal jsem se popasovat se zadním větrem na stojkách. Chvílemi to bylo nepříjemné i na trati, ale ještě to šlo. Když si vzpomenu na loňské Soldier Hollow, tak tam se proti větru skoro nedalo jet.“ (ČT sport)

Stojky Bimba mrzely

Příští závod

Světový pohár v Kontiolahti a celou sezónu uzavře stíhací závod žen. Ten začíná v 15:45.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík