Kontiolahti v kostce: Zvláštní závěr sezóny se povedl Davidové, loučily se legendy

15. března, 2020

Biatlonovou sezóna skončila předčasně ve finském Kontiolahti a i přes nepříjemné okolnosti jsme mohli sledovat zajímavé bitvy o glóby, loučení se dvěma legendami a také výborné výkony Markéty Davidové. Pojďme se ohlédnout za posledním Světovým pohárem a také nastínit, co bude dál.

Příběh z Kontiolahti

Nejistota. Tohle slovo nejlíp vystihuje náladu a atmosféru ve finském Kontiolahti. Biatlonový cirkus do Severní Karélie přijel s tím, že se tu odjedou závody v plném rozsahu i za účasti fanoušků.

Jenže krátce před startem úvodního sprintu finská vláda rozhodla o zákazu akcí nad 500 účastníků. Pořadatelé tak museli rychle vyprovázet fanoušky z areálu a počítat.

Fandilo se opět jen za plotem. Tahle skupinka měla o své favoritce jasno

Zároveň chodily protichůdné informace. Ta první hovořila po tom, že se odjedou pouze sprinty. To Mezinárodní biatlonová unie dementovala s tím, vše proběhne podle původního plánu. Zástupci týmů posléze odsouhlasili variantu zrušení nedělních mixů.

Kvůli měnícímu se programu a také restrikcím jednotlivých států si užili své hlavně trenéři. V českém případě Zdeněk Vítek, Jiří Holubec a z domova Ondřej Rybář, kteří řešili, jak dostat všechny domů.

Snahou samozřejmě bylo, aby se sportovci mohli maximálně soustředit na závody. V úvodním sprintu se Michalu Krčmářovi a Ondřeji Moravcovi podařilo zkoncentrovat na střelbu, ale ani se dvěma nulami to nestačilo na lepší než 30. a 33. místo.

Bimbo nebyl spokojený s během

Další závody už provázel silný ledový vítr, nul výrazně ubylo. Proto měla jedna chyba Markéty Davidové ve sprintu cenu zlata, resp. 5. příčky. A Lucie Charvátová brala přes tři chyby slušné body za 23. pozici.

Makula byla spokojená

Ve stíhačce mužů si polepšili 29. Ondřej Moravec a 30. Adam Václavík. Oba se také v cíli osobně rozloučili s Martinem Fourcadem, který před závodem překvapivě oznámil konec kariéry.

Měli bychom Francouze naučit, jak dávat hobla

Biatlonistky se zase loučily s Kaisou Mäkäräinenovou, která k tisícům jezer přidala jedno jezero slz. Stíhačka žen byla hodně zajímavá i z českého pohledu, v půlce závodu totiž vedla Markéta Davidová. Tři chyby na třetí položce jí nemohly pokazit dobré dojmy ze závodu i z konečného 8. místa. Na bodech zakončily sezónu 28. Lucie Charvátová a 33. Jessica Jislová.

I nám ukápla slza

Nemělo by vám uniknout

  • Páté místo Markéty Davidové ve sprintu bylo jejím čtvrtým nejlepším výsledkem v sezóně. Zároveň jí zaručilo osmou příčku v hodnocení této disciplíny.
  • Osmým místem ve stíhačce si zase Davidová vylepšila maximum v této disciplíně.
  • Ve stíhačce 30. Adam Václavík si zajel třetí nejlepší výsledek v kariéře.
  • Jessica Jislová, ve stíhačce 33., bodovala ve Světovém poháru poprvé od prosince.
  • Velké křišťálové glóby obhájili Johannes Thingnes Bø a Dorothea Wiererová.
  • Celkově 14. Markéta Davidová a 27. Lucie Charvátová dosáhly na nejlepší umístění v kariéře.
  • Malé křišťálové glóby za sprinty vybojovali Martin Fourcade a Denise Herrmannová, ve stíhacích závodech byli nejlepší Émilien Jacquelin a Tiril Eckhoffová.
Opět jsme měli zastoupení na ceremoniálu

Očima trenéra

Jiří Holubec: „Výsledky holek v Kontiolahti byly dobré, samozřejmě mohly být i lepší. Páté místo Makuly bylo výborné a pak i to osmé místo bylo hodně slušné. Když jedete první a dojedete osmí, tak si někdo řekne, že se to podělalo, ale v tom větru nebylo tak těžké se netrefit. Lucka mohla být v obou závodech ještě výš, vždycky chybělo málo. U Jess bylo pozitivní, že se dostala na body, Evik byla bohužel ke konci sezóny malátná.

Lucku zdobily pěkné běžecké časy

Neřekl bych, že u kluků byl problém v lyžích. Jeden řekl, že byly výborné, druhý zase, že byly špatné. Běžecky to nebylo takové, jaké by to mělo být. Ve sprintu ale padalo hodně nul, byl to běžecký závod. Když se v předešlých závodech jejich běžecké časy pohybovaly kolem 30. místa, tak teď nemohli být o moc výš.“

Fotofiniš

Našeho fotografa Petra Slavíka naštěstí do areálu pustili, takže tu máme opět výběr těch nejzajímavějších fotek.

Hodně smutný pohled
Plot je symbolem posledních dvou štací Světového poháru
Jdeme na něco veselejšího
A ještě jeden glóbus
Poputuje křišťálový glóbus za nejlepší fotografie do Česka?
Máme to za sebou

Fotogalerie ze všech závodů

Další plán

Čeští biatlonisté podle plánu odletěli v neděli domů. Realizační tým se musel rozdělit. Kvůli uzavření Polska převážejí trenér Zdeněk Vítek a servisman Šimon Kubina auta přes Německo, zbylí členové týmu poletí domů v pondělí. „Ať už jsme doma, je to tady takové napínavé. Myslím, že už jsme tu zůstali jako jediní z biatlonu,“ říká Jiří Holubec.

Biatlonisté nyní budou mít volno s jediným pokynem od trenérů, aby se udržovali v pohybu. Příprava by se měla naplno rozjet v květnu, vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci se ale zatím nedá moc plánovat.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík